Nu știu voi cum sunteți, dar eu când mă gândesc la mâncarea de cartofi, îmi aduc aminte de bunica mea, de copilărie, de tot ceea ce îmi plăcea atunci și mă făcea fericită. Fără mofturi, fără pretenții, fără nici o ”etichetă”, doar cu simplitate, banalitate și…un gust de milioane. Nu cred că există cineva, de la mic, la mare, căruia să nu îi placa această mâncare simplă și atât de delicioasă prin simplitatea ei, pentru că ea conține elementul de bază, al hranei noastre de zi cu zi: cartoful. Minunatul nostru cartof, pe care unii îl adoră, alții poate nu îl agrează din cauza unor probleme de sănătate, dar cei mai mulți (sau mai bine zis ”cele mai multe”) suntem nevoiți să îl evităm din cauza interminabilelor diete, recomandări ale specialiștilor nutriționiști…Și ce dacă, zic eu acum? Un mic și simplu regal cu o banală tocăniță sau mâncare de cartofi cu puțină carne, nu strică din când în când. Este bună, hrănitoare, gustoasă…și se face extrem de repede. Ce ziceți, pornim la treabă?
Ingrediente
- 2 bucăți piept de pui dezosat
- 8 – 9 cartofi (mai mari)
- 1 ardei gras
- 3 cepe
- 4 – 5 roșii (sau 3-4 linguri pastă roșii)
- 3 linguri ulei
- 5- 6 grăunți de usturoi
- ½ legătură mărar verde
- ½ legătură pătrunjel verde
- 2 foi de dafin
- 8- 10 boabe de piper
- cimbru, mărar, rozmarin (uscate sau proaspete)
- sare (după gust)
– Se spală bine carnea și se taie, porționându-se după preferință.
– Se curăță, se spală legumele, cepele și ardeiul gras se taie julien, iar cartofii se taie în cuburi (dacă este mare, eu tai cartoful în 12 bucățele, dacă nu, in 8).
– Se spală, se decojesc roșiile și se taie în cuburi mai mici. (Eu nu am avut roșii și am folosit pastă de roșii).
– Într-o cratiță se pune uleiul, ceapa și se lasă puțin pe foc, până când aceasta începe să sticlească și devine puțin aurie.
– Se adaugă peste ceapă bucățile de carne și se lasă câteva minute, întorcându-se pe ambele părți, până își schimbă culoarea (se albesc și apoi se rumenesc foarte puțin).
– Se adaugă ardeiul, dafinul, boabele de piper, condimentele uscate, sarea, se amestecă toate și se mai lasă câteva minute să fiarbă până când ardeiul se înmoaie foarte puțin.
– La sfârșit se pun în cratiță cartofii tăiați, grăunții de usturoi (tăiați sau întregi) și se toarnă apă fierbinte, până când cartofii sunt aproape acoperiți. Se lasă să fiarbă acoperit cu capacul, cca 15-20 minute, sau până când cartofii sunt aproape fierți.
– Se adaugă roșiile/ pasta de roșii, se potrivește de sare și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute, până când cartofii, roșiile sunt fierte, deci mâncarea este gata și suficient de ”scăzută” (nu are sos în exces).
– După ce s-a oprit focul, se presară mărarul și pătrunjelul verde, tocate mărunt și se acoperă pentru puțin timp cratița cu capacul, pentru ca aroma verdeții proaspete să cuprindă toată mâncarea.
– Se servește după preferință, cu salată sau castraveciori murați.(Noi am preferat varianta a doua).
Notă
-Cantitățile indicate sunt suficiente pentru aproximativ 6 porții de mâncare.
-Poate ați observat, în general, eu nu prea las uleiul să se încingă înainte de a pune legumele (ex. aici, ceapa) pentru că legumele se vor prăji și nu prea gătesc cu prăjeală. Dacă puneți uleiul aproape în același timp cu legumele, acestea vor ajunge la temperatura de gătit în același timp aproape cu uleiul, își vor lăsa sucul și astfel, doar se vor sota (se rumenesc foarte puțin).
-Eu nu gătesc mâncărurile cu rântașuri. Nu sunt deloc sănătoase…Deci încercați să gătiți: fără prăjeală și fără rântaș.
-De la mama știu, că la orice mâncare, în general, se folosește apă fierbinte atunci când aceasta trebuie adăugată/completată
sunt vinovata, ^-^ si mie imi place!
ApreciazăApreciază
Si noi, toti suntem
fani
…Mersi si te pup!ApreciazăApreciază
Esti o minune! Imi dai voie sa te iubesc?
ApreciazăApreciază
Buna! Multumesc, draga mea!
ApreciazăApreciază
Multumesc! Am pus in aplicare si a iesit delicios!
ApreciazăApreciază
Cu mare drag, Andreea! Sa iti fie de bine si …ma bucur mult ca ai incercat! Te invit sa mai testezi si alte retete. O zi frumoasa, draga mea!
ApreciazăApreciază
Cu siguranta voi mai incerca. O zi frumoasa si tie si la cat mai multe postari! 🙂
ApreciazăApreciază
Eu acuma pregatesc deliciu sper sa iasa gustos multumesc pt reteta
ApreciazăApreciază
Eheei, buna Chris! Cum a iesit mancarica? Sa va fie de bine, dragilor! Zi frumoasa!
ApreciazăApreciază
Rețeta eperfectăă,mulțumesc mult,chiar m-a ajutat!
ApreciazăApreciază
Multumesc, Liza! Cu mare drag!
ApreciazăApreciază
Superrr foarte gustoasa !!!
ApreciazăApreciază
Da, multumesc Mariana! Este si printre preferintele mele! O primavara minunata iti doresc!
ApreciazăApreciază
Super!Mersi frumos Vicky!
ApreciazăApreciază
Multumesc si eu, Marius! Ma bucur daca ti-a iesit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană