Icre de fasole (de post)

Icre de fasoleO salată de fasole, care se prepară la fel ca icrele de pește…de aceea această denumire de ”icre de fasole”. Acest preparat este foarte gustos, hrănitor, extrem de ușor de făcut…ideal pentru perioada de post, sau pentru vegetarieni. Cine nu pregătește fasole boabe în această perioadă?…Este cineva? Eu cred că, foarte multă lume iubește fasolea uscată, oricum ar fi preparată: ciorbă, iahnie, ”frecată”, ”bătută”…în  orice fel ar fi…De aceea vă propun și vă supun atenției și această minunată rețetă. De fiecare dată când pregătesc fasole, eu fac și această minunăție, care are foarte mult succes și se termină într-o clipită.

Nu trebuie decât, atunci când vă hotărâți să faceți o mâncare cu fasole, să puneți deoparte câteva (cam un castron) boabe de fasole fierte bine, și să le lăsați puțin la scurs într-o sită.

Restul, mai jos, după cum urmează:

 Ingrediente

  • cca 400 gr. boabe fierte de fasole (depinde de cantitatea dorită)
  • 1-2 cepe
  • 50 – 75 ml ulei (cantitatea variază în funcție de dorința fiecăruia)
  • sare (după gust)
  • piper (după preferință)
  • ½ linguriță boia dulce

Icre de fasole Mod de preparare

– Se lasă boabele de fasole fierte bine într-o sită, cca. 5- 10 minute,  până se răcesc complet și se scurg foarte bine.

– Se curăță, se spală ceapa și se taie mărunt. Se presară cu puțină sare și se lasă așa până se prepară fasolea.

– Când fasolea este scursă și răcită complet, cu ajutorul unui blender (manual, în cazul meu) sau ”pasator” de cartofi cu sită,  se pasează  bine boabele, până când acestea capătă consistența unei paste dense.

– Pasta de fasole se pune într-un castron și se toarnă ulei, puțin, câte puțin, frecându-se bine cu o lingură/ paletă de lem până ce devine cremoasă.

– Se adaugă ceapa tăiată mărunt, puțină boia dulce de ardei, se omogenizează și se potrivesc ”icrele” cu sare, iar dacă doriți se poate adăuga și puțin piper (eu nu pun piper).

Icre de fasole

Icre de fasole

– Icrele de fasole astfel preparate se așează în vasul de servit și se decorează după dorință și preferință.

Icre de fasoleIcre de fasole

Icre de fasole

 Poftă bună!

 Notă:

-Dacă nu ați preparat înainte fasolea și doriți să fiebeți fasole special pentru această salată, urmați aceeași pași ca pentru orice preparat din fasole: spălați fasolea, o lăsați la umflat cca 24 ore în apă rece, o puneți la fiert și aruncați primele trei ape, adăugați legume (1- 2 cepe, 1ardei, 1 morcov, ¼ țelină) și condimente (1 foaie dafin, cimbru, mărar uscat) când fasolea este pe jumătate fiartă. Vezi: https://vickysrecipes.wordpress.com/2014/03/04/mancare-iahnie-de-fasole-boabe-de-post/

-Dacă vă place usturoiul, se poate înlocui ceapa cu câțiva grăunți de usturoi zdrobiți, cu același succes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s