Mucenici moldovenești

Mucenici moldovenesti 36”Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, un hotar între iarnă și vară, între zilele reci specifice babei Dochia și vremea călduroasă din zilele Moșilor… Tradiţia de a prepara mucenici în familie se respectă în toate zonele ţării. Femeile pregătesc 40 de figurine din aluat, numite „sfinţişori sau mucenici”, în funcţie de zona geografică. Mucenicii împletiţi din aluat dospit au forma cifrei opt şi reprezintă simbolul echilibrului cosmic. Mucenicii sunt unşi cu miere, iar deasupra se presară nucă măcinată, simbolul belșugului.”…

Este o rețetă pe care am adaptat-o pentru mașina de pâine. De când am primit această minunată mașină de pâine, toate rețetele de aluaturi care necesită frământare (cozonac, pizza, pâine de casă, mucenici) mi le-am adaptat la utila și minunata mea ”mașinuță”. De atunci pregătesc mult mai des cozonac în casă și întotdeauna mucenici moldovenești. După ce m-am ”omorât” și am asudat la greu frământând normal, ani de zile și nu tot timpul cu succes, m-am gândit că trebuie să fac cumva să-mi ușurez munca. Și am găsit…De când folosesc mașina de pâine, reușita este garantată 100%. Nu aveți cum să dați greș. Recomand cu căldură folosirea mașinii pentru frământat. Mașina mea de pâine are capacitatea maximă de 1,oo kg de aluat, așa că rețeta am adaptat-o la această cantitate de aluat și îmi ies cam 20 de bucăți de mucenici (depinde cât de mari îi dorim).

M-am gândit să vă scriu această rețetă mai devreme, încă de astăzi, în ideea că poate doriți și voi să pregătiți bunătățile astea dulci, pentru ca eu am să prepar mucenicii moldovenești abia pe 8 seara, ca să să fie proaspeți, iar cei muntenești îi pregătesc chiar pe data de 9 martie, de dimineață. Așa că fotografiile le am de anul trecut, când nu exista acest blog. Promit că le voi completa pentru viitor.

Această rețetă nu este de post, dar vă asigur că ies niște mucenici aromați, pufoși, gustoși, buni, buni de tot…

Ingrediente

Pentru ALUAT:

  • 650 gr. făină
  • 4 ouă (3 ouă + 1 albuș)
  • 150 gr. zahăr
  • 125 gr. unt topit
  • 250 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 10 gr. drojdie uscată (1 plic)
  • arome (opțional): coaja rasă de la ½ lămâie, esență rom

Mucenici moldovenestiPentru UNS:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingură de lapte

 Pentru SIROP:

  • 1,2 litri de apă
  • 600 gr. zahăr
  • coaja de la 1 lămâie/portocală, esență de rom (1/2 sticlă)

Mucenici moldovenestiPentru DECOR:

  • 4-5 linguri miere
  • aprox. 100 gr. miez de nucă măcinată

Mod de preparare

– Se fierbe laptele cu zahărul, se adaugă la sfârșit zahărul vanilat și se lasă să se răcească.

Mucenici moldovenesti2– Se bat ouăle cu un strop de sare.

– Se topește untul pe foc sau la microunde, apoi se lasă la răcit.

Mucenici moldovenesti3– Când toate ingredientele s-au răcit (mai sunt foarte, foarte puțin călduțe) se pun în mașina de pâine în următoarea ordine: laptele + zahărul, untul, ouăle, aromele (coaja de lămâie + esența de rom), făina, drojdia.

Mucenici moldovenesti4– Se programează mașina la programul de aluat: la mașina mea programul durează 1½ oră adică: ½ ora frământă și 1 oră se dospește.

Mucenici moldovenesti5– După o oră și jumătate, după ce aluatul este frământat și a crescut (și-a dublat volumul), se presară făină pe blatul de lucru, se răstoarnă aluatul și se împarte în două jumătăți și apoi fiecare jumătate în 10 părți egale.

– Se ia fiecare bucată mică de aluat, se împarte în două se rulează fiecare între mâini, se împletesc cele două ”suluri” subțiri de aluat și se modelează apoi în formă de ”opt”.

– Se procedează la fel pentru celelalte bucăți de aluat, până se termină toată coca.

