Salată de vinete (de post)

Salata de vinete 2Ce se poate face mai simplu, mai repede și mai ușor în perioada de post. Salata de vinete. Pentru că sezonul ne permite să apelăm la cămară sau congelator, am scos pentru astăzi  un pachet de vinete congelate și am făcut această salată minunată. În fiecare toamnă, noi mergem la curte, la socrii și coacem foarte multe vinete la foc, le curățăm și le ambalăm frumos în pungi de cca 700 gr, pe care le păstrăm în congelator, astfel încât, tot sezonul rece am vinete ”proaspete”. Practic, pentru această salată delicioasă nu există o rețetă pentru că este ceva foarte simplu și la îndemâna oricui de făcut.

 Ingrediente

  • cca 700 gr. vinete coapte (la mine, din congelator)
  • 2 cepe
  • 50 – 75 ml ulei (cantitatea variază în funcție de vinete și dorința fiecăruia)
  • sare (după gust)

Salata de vinete 5

Mod de preparare

– Se scot vinetele din congelator și se lasă într-o sită (la rece), să se scurgă foarte bine.

– Se curăță, se spală ceapa și se taie foarte mărunt. Se presară cu puțină sare și se lasă așa până se prepară vinetele.

– Când vinetele sunt scurse, se toacă pe tocătorul de lemn cât de mărunt se dorește, se curăță, dacă este cazul de semințele mai mari sau eventualele coji și părți inestetice, rămase de la copt.

– Vinetele tocate se pun într-un castron și se picură ulei, puțin, câte puțin, frecându-se bine cu o lingură/ paletă de lem până ce devin cremoase. (Atenție cu uleiul, dacă puneți mai mult decât trebuie, vinetele se pot tăia, sau în scurt timp de la preparare, surplusul de ulei va ieși din salată, dând un aspect inestetic).

– Se adaugă ceapa tăiată mărunt, se omogenizează și se potrivește salata cu sare.

Salata de vinete 4

– Salata de vinete preparată se așează în vasul de servit și se decorează după dorință și preferință.

Salata de vinete 3Salata de vinete 1

Poftă bună!

Notă:

-Dacă folosiți vinete congelate este bine sa le scoateți cu o zi înainte din congelator și să le lăsați bine la scurs într-o sită, în frigider.

-Dacă folosiți vinete proaspete, după ce le coaceți și le curățați, nu uitați să le lăsați la scurs, este foarte importantă această etapă, pentru că altfel, salata va fi apoasă și mai puțin gustoasă.

-Având în vedere că vinetele oxidează foarte ușor, pe lângă faptul că trebuiesc manevrate destul de repede, eu niciodată (începând de la copt – curățat) nu folosesc când le manevrez decât ustensile de lemn, pentru a nu se înnegri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s