Bulgur cu vinete și ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardeiO mâncare cu specific oriental…Dar,… ce este bulgurul?

Bulgur-ul este atât amestecul de boabe de grâu măcinate mare, cât și mâncarea ce conține acest amestec ca principal ingredient. Este des întâlnit în Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Sud. Cu toate că bulgurul poate conține mai multe tipuri de grâu, de obicei este din grâu tare, cunoscut la noi și ca ”ghircă”.

Bulgurul care se comercializează pentru consum este o variantă ce se gătește rapid, grâul fiind curățat, prefiert, uscat și măcinat mare. (Să nu se confunde cu grâul spart care nu este prefiert). Bulgurul se comercializează în toate magazinele arăbești, turcești sau orientale.

Este un ingredient ideal pentru cei care preferă regimul vegetarian, fiind ușor de folosit în rețete, cu un conținut de fibre, proteine și vitamine mai mare decât în cazul orezului alb și cu un indice glicemic scăzut.

Cum credeți că am ajuns eu să gătesc cu acest ingredient minunat? Zilele trecute, când m-am dus să-mi fac cumpărăturile, la noi în cartier, am ajuns și la raionul de legume – fructe de unde mi-am luat cele necesare. Admiram niște vinete minunate, proaspete și nu mă hotăram dacă să cumpăr sau nu…Vânzătoarea atentă la nehotărârea mea, tot lăudându-și marfa a început să-mi povestească ce bunătate de mâncare face ea cu vinete, după o rețetă dată de soțul dumneaei, care este cetățean turc. Și atât a lăudat acest preparat, încât mi-a făcut o așa poftă când îmi povestea și…atunci m-am hotărât pe loc.Voi lua și vinete. Vânzătoarea a obținut o victorie zdrobitoare asupra mea. Nu numai că am cumpărat vinetele, dar m-am hotărât să fac și mâncarea de care atât îmi povestise. Și nu îmi pare rau de loc pentru că a ieșit o minune de mâncare, colorată, exotică, extrem de apetisantă, sănătoasă, hrănitoare și foarte, foarte gustoasă…

Prin urmare, să trecem la treabă…

Ingrediente  (pentru 6 – 8 porții)

  • 250 gr. bulgur/ grâu turcesc, arăbesc (măcinat mai mare, nu din acel pentru salate)
  • 2 vinete medii sau 1 vânătă mare
  • 3 ardei gras roșu (mai mare)
  • 4 roșii mari
  • 2 cepe
  • 3- 4 grăunți de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • sare, piper  (după gust)

Bulgur cu vinete si ardeiMod de preparare

– Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). Cu cât stă însă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul.Să nu fie foarte mic.)

– Se curăță, se spală ceapa, ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici).

– Se spală, se decojesc roșiile și se taie cubulețe (nu foarte mici).

– Se spală și se taie mărunt pătrunjelul.

– Se curăță și se taie mic usturoiul.

– Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele le-am lăsat la urmă, pentru că oxidează foarte repede.

Bulgur cu vinete si ardei– După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze.

Bulgur cu vinete si ardei 1– Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și acesta.

Bulgur cu vinete si ardei 2– Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.

Bulgur cu vinete si ardei – După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă.

Bulgur cu vinete si ardei 4– În timp ce mâncarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească.

– Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a ”tras” tot lichidul, mai este necesar ca să picurați câte puțină ( nu toată o dată) apă fiartă (nu vă trebuie mai mult de un pahar de apă), până când bulgurul este fiert bine.

Bulgur cu vinete si ardei 5– Când bulgurul este gata, grâul este fiert, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.

– Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.

Bulgur cu vinete si ardeiBulgur cu vinete si ardei

Bulgur cu vinete si ardeiBulgur cu vinete si ardei

Poftă bună!

Notă

-Bulgurul se gătește similar cu orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mult mai mari.

-În general, pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid (apă, supă, suc de roșii, sau alte lichide în funcție de rețeta pentru care se pregătește) minim 1 oră și jumătate, iar apoi este gata pentru consum. La această mâncare, deoarece bulgurul se fierbe, se poate lăsa la înmuiat mai puțin.

 

2 gânduri despre „Bulgur cu vinete și ardei (de post)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s