Prăjitură de post cu foi, gem și cremă de griș caramel

Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramelM-am gândit să fac și o prăjitură de post. Foile acestea sunt incredibile…gustoase, frumos colorate,…pentru că…sunt făcute cu suc de roșii. Este o prajitură foarte ușoară, dietetică și foarte bună, chiar dacă este de post. Îmbinarea tuturor acestor gusturi este deosebită: dulcele aparte al sucului de roșii din foi, cu aroma de zahăr caramelizat, aroma specifică  magiunului de prune pe care l-am folosit și cea de ciocolată amăruie din glazură…Iar aspectul prăjiturii are un efect uimitor, prin coloratura aparte.

După ce am făcut foile, le-am tăiat pe fiecare în două și am făcut practic două prăjituri cu umpluturi diferite. Astăzi vreau să vă arăt doar o variantă, iar săptămâna viitoare, vreau să vă prezint și cea de a doua prăjitură. Pentru că, deși sunt făcute cu aceeași foaie, gustul și textura sunt totuși complet diferite. Așa ca, pentru astăzi, doar această prăjitură de post, extrem de simplă, dar tare bună și apetisantă…

 Ingrediente

Pentru FOI ( 3 bucăți):

 • 1 cană suc de roșii
 • 1 cană zahăr
 • 10 linguri ulei
 • 3 linguri miere
 • 1 linguriță amoniac stins
 • 1 – 2 plicuri zahăr vanilat
 • coaja rasă de la 1/2 lamâie
 • făină cât cuprinde (cca 600 gr făină)

Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel Pentru CREMĂ:

 • 1 borcan de gem (după preferință) – cca. 350 gr.
 • 1 cană nucă
 • 1 cană zahăr
 • 600 ml apă fiartă
 • 100 gr. griș
 • margarină cât două nuci (cca 80-100 gr)

Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramelPentru GLAZURA:

 • 7 linguri zahăr
 • 2 linguri cacao
 • 3 linguri apă
 • 1 cub mic de margarină (cca 40  -50 gr)

 Mod de preparare

FOILE (3 foi):

– Se amestecă foarte bine sucul de roșii, uleiul, zahărul și zahărul vanilat până când zahărul se topește.

3-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 2– Se adaugă mierea, amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.

Prajitura de post cu foi din suc de rosii 3– Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.

– Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini.

5-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 4– După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.

– În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umpluturi.

CREMA DE GRIȘ CARAMEL:

– Într-o crăticioară se pune o cană de zahăr și se lasă la foc mic până ce zahărul se caramelizează (se topește) și capătă o culoare ușor maronie.

– Peste zahărul caramel se toarnă 600 ml apă fierbinte și se lasă siropul să fiarbă la foc mic, până se topește complet caramelul. (Pentru a se evita orice incident/ accident, mare atenție, să nu puneți cumva apă rece! Caramelul în contact cu apa rece își mărește volumul și poate stropi și curge necontrolat.

Prajitura de post cu foi din suc de rosii 8– Când caramelul s-a topit, în siropul obținut se adaugă treptat și în ploaie grișul, amestecând viguros și continuu pentru a nu face cocoloașe, apoi se lasă la foc mic să fiarbă amestecând în continuare, până când grișul este fiert și se îngroașă.

– Când crema de griș caramel este gata, se dă la o parte de pe foc, se adaugă margarina și se amestecă până ce aceasta se integrează în cremă.

– Se pune fierbinte între foi.

 UMPLUTURA DE GEM:

– Într-un vas se amestecă gemul (eu am folosit magiun de prune) cu nuca măcinată.

– De precizat, că gemul folosit trebuie să aibă o consistență mai densă (mai gros).

GLAZURA:

– Într-un vas se amestecă 7 linguri de zahăr, 2 linguri cacao și 3 linguri de apă, care se pun la fiert la foc mic, până când glazura începe să fiarbă. După ce a fiert 2-3 clocote se dă la o parte de pe foc și se adaugă margarina.

– Se toarnă fierbinte peste prăjitură.

ASAMBLARE:

– La asamblare, ordinea pentru cele două umpluturi este după dorința fiecăruia.

7-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 9– Se așează prima foaie în tava de asamblat, se întinde în strat consistent umplutura de gem care se nivelează și se așează foaia a doua care se presează puțin.

Prajitura de post cu foi din suc de rosii 10– Peste foaia a doua se toarnă crema de griș caramel, caldă, se întinde uniform și se pune apoi ultima foaie care se presează de asemene puțin.

Prajitura de post cu foi din suc de rosii 11– După ce prăjitura este asamblată se face glazura de cacao care se toarnă fierbinte peste cea de a treia foaie.

– Prăjitura asamblată se dă la rece și se ține acolo aproximativ 1-2 zile, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc.

– Înainte de a se servi, se taie prăjitura și se decorează după preferință: nucă măcinată, cocos, etc. (Eu am pus câteva fructe goji).

Prajitura de post cu foi, gem, crema de gris caramelPrajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel

Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramelPrajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel

Succes și …Poftă bună!

 Notă:

-Dacă vă hotărâți să pregătiți această prăjitură, trebuie să o faceți cu 1-2 zile înainte de consum, pentru a lăsa suficient timp foilor să se înmoaie și să devină extrem de pufoase.

Un gând despre „Prăjitură de post cu foi, gem și cremă de griș caramel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s