Ciorbă de lobodă roșie cu borș

Ciorba de loboda rosie cu borsAceastă ciorbă este de fapt ciorba primăverii… În ton cu primăvara…Extrem de colorată, cu foarte multe legume, aromată, hrănitoare, foarte sănătoasă…Dacă vă doriți o detoxifiere a organismului prin hrănirea și curățarea sângelui trebuie neapărat să faceți o astfel de ciorbă.

Această plantă primăvăratică, loboda, conține vitamina C, în concentrație mai mare decât kiwi și lămâia,este un puternic antioxidant, responsabilă cu distrugea toxinelor acumulate în organism. Loboda mai conține și cantități însemnate de vitamina K, ce ajută la creșterea rezistenței vaselor de sânge, reducând riscul de accident vascular și îmbunătățind funcționarea inimii. Carențele de fier se pot rezolva consumând primăvara loboda. În toate cele trei variante, cu frunze verzi, roșii-violaceu sau ușor gălbui, loboda se recomandă în curele de detoxifiere datorită proprietăților sale de a hrăni sângele și de a-l curăța prin acțiunile sale diuretice și ușor laxative, protejându-l de colesterolul nociv. Pigmenții conținuți în lobodă încetinesc procesul de îmbătrânire și facilitează regenerarea celulară.

Cam atât ca și teorie, să trecem acum la treabă și să aducem sănătatea și culorile primăverii în farfuriile nostre…

Ingrediente

  • 20 legături de lobodă roșie (în această perioadă a anului comercianții noștrii vând  ”trufandalele” la legături foarte mici)
  • 1 ceapă roșie
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 – 4 fire ceapă verde
  • ¼ ardei roșu mare
  • 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry)
  • ¼ rădăcină țelină
  • 3 linguri orez
  • 2- 3 linguri ulei
  • 500 – 700 ml borș de casă
  • ½ legătură mărar verde
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură leuștean (eu am avut congelat)
  • sare (după gust)

Ciorba de loboda rosie cu bors 0Mod de preparare

– Se spală foarte bine loboda, se aleg frunzele sănătoase (dacă este cazul) și se opărește 2-3 minute în apă clocotită. Se scoate loboda și se pune într-o sită la scurs până se răcește.

– Cât timp se răcește loboda, se curăță și se spală toate legumele, precum și orezul.

– Se taie mărunt (cubulețe, după caz) ceapa, morcovii, păstârnacul, ceapa verde, ardeiul, țelina, roșiile (care au fost decojite mai înainte) și verdeața (mărarul, pătrunjelul, leușteanul).

Ciorba de loboda rosie cu bors 1–  Când loboda s-a răcorit și scurs suficient să poată fi manevrată, se taie fâșii și se pune deoparte.

– Într-o oală se pun toate legumele, pe rând, să se înăbușe și să se înmoaie puțin fiecare, în următoarea ordine: ceapa roșie și ceapa verde, morcovul, apoi ardeiul.

Ciorba de loboda rosie cu bors 2– Între timp se pune borșul la fiert, se lasă să dea câteva clocote și se spumează bine.

– Când legumele au început să-și schimbe puțin culoarea și să sticlească, se sărează, se pune  orezul, se adaugă treptat puțină apă fiartă și se lasă la foc potrivit până când orezul este semi-fiert.

– Când orezul este pe jumătate fiert, se adaugă loboda tăiată, se mai pune cca 1,0 litru de apă fiartă și se lasă să fiarbă acoperit, până când zarzavaturile și orezul sunt fierte.

Ciorba de loboda rosie cu bors 3– Se pun roșiile, se lasă să dea câteva clocote și se adaugă borșul, treptat, după gust și preferință, lăsând ciorba pe foc în continuare, să clocotească de câteva ori, până când ciorba este gata.

– Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

– Ciorba de lobodă se servește fierbinte, dar este foarte bună și rece.

Ciorba de loboda rosie cu borsCiorba de loboda rosie cu bors

Ciorba de loboda rosie cu borsCiorba de loboda rosie cu bors

Poftă bună!

 Notă:

-Apa în care se opărește loboda, vă sfătuiesc să nu o aruncați. Puteți să o consumați ca atare, în loc de apă, pentru a beneficia de toate calitățile și influențele lobodei asupra organismului. Eu nu am pus-o în ciorbă, pentru a evita culoarea ”nefirească” a ciorbei: roșu – violacee.

 -Dacă doriți, dacă nu vă displace culoarea, puteți folosi la ciorbă o parte din apa în care ați opărit loboda.

2 gânduri despre „Ciorbă de lobodă roșie cu borș

  1. pana in iunie numai ciorbita asta o fac, O fac cu 5 legaturi de loboba si 3 de stevie. Asta in aprilie, cand frunzele sunt mai mari. Iese foarte deasa, ma intreb cum e cand pui 20 de legaturi

    Apreciază

    • Foarte deasa si buna, Doina. Este prima data cand nu a iesit deloc colorata. Legaturile de loboda acum, in aceasta perioada sunt subtirele…Practic 20 de legaturi de inceput de martie fac cat aprox. 8 -10 legaturi de aprilie…Bine ca ai sesizat asta, cred ca ar fi bine sa modific in reteta, desi am specificat ca au fost mici…

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s