Mâncare de mazăre cu carne de pui

Mancare de mazare cu carne de puiOricum ar fi, proaspătă, congelată, uscată, la conservă, mazărea este de ceva vreme una dintre legumele (am citit că de fapt ”este un fruct, deoarece conține semințe crescute dintr-o floare”) preferate ale copiilor și adulților. Și fata mea este înnebunită după ea, iar eu îi ador gustul deosebit, ușor dulceag și revigorant.

Nu numai că este extrem de gustoasă, dar mazărea reprezintă o sursă excelentă de fibre și vitamina C. Ea are un conținut mic de grăsime și calorii dar o mulțime de proteine, fier, zinc și acid nicotinic. Pe lângă utilizarea în gastronomie, mazărea mai este folosită și în medicina naturistă pentru tratarea bolilor de inimă, gastrointestinale, sistemului osos, surmenajului fizic și psihic, aportul ei energetic având rol în anti- îmbătrânire și în fortifierea sistemului imunitar.

După ce am lăudat-o atâta, acum dați-mi voie să laud puțin și mâncarea de mazăre care este specială ca gust, ca textură…special de bună am vrut să spun, evident. Merită făcută cât de des se poate o astfel de mâncare, atât fără carne, cât și cu carne. După ce am gătit mai mult de post pentru jumătate de familie, ”chinuind” puțin cealaltă jumătate, m-am gândit să-i recompensez cu această mâncare cu carne de pui, pentru că noi mai mult carne de pasăre și vită consumăm, în general. Mâncarea se face extrem de simplu, după procedura clasică a oricărei mâncări tradiționale și este destul de rapidă…(explicațiile sunt, evident, pentru începători)

Ingrediente (6 – 8 porții)

  • 2 bucăți piept de pui dezosat (se poate face cu orice carne doriți)
  • 1 kg de mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 1 ardei gras
  • 2 cepe mari
  • 3-4 linguri pastă roșii (sau 4 – 5 roșii)
  • 3 linguri ulei
  • 4- 5 grăunți de usturoi
  • 1 legătură mărar verde
  • sare (după gust)

1-Mancare de mazare cu carne de pui 1Mod de preparare

– Se spală bine carnea și se taie, porționându-se după preferință.

– Se curăță, se spală legumele, cepele și ardeiul gras se taie cuburi sau julien, după preferință, iar mărarul se toacă mărunt.

– Se spală, se decojesc roșiile și se taie în cuburi mai mici sau se dau pe răzătoare. (Eu nu am avut roșii și am folosit pastă de roșii).

Mancare de mazare cu carne de pui– Într-o cratiță se pune uleiul la încins, apoi bucățile de carne și se lasă câteva minute, întorcându-se pe ambele părți, până își schimbă culoarea și se rumenesc foarte puțin.

– Peste bucățile de carne se adaugă ceapa și se lasă pe foc câteva minute, până când aceasta începe să sticlească și devine ușor aurie.

Mancare de mazare cu carne de pui 3– Se adaugă ardeiul, sarea, se amestecă toate și se mai lasă câteva minute să fiarbă până când ardeiul se înmoaie foarte puțin.

Mancare de mazare cu carne de pui 4– La sfârșit, se pune în cratiță mazărea, grăunții de usturoi (tăiați sau întregi) și se toarnă apă fierbinte, până când mazărea este aproape acoperită. Se lasă să fiarbă acoperit cu capacul, cca 15- 20 minute, sau până când mazărea este aproape fiartă.

Mancare de mazare cu carne de pui 5– Se adaugă roșiile/ pasta de roșii, se potrivește de sare și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute, până când mazărea, roșiile sunt fierte, mâncarea a ”scăzut” suficient și nu are sos în exces.

– Când mâncarea este gata, se dă la o parte de pe foc, se presară mărarul verde tocat mărunt și se acoperă cratița cu capacul cca 5 -10 minute, pentru ca aroma verdeții proaspete să cuprindă toată mâncarea.

6-Mancare de mazare cu carne de pui 6– Se servește după preferință, cu salată sau murături.

Mancare de mazare cu carne de puiMancare de mazare cu carne de pui

Mancare de mazare cu carne de puiMancare de mazare cu carne de pui

Poftă bună!

Notă:

-Este de preferat să folosiți pe cât posibil mazărea proaspătă. Dacă nu, apelați la cea congelată de voi, dar este bine să încercați să evitați mazărea la borcan/ conservă, dacă puneți sănătatea pe primul loc.Datorită metodelor de procesare mazărea din conserve are un conținut ridicat de sodiu.

-Mazărea proaspătă se poate păstra în frigider și până la 5 zile dacă se pune într-o pungă de hârtie și apoi într-o pungă de plastic.

-Atenție pentru persoanele care suferă de tulburări renale sau gută! Am citit că aceștia nu trebuie să consume mazăre verde datorită unor substanțe dăunătoare pentru ei, numite ”purine”.

– Dacă doriți sa mai aflați și alte lucruri despre mazăre, informații, cred eu, utile pentru sănătate, v-am atașat două link-uri interesante:

  1. http://diversificare.ro/alimente/2013/05/10-lucruri-interesante-despre-mazare/
  2. http://www.divahair.ro/diete_si_slabire/alimente_a-z/mazarea_-_informatii_nutritionale_si_proprietati_terapeutice

2 gânduri despre „Mâncare de mazăre cu carne de pui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s