Cartofi gratinați cu brânză

Cartofi gratinati 0Pentru atunci când sunteți pe fugă, nu aveți timp mult de pierdut prin bucătărie, sau sunteți în pană de inspirație și nu știți ce să mai pregătiți de mâncare,…dacă aveți ceva brânzeturi prin frigider, ceva cartofi prin cămară…Cartofii gratinați vă scot oricând din încurcătură, sunt aspectuoși și deosebit de gustoși. Ca la orice preparat și aici sunt o multitudine de variații, combinații, cu ou, fără ou, cu brânzeturi felurite, după placul și buzunarul fiecăruia, cu cașcaval, cu parmezan, cu…fiecare adaptează această rețetă după bunul său plac și după posibilități. Nici eu nu îi pregătesc, cred, de două ori la fel. Nu vreau să vă prezint astazi decât una dintre multele variante posibile ale acestui preparat minunat, cu gust fin de lapte, smântână, unt, brânză,…cu cartofi pufoși și moi, care se topesc în gură. Iată, deci, varianta mea din seara aceasta:

 Ingrediente

  • 1,0- 1,2 kg cartofi roșii
  • 2- 3 linguri unt
  • 2 linguri făină
  • 4 cești de lapte
  • 2 linguri smântână
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță piper roșu măcinat
  • 100 gr brânză telemea
  • 100 gr brânză rasă Hochland (Cedar, Edam, Maasdamer – este de fapt, specială pentru Pizza, dar asta am avut și este foarte bună)
  • 50 gr parmezan ras
  • 100 gr bacon (opțional)

Cartofi gratinati 1

 Mod de preparare

– Se spală cartofii, se pun cu apă și sare într-o cratiță și se fierb puțin în coajă (cca 20 minute), după care se scurg bine.

– Când sunt suficient de răciți pentru a-i putea manevra, se curăță cartofii de coajă și se taie în rondele subțiri.

– Se unge cu unt un vas termorezistent și se așează în primul strat rondelele de cartofi.

– Între timp, într-o cratiță se topește untul la foc mediu, se adaugă făina și se amestecă 1-2 minute, după care se adaugă laptele și se fierbe în continuare până devine o ciulama mai groasă. Se dă la o parte de pe foc și se adaugă smântâna, usturoiul zdrobit, sarea și piperul, după gust. (Dacă veți considera că ciulamaua este prea tare, se poate subția, adăugând încă puțin lapte)

– În ciulamaua obținută se amestecă brânzeturile și 2 linguri de parmezan ras.

– Se prăjește puțin baconul într-o tigaie de teflon (fără ulei).

– Peste stratul de cartofi așezat în vasul termorezistent, se presară baconul rumenit, se întinde jumătate din ciulamaua cu brânză, se așează al doilea strat de cartofi, iar deasupra se toarnă restul de ciulama cu brânză.(Pot fi mai multe straturi alternante cartofi – brânză, deasupra fiind brânză întotdeauna).

– Se presară parmezanul rămas deasupra, se acoperă cu folie de staniol sau cu un capac termorezistent (pentru a nu se arde brânza) și se bagă tava în cuptorul încins prealabil la 180°C, pentru cca 30 minute, sau până când cartofii sunt fragezi și conținutul arată omogen (s-a topit brânza).

– Se scoate folia sau capacul și se mai lasă cca 5 -10 minute la cuptor până când brânza este frumos rumenită.

– Se lasă să se odihnească cca. 5 minute înainte de servire.

– Cartofii gratinați se servesc ca atare, cu smântâna (cum am făcut-o noi), sau ca și garnitură la diverse preparate cu carne, după preferința fiecăruia.

Cartofi gratinati 2

Cartofi gratinati 3 (2)

Cartofi gratinati 4Poftă bună!

Un gând despre „Cartofi gratinați cu brânză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s