Budincă de orez cu mere

Budinca de orez cu mere 1Oare există vreo persoană, așa, de la mic la mare, căreia să nu îi placă orezul cu lapte? Eu,…nu cred. Mai zilele trecute, o ascultam cu încântare pe mama, care ne povestea cu atâta duioşie despre copilăria mea, a copilei mele, despre cum gătea ea cu mare drag pentru noi, despre preparatele copilăriei si despre pofta şi bucuria noastră de copii mâncăcioşi. Şi aşa mi s-a făcut un door…de budinca ei de orez cu mere…budinca minunată a copilăriei mele…Aşa că m-am apucat iute de treabă şi am facut un desert foarte, foarte uşor, cu aromă şi gust de măr şi scorţişoară, acrişor, delicat, care a fost o încantare pentru întreaga familie. Îl recomand cu drag, atât celor mari, dar mai ales celor mici şi pofticioşi…

 Ingrediente

  • 200 gr. orez cu bob mare şi rotund
  • cca 600 ml lapte
  • 8 linguri de zahăr
  • 6 – 8 mere
  • 5 linguri de pesmet
  • zeama de la o lămâie
  • 5 linguri gem acrişor (eu am pus piersici cu caise)
  • 3 albuşuri de ou
  • 1 ou şi un galbenuş
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 vârf cuţit de sare

Budinca de orez cu mere 2

Mod de preparare

– Se unge cu unt o tavă termorezistentă şi se tapetează cu un strat gros de pesmet (mai ales pe fundul tăvii).

– Merele se spală, se curăţă, se scot seminţele, se taie în jumătăţi sau sferturi şi se presară cu 3 linguri de zahăr şi zeama de lămâie.

– Într-o cratiţă se pun merele şi se călesc aprox. 15 minute, amestecând să nu se lipească, până când tot zahărul se topeşte în sucul lăsat. Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc, se lasă să se răcească şi se presară praful de scorţişoară.

– Orezul spălat, se fierbe cu laptele, cu 2 linguri de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat şi un praf de sare. Când este fiert suficient şi a înghiţit tot laptele, se dă la o parte şi se lasă să se răcorească.

-Când orezul cu lapte s-a răcit, se adaugă oul întreg şi gălbenuşul, se omogenizează şi se toarnă în tava tapetată cu pesmet, nivelând cu o spatulă/lingură de lemn.

– Se pun merele călite peste orez, iar peste mere se întinde gemul acrişor.

– Se bat albuşurile spumă, se adugă pe rând 3 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Când spuma de albuşuri este omogenă se toarnă peste mere şi stratul de gem.

– Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C şi se lasă la copt, până când budinca se rumeneşte uniform.

-Se poate servi atât caldă, cât şi rece.

Budinca de orez cu mere 5

Budinca de orez cu mere 6

Budinca de orez cu mere 4

Poftă bună!

4 gânduri despre „Budincă de orez cu mere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s