Prăjitură cu mere și cremă de vanilie

Prajitura cu mere si crema de vanilie 1mEste o prăjitură foarte bună, pe care am făcut-o acum ceva timp, pentru că așteptam vizita unor copilași tare dragi mie și…am zis să le fac ceva dulce de casă. De aceea m-am jucat și cu niște creioane de decor, dar…nu prea mi-a ieșit partea cu ”decorarea”. Noroc însă că prajitura a fost excelentă și foarte apreciată… Nu am fotografii multe și foarte explicite, însă sper să reușesc să vă explic cât pot de bine și pe înțeles. Voi reveni altădată (pentru că, cu siguranță am s-o repet) cu fotografii explicative. Deoarece am un sfârșit de săptămână plin de ”bucătăreală”, luni fiind ziua soțului meu,…sunt nevoită acum, până finalizez ce am de făcut, să dau rețete mai vechi, iar de săptămâna viitoare am să vă delectez poate, cu o parte din preparatele realizate cu acest prilej. Acum, de exemplu abia am terminat de copt blaturile pentru un tort…În fine, să revin la această minunată prăjitură cu mere și cremă de vanilie, care este un desert ușor, plin de aromă, gustos, de zi cu zi, atât pentru cei mari, dar mai ales pentru pitici. Poate impresiona prin mărimea rețetei, dar nu este complicată deloc. Nu puteți rata această prăjitură, mai ales voi, cei care aveți copii mai mici sau mai mari, nepotei, sau soți pofticioși la cremă de vanilie și mere. Așadar, să purcedem la treabă:

 Ingrediente

Pentru FOI PANDIȘPAN:

  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr pudră
  • 1 linguriță praf de copt
  • 120 gr făină
  • 1 vârf cuțit sare

Pentru MERE:

  • 0,6 – 0,8 kg mere
  • 150 gr unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • opțional ½ linguriță scorțișoară (eu nu am pus)

 Pentru CREMĂ:

  • 2 ouă
  • 500 ml lapte
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr amidon
  • 200 ml fișcă lichidă
  • 1 plic gelatină (10 gr)
  • 4 plicuri zahăr vanilat

Mod de preparare

FOI PANDIȘPAN:

– Se fac două foi de pandișpan, care se coc separat (Dacă vi se pare prea complicat se poate face și un singur pandișpan care se taie în jumătate pe orizontală, dar există riscul să se sfărâme).

– Se bat albușurile spumă cu puțină sare, până când bezeaua este suficient de consistentă (”nu mai curge din vas”) și apoi, separat se freacă gălbenușurile cu zahărul.

– Peste gălbenușuri se adaugă spuma de albușuri, amestecându-se ușor cu o lingură de lemn/ spatulă, până când aceasta s-a incorporat bine.

– Peste compoziția de ou se adaugă treptat, făina amestecată în prealabil cu praful de copt, în ploaie, amestecându-se la fel de ușor.

– Se împarte compoziția în două și se toarnă fiecare parte, pe rând, în tava de aragaz normală, tapetată cu ulei și făină, sau cu hârtie de copt. Se vor realiza astfel, două blaturi care se coc separat și pe rând, în cuptorul preîncins la 180°C,  timp de aproximativ 15-20 minute (depinde de programul cuptorului), fiecare foaie.

– După coacere, cele două foi de pandișpan se lasă să se răcească, separat (nu se suprapun calde).

MERELE:

– Se spală, se curăță și se dau merele pe răzătoarea mare.

– Se pune pe foc mic, într-o cratiță untul cu zahărul vanilat și se ține pînă se topește untul.

– Se adaugă merele rase în untul topit și se călesc la foc mic, până scade aproape tot siropul din mere.

– Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

CREMA DE VANILIE:

– Se amestecă bine ouăle cu zahărul.

– Se amestecă amidonul cu 100 ml de lapte, iar restul de 400 ml lapte se pun la fiert într-o cratiță cu fundul dublu.

– Când laptele începe să fiarbă se toarnă peste el compoziția de ouă și se amestecă foarte bine cu telul.

– Peste compoziția de lapte și ouă care fierbe pe foc, se adaugă amidonul subțiat cu lapte și se lasă să fiarbă la foc mic, până se îngroașă.

– Când crema a fiert, se dă la o parte de pe foc, se adaugă zahărul vanilat și se lasă să se răcească.

– Între timp se hidratează gelatina cca 10 minute în 50 ml lapte/ apă rece, iar după ce aceasta s-a umflat, se introduce vasul cu granulele de gelatină, într-un alt vas mai mare cu apă fierbinte (sau se încălzește puțin deasupra flăcării aragazului), până când gelatina se lichefiează, adică se topesc granulele.

– Cât timp se hidratează gelatina, se bate frișca.

– Se adaugă gelatina în crema răcită de vanilie și se mixează bine pâna devine, spumoasă, fină și alifioasă.

– Se oprește mixerul și la sfîrșit se adaugă treptat frișca bătută, omogenizându-se încet în cremă (nu se mai bate cu mixerul).

 ASAMBLAREA:

– Asamblarea prăjiturii se face după ce toate ingredientele sunt răcite, în tava în care s-au copt foile de pandișpan, pe care o îmbrăcăm cu folie alimentară.

– Se așează prima foaie în tavă și se acoperă cu stratul generos de mere, nivelând ușor.

– Peste mere se așează cea de a doua foaie, presîndu-se ușor, peste care se așterne crema de vanilie și se nivelează.

– Se poate orna cu frunze de mentă, ciocolată rasă, sau, să o lăsați pur și simplu așa. (Eu am ornat-o în joacă cu creioane decor de la dr. Oetker, dar nu v-aș recomanda, pentru că în timp, glazura se topește în contact cu crema).

– Înainte de ase consuma, prăjitura se ține la rece câteva ore bune (minim 4 ore).

Prajitura cu mere si crema de vanilie 2 m

Poftă bună!

Nota

-La această rețetă m-am inspirat din: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-mere-si-crema-de-vanilie-37787.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s