Salată din icre proaspete de crap și știucă

Salata din icre proaspete de crap si stiucaContrar unor păreri, această salată este preparată din icre de pește foarte proaspete, nesărate, fără nici un fel de adaosuri suplimentare, gen griș fiert, sau miez de pâine. Este o salată în care se simte gustul natural, adevărat al icrelor, cu icre care trosnesc când le spargi în gură lăsându-și aroma și savoarea pentru răsfățul papilelor gustative,…este mai mult decât delicioasă, acrișoară, cu mozaic din ceapă felurită și colorată care accentuează gustul fin al icrelor. Este, după părerea mea și a multora care au mâncat din salata noastră, cea mai bună salată de icre care se poate prepara.

Deși această salată este specialitatea soțului meu, ca de altfel orice preparat care are legătură cu peștele, în general, de data aceasta am făcut excepție de la regulă și le-am pregătit eu. Soțul meu le-a preparat pentru prima dată în acest fel, cu foarte mulți ani în urmă, iar de atunci noi numai așa le consumăm. Pentru că o facem destul de des, să știți. Este un preparat, pe care îl facem atât la ocazii speciale, cât și ori de câte ori avem poftă. Pentru că ne place această salată la nebunie, pofta noastră vine mereu…

Trebuie să le spun celor care mai cârcotesc, că nu sunt deloc grețoase, sunt doar foarte consistente și concentrate…dar zău că merită, dacă vreți niște icre naturale, adevărate, gustoase, sănătoase…

 Ingrediente

·  200 gr. icre proaspete de crap (nesărate)

·  100 gr. icre proaspete de știucă (nesărate)

· 1 ceapă roșie mică

· 1/2 ceapă albă

· 2- 3 fire ceapă verde (numai frunzele)

· cca 500 ml ulei

· 3 – 4 linguri apă minerală

· zeama de la 1 lămâie

· sare (după gust)

Salata de icre proaspete de crap si stiuca 1Mod de preparare

Se curăță foarte bine icrele proaspete de ”pielițele” existente care țin icrele și care, de regulă amărăsc salata.

Se curăță, se spală și se taie cepele: cea roșie și cea albă foarte mărunt, iar frunzele verzi se taie în rondele foarte subțiri.

Peste ceapa roșie și cea albă se presară un praf de sare și se lasă așa pe tocător, până se pregătesc icrele.

Într-un vas mai înalt (nu foarte larg) de mixer se pune o treime din icrele de crap, un praf de sare și un dop de apă minerală și se mixează bine, până se sparg bobițele și icrele se leagă.

După ce icrele s-au legat se adaugă a doua treime de icre de crap și se toarnă uleiul încet în fir subțire, treptat, cu grijă să nu se taie salata și se amestecă bine cu mixerul la viteză medie, în continuare.

Pe măsură ce icrele sunt amestecate cu ulei, compoziția va deveni foarte densă (se întărește). Se mai adaugă câte un dop de apă minerală pentru a o subția și a o albi.

Când s-a pus cca o jumătate din cantitatea de ulei, se adaugă o parte din zeama de lămâie și se amestecă în continuare.

Se continuă să se toarne uleiul cu prudență și să se amestece până când tot uleiul a fost incorporat.

La sfârșit se adaugă ultima treime de icre de crap oprită, icrele de știucă și cele trei tipuri de ceapă. Din acest moment se amestecă ușor, cu o lingură de lemn/ paletă, pentru a nu zdrobi icrele puse, până se incorporează toate și salata devine omogenă.

Se potrivește de sare și acreală și se omogenizează.

Salata de icre se pune apoi într-un bol/ castron/ platou și se ornează după preferință.

Se poate servi ca aperitiv, sau tartine cu icre la micul dejun.

Salata din icre proaspete de crap si stiucaSalata din icre proaspete de crap si stiuca

Salata din icre proaspete de crap si stiuca

                                 Salata din icre proaspete de crap si stiuca

Poftă bună!

 Notă:

-Avantajul  preparării acestor icre este faptul că sunt proaspete, nesărate, nu sunt amară deloc…le poți pune sare exact atât cât dorești.

-Dacă se folosesc icrele sărate pentru preparare, se va observa că gustul icrelor este puțin diminuat de sarea în exces.

 

3 gânduri despre „Salată din icre proaspete de crap și știucă

    • Multumesc din suflet, draga mea Sidonia! Aprecierile facute de o gospodina desavarsita ca tine si cu atata experienta in bucatarie, cu atat mai mult ma onoreaza. Vorbele tale pe cat sunt de valoroase pentru mine, pe atat de mult mi-au mers la suflet. Te pup si te imbratisez cu drag!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s