Mâncare/ Iahnie de fasole boabe (de post)

Iahnie de fasoleO mâncare tradițională, specifică românului nostru, adorată de generații întregi, simplă, de post, dar extraordinar de gustoasă…Evident, dacă ar avea și o bucată de ciolan afumat, cârnați, sau ce preferă iubitorii de carne, este și mai gustoasă. Dar acum, fără astfel de ispite…Doar o iahnie simplă, de post…Dacă o preparați așa este mult mai simplu…cine postește o consumă așa, cine dorește  ceva carne, o poate adăuga…Nimic mai simplu și mai bun… Mâncarea de fasole este mâncarea tuturor, de la mic la mare, de la sărac la bogat, ea nu trebuie să lipsească de pe masa noastră, mai ales în această perioadă… Consumul de fasole albă oferă multiple beneficii organismului nostru. Aceasta este bogată în antioxidanți și este foarte bună în procesele de detoxifiere. Este o sursă importantă de fibre și proteine și are un indice glicemic extrem de scăzut. Ca și alte tipuri de fasole, fasolea albă este bogată în minerale dintre care cele mai importante magneziu și fier…și…cel mai important doamnelor, are un număr mic de calorii…”O cană de fasole albă poate oferi peste 50% din cantitatea zilnică recomandată de fibre”. Pentru amatorii unei astfel de mâncări și nu numai, pentru toți doritorii și pofticioșii de mâncare tipic românească, am să vă povestesc cum o gătesc eu (sunt convinsă ca toată lumea știe cum se face iahnia de fasole) și am să vă dau ingredientele pentru cca 8- 10 porții. V-am mai spus, familie mare, poftă pe măsură…

Ingrediente

  • aprox  1,0 kg fasole boabe
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mari
  • ¼ – ½ ardei gras roșu
  • ¼ țelină
  • 5- 6 linguri de ulei
  • 3- 4 linguri pastă de roșii (28%)
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță mărar uscat
  • ½ – 1 legătură leuștean proaspăt
  • sare după gust

Mancare/ Iahnie de fasole boabe (de post)Mod de preparare

– Fasolea, care a stat la ”umflat” de cu o zi înainte, se pune la fiert cu apă rece (apa să acopere fasolea), iar după ce dă două – trei clocote se ia de pe foc și se aruncă prima apă, după care se pune din nou la fiert cu apă fierbinte.

– Se repetă această operațiune de încă două ori, astfel încât la final, să fie aruncate primele trei ape. (Toată aceste operațiuni se fac pentru evitarea balonărilor ulterioare, eventualelor tulburări digestive și posibilelor flatulențe care pot apărea după consumarea fasolei).

-Se pune fasolea la fiert (în a patra apă), se pun 1-2 linguri de ulei și se lasă vasul acoperit cu capac, să fiarbă la foc mic.

– În timp ce fasolea fierbe ne ocupăm de legume.

– Se curăță, se spală și se taie cuburi morcovii, o ceapă, ardeiul și țelina. Cealaltă ceapă o tăiem și o punem separat într-o tigaie.

– După cca ½ oră, timp în care se mai verifică (să nu se lipească, să nu scadă prea mult) se mai completează cu apă fierbinte, când fasolea este  pe jumătate fiartă se adaugă legumele tăiate, foile de dafin, jumătate din mirodenii și puțină sare.

– Când fasolea este aproape fiartă, se pune o ceapă tăiată  (cea lăsată deoparte de la început) cu 2- 3 linguri de ulei, pe foc, să se înmoaie puțin.

– Când ceapa începe să sticlească frumos se adaugă câteva linguri de lichid din fasolea care fierbe alături și se lasă câteva minute să mai fiarbă.

– După ce ceapa s-a înmuiat suficient, se adaugă pasta de roșii, încă puțină zeamă din fasole (dacă este cazul ), se adaugă restul de condimente (sau după gust și altele) și se mai lasă pe foc să dea 2 – 3 clocote.

Mancare - Iahnie de fasole 3

– După ce a clocotit sosul se adaugă peste fasolea fiartă și aceasta se lasă la foc mic, să fiarbă (neacoperită) până scade și ajunge la consistența dorită.

Mancare - Iahnie de fasole 4

– După ce fasolea este gata se taie leuștean verde și se presară deasupra.

– Iahnia de fasole este grozavă alături de o salată, dar mai ales de murături,…după sezon și preferință.

 Mancare/ Iahnie de fasole boabe (de post)Mancare/ Iahnie de fasole boabe (de post)

Mancare/ Iahnie de fasole boabe (de post)Mancare/ Iahnie de fasole boabe (de post)

Poftă bună!

Notă

-Pentru a fierbe mai repede, fasolea uscată/ boabe se spală și se pune la înmuiat în apă rece cu 24 ore înainte să o gătiți și dacă se poate, este bine să schimbați apa de 2-3 ori (chestia asta o știu de la mama).

-Să aveți grijă când cumpărați fasolea boabe, să nu fie veche, pentru că vă va da mari bătăi de cap cu fiertul; este bine să cunoașteți și să aveți încredere în persoana de la care cumpărați.

-Dacă totuși v-ați păcălit (chiar și de la supermarket) și fasolea se încăpățâneze să nu fiarbă (se mai întâmplă) puneți o linguriță de zahăr sau o jumătate de linguriță bicarbonat în vasul în care fierbe și înhămați-vă totuși cu puțintică răbdare.

2 gânduri despre „Mâncare/ Iahnie de fasole boabe (de post)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s