0-Mucenici moldovenesti 0

– Se pun mucenicii în tava de copt îmbrăcată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tavă, la căldură cca 30 minute. (Trebuie avut grijă să îi puneți mai rari în tavă. Eu pun 10 – 12 mucenici în tavă, pentru că aceștia își vor mări volumul la copt și se pot lipi și deforma)

– După ce au crescut și în tavă, mucenicii se ung cu un galbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte (sau cu apă cu zahăr) și se bagă tava imediat în cuptorul încins la 180°C.

Mucenici moldovenesti7– Se coc cca 25 – 30 minute (depinde de cuptor) până se rumenesc frumos pe deasupra.

– După ce s-au copt, se scot mucenicii din cuptor și se lasă câteva minute să se răcească.

2-Mucenici moldovenesti 9

– În acest timp pregătim siropul de zahăr: punem pe foc apa și zahărul, până se topește zahărul și dă apoi câteva clocote și devine puțin mai dens. Se dă la o parte de pe foc, se pun aromele (coaja rasă de lămâie, esență de rom) și se lasă să se răcescă bine.

Mucenici moldovenesti8– Când siropul s-a răcit, se scufundă, pe rând, cu ajutorul unei palete/spumieră, fiecare mucenic în sirop și se lasă câteva secunde să se însiropeze (Nu se lasă foarte mult, pentru că apoi se înmoaie prea mult și nu mai sunt atât de gustoși. Eu îi țin în sirop atât cât număr până la 15).

3-Mucenici moldovenesti 10

– După ce au fost însiropați, mucenicii se așează frumos pe un platou.

4-Mucenici moldovenesti 6

– Cu ajutorul unei pensule, se ung apoi mucenicii cu miere și se presară pe deasupra nucă măcinată din belșug.

5-Mucenici moldovenesti 16

6a-Mucenici moldovenesti 206b-Mucenici moldovenesti 21

7a-Mucenici moldovenesti 14Coperta 1-Mucenici moldovenesti 19

Poftă bună!

Notă:

-Deși eu nu am încercat și făcut niciodată mucenici de post, de foarte curând mi-a scris o prietenă pe FB că ea pentru post, înlocuiește fiecare ou cu o lingură de apă, untul se înlocuiește cu ulei/margarină, iar laptele, evident, tot cu apă. Dacă doriți, puteți încerca și așa.
-Dacă cumva nu știți și vreți să mai cunoșteți câte ceva despre tradițiile la sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici care se prăznuiește pe 9 martie puteți intra aici:

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/traditii-la-sarbatoarea-sfintilor-40-de-mucenici–42424.html

4 gânduri despre „Mucenici moldovenești

  1. ai facut foarte bine ca ai scris reteta acum, mai devreme, pentru ca vreau sa-i impletesc si eu, asa ca tine. Nu eram hotarata daca sa fac si din cei de aluat de cozonac, pentru ca mergem la mama si ai ei nu au egal, oricat m-as munci eu, dar o sa fac pas cu pas cum ai descris tu si poate imi ies mai buni ca ai ei. 🙂 Iti multumesc pentru toate recomandarile tale delicioase. Imi place foarte mult si pagina ta de facebook, iar un prieten al meu (barbat) mi-a spus ca, prietena mea (adica tu) e foarte tare!

    Apreciază

  2. Foarte frumosi „mucenicii ” tai.A sa fac si eu maine ,numai ca eu o sa-i fac de post.Cred ca ai tai sunt mult mai deliciosi…felicitari. La multi ani de ziua noastra

    Apreciază

    • Te pup, Ana! Ai tai sunt „moldovenesti” 100%. Ai mei sunt adaptati, modernizati pentru masina…Oricum, aproape pe toti ii impart… Nu fac de post, ca doar eu si mama tinem post, dar nu tot. (Doar prima si ultima saptamana si miercurea si vinerea (post negru)…Cu Liviu, chiar nu se poate tine post …O zi frumoasa de 8 martie si tie!

      Apreciază

    • Sunt foarte buni, Doina, numai ca nu sunt de post…Ma bucur ca vrei sa incerci. Suna-ma, daca nu te descurci.. La multi ani si tie si fetelor tale (tanti Nuta si Maria), va pup si va doresc o zi de 8 martie linistita si plina de bucurii!

      Apreciază

Lasă un comentariu