File de somn și crap prăjit

File de somn si crap prajitPentru că ieri a fost Buna Vestire și s-a mâncat pește, noi am avut poftă de ceva extrem de simplu, clasic și românesc: pește prăjit cu mămăliguță și cremă de usturoi cu smântână și iaurt. Peștele a fost un deliciu total, extrem de gustos.

Nu cred că aceasta intră în categoria rețetelor, poate doar pentru tinerii necunoscători și începători în ale bucătăriei, pentru că, din punctul meu de vedere nu poate exista cineva, care să nu știe să facă ceva atât de simplu: pește prăjit…indiferent de tipul de pește. Am să vă povestesc doar cum l-am pregătit eu…

 Ingrediente (4 – 6 porții)

·  pește (eu am avut 2 bucăți file somn și 2 bucăți file crap de Dunăre – cca 1, 5 kg)

·  ¾ cană mălai

·  ¼ cană făină

·  2 lingurițe sare

·  cca  300 – 400 ml ulei (depinde de vasul în care se prăjește)

File de somn si crap prajitMod de preparare

Se curăță peștele (de solzi și de resturile de măruntaie, dacă mai este cazul) se spală  și se porționează după preferință. (Eu am avut fileuri de pește, ceea ce este de preferat, așa că, nu a fost cazul să îl mai curăț prea mult).

După ce peștele este spălat se tamponează bine cu șervețele de hârtie  de bucătărie și se lasă câteva minute pe aceste șervețele, pentru ca apa să fie bine absorbită.

Între timp, într-un vas se amestecă bine 3 părți de mălai și una de făină (în funcția de cantitatea de pește pe care o aveți) împreună cu sarea.

Când bucățile de pește sunt doar ușor umede se trec prin amestecul de mălai și făină și se ”tăvălesc” bine prin acesta.

File de somn si crap prajit 1

Se pune uleiul la încins într-o tigaie/ vas larg, cât să acopere  fundul vasului iar nivelul de ulei să ajungă maxim până la jumătatea bucăților de pește. (Nu trebuie pus tot uleiul o dată, pentru a se evita ca peștele să se îmbibe cu prea multa grăsime).

Când uleiul este bine încins se pun bucățile de pește, cât încap lejer în tigaie, fără să le înghesuiți  și se lasă cca 5 minute la foc mediu, să se rumenească frumos pe fiecare parte și să facă o ușoară crustă maronie.

File de somn si crap prajit

Când este gata, prăjit frumos, peștele se așează pe șervețel de hârtie pentru a se absorbi cantitatea de ulei în exces.

Se repetă această operațiune până când toate bucățile de pește au fost prăjite.

După fiecare rundă de pește prăjit este bine să scoateți resturile de mălai ars din ulei cu ajutorul unei linguri cu găuri, iar dacă  vi se pare că uleiul s-a ars, este bine ca pentru seria următoare de pește să schimbați uleiul.

După ce se prăjește tot peștele, acesta se mută de pe șervețele, pe platoul/ farfuria de servit și se așează cu grijă.

Se sevește cald cu mamaliguță și mujdei de usturoi, sau simplu cu lămâie. Noi l-am servit cu mămăliguță caldă și am făcut o cremă de usturoi din: 6 – 8 grăunți de usturoi, doua cutii de iaurt (140 gr/ cutie), 2-3 linguri de smântână, 1 linguriță ”sweet chili sauce”, o jumătate linguriță sare, pe care le-am amestecat foarte bine.

File de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajitFile de somn si crap prajit

Poftă bună!

Notă:

-Trebuie să aveți grijă la prăjit! Dacă peștele nu este bine scurs de apă, va sări foarte mult ulei care poate provoca atât ”dezastru” în bucătărie, cât și mici accidente casnice (arsuri). Este bine, dacă aveți o sită specială pentru prăjit, să acoperiți tigaia cu ea, iar în momentul când manevrați peștele și îl întoarceți de pe o parte pe alta, să dați tigaia/vasul la o parte de pe foc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s