Tartă de ciocolată cu cremă mascarpone și vișine

Tarta de ciocolataCu ciocolată multă, amăruie, vișine aromate și acrișoare, cremă mascarpone ușoară și fină…Sună tentant, nu?

Așa m-am gândit și eu, căutând utilizare pentru ultimul borcan de vișine conservate…Am ales astfel această tartă de ciocolată care de fapt este un fel de sufleu de ciocolată: după modul cum se face și pentru faptul că nu conține făină deloc. Rețeta originală pe care am luat-o de pe forumul artaculinara.com era numai cu frișcă. Deoarece nu am avut în casă smântână grasă pentru frișcă, ci numai o cutie de frișcă vegetală (aviz cârcotașilor, să nu mă critice prea tare), dar aveam o cutie de mascarpone, m-am gândit să improvizez tarta așa.

Mie mi-a ieșit o tartă excelentă, cu un gust fin, rafinat, puternic de ciocolată, care se îmbină perfect cu aroma și gustul vișinelor îngropate în multa și delicata cremă mascarpone pe care am pus-o din belșug și în frișca folosită pentru ornat. Pentru că a meritat să fac această minunăție dulce… deoarece nouă ne-a plăcut foarte mult, iar cei pe care i-am servit au fost foarte încântați, vreau să vă povestesc și vouă…

 Ingrediente

Pentru BLATUL DE TARTĂ:

  • 250 gr. ciocolată de menaj
  • 3 linguri smântână pentru frișcă (32%)
  • 5 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 150 gr. alune
  • 1 cană de vișine fără sâmburi (de recomandat proaspete, sau congelate, din compot, sau conservate cum am avut eu)
  • 1 linguriță esență de vanilie/ 1 – 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visinePentru CREMA MASCARPONE:

  • 3 gălbenușuri de ou
  • 150 gr. zahăr farin
  • 1 cutie Mascarpone – 250 gr.
  • 250 ml smântână pentru frișcă 32% (eu nu am avut din aceasta)
  • 1- 2 linguri zahăr farin pentru frișcă (după gust)
  • 1 linguriță esență vanilie/ 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de vișine

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visinePentru  ORNARE (opțional):

  • 250 ml smântână pentru frișcă 32%
  • 15 – 20 vișine

Mod de preparare

BLATUL DE TARTĂ:

– Într-un vas, se rupe ciocolata bucățele, se adaugă 3- 4 linguri de apă, apoi se topește la bain – marie.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 3– Pentru cele 5 ouă se separă gălbenușurile, iar albușurile se pun într-un vas pentru bătut.

– În ciocolata topită și răcorită, se adaugă pe rând gălbenușurile, cele 3 linguri de smântână și se omogenizează bine.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 4– Se pune din nou vasul cu ciocolata și gălbenușurile la bain – marie, se amestecă continuu și se ține până se îngroașă crema.

– După ce crema este fiartă și suficient de îngroșată, aceasta se dă la rece.

– Cât timp se răcește crema de ciocolată se bat albușurile cu puțină sare, foarte bine, iar când spuma de albușuri este ”tare”, se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat, bătându-se bine în continuare, până ce tot zaharul este incorporat și acesta se ”topește”.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 5– Peste albușurile bătute cu zahăr se adaugă treptat, alunele măcinate, mestecându-se încet cu ajutorul unei palete, iar apoi se adaugă crema de ciocolată răcită și esența de vanilie (dacă nu ați folosit zahăr vanilat). Atenție, pentru că trebuie să se amestece foarte ușor, până când crema de ciocolată se incorporează, iar compoziția devine omogenă!

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 6– Se îmbracă o tavă de copt tort (rotundă) cu Ø23 cm cu hârtie de copt udată cu apă rece și stoarsă bine, se toarnă compoziția și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 °C și se lasă la copt pentru cca.35 – 40 minute (depinde de cuptor). Se poate face ”testul cu scobitoarea” să se verifice. (La mine a crăpat puțin blatul, pentru că am pus mai multe alune măcinate, dar nu a fost absolut nici o problemă.)

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 7– Când blatul de tartă este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

– Cât timp se răcește blatul se face crema.

CREMA MASCARPONE:

– Se freacă bine cele 3 gălbenușuri de ou, se adaugă treptat zahărul farin și se freacă în continuare până când nu se mai ”simte zahărul”.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 9– Se pune crema de gălbenușuri la bain – marie și se continuă să se bată bine, până devine ca o smântână mai groasă.

– Când crema este gata se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 8– Cât se răcește crema, se pregătește toată frișca, bătându-se bine 500 ml. smântână cu zahărul și zahărul vanilat (dacă folosiți zahăr vanilat).

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 10– Peste crema de gălbenușuri răcită se adaugă brânza mascarpone și se mixează bine, până devine o cremă fină.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 11– Peste crema de mascarpone se adaugă treptat, jumătate din frișca pregătită, esența de vanilie (dacă nu ați folosit zahăr vanilat), cea de vișine și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete până ce crema se omogenizează și devine spumoasă și ușoară.

ASAMBLARE:

– Peste blatul de ciocolată răcit se întinde jumătate din crema mascarpone, se așează deasupra vișinele (se opresc din ele vișinele pentru ornat) bine scurse, se pune restul de cremă și se nivelează bine.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 12Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine 12a– Se ornează, după preferință cu restul de frișcă și vișine.

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visineTarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visineTarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine

Tarta de ciocolata cu crema mascarpone si visineTarta de ciocolata cu crema mascarpone si visine

Succes și …să aveți poftă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s