Mâncare de spanac proaspăt

Mancare de spanac proaspatDacă este primăvară este verde și poftă de viață…Dacă este verde, este spanacul proaspăt și urzicile, care îți redau energia și pofta de viață…Astăzi, doar despre minunatul spanac proaspăt, sursa naturală de fier și ingredientul principal pentru producerea de energie și controlul metabolismului. Nu putem să îl eliminăm, sau să uităm de spanacul proaspăt în această primăvară. Îndeosebi pentru femei, copii și tinerii aflați în perioada de pubertate…Îl recomand de fapt tuturor…Eu am pornit la piață ieri și am luat o sacoșă doldora de spanac…Așa că m-am gândit să fac o mâncare simplă, tradițională, doar așa cum o făcea mama mea…Cu puțin orez, cu gust sălbatic de primăvară și nou, cu multe verde de spanac, cu aromă de leuștean proaspăt, alături de un ou de țară ”ochi”…o bunătate…Când eram mică, fiindcă îmi plăcea spanacul spuneam mereu că este una dintre puținele mâncăruri care ”alunecă prea repede pe gât”…de bun ce este, evident…Gata acum cu ”vorbăria”,…să ne pregătim de treabă…

 Ingrediente (8 porții)

·  2,5 kg spanac proaspăt

·  2 cepe mari

·  4 – 5 roșii (sau 3- 4 linguri pastă de roșii)

·  ¾ cană orez

·  4-5 grăunți de usturoi

·  5-6 linguri de ulei

·  3 – 4 fire usturoi verde

·  1 legătură mărar verde

·  1 legătură leuștean verde (eu am avut congelat)

·  sare, piper (după gust)

Mancare de spanac proaspat 1Mod de preparare

Se alege spanacul, se păstrează numai frunzele sănătoase, verzi și se spală în cât mai multe ape ( 3- 4).

Se lasă pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pune treptat spanacul și se opărește cca 2-3 minute.

Mancare de spanac proaspat

Spanacul opărit se scoate într-o sită, pentru scurs.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente, respectiv: se curăță și se spală legumele, ceapa usturoiul verde, verdețurile proaspete se taie mărunt, iar roșiile  se decojesc și se taie în cuburi mici.

Mancare de spanac proaspat 2

Când spanacul s-a răcit suficient cât să fie manevrabil, se ”stoarce” puțin între mâini să fie bine scurs și apoi se taie după preferință. (Eu îl tai mai mic).

În vasul de gătit se pun ceapa, usturoiul verde și uleiul și se lasă la foc potrivit câteva minute să se soteze, până când ceapă începe să se înmoaie puțin.

Mancare de spanac proaspat 3

Când ceapa s-a înmuiat se adaugă spanacul, care se ține câteva minute pe foc, amestecând din când în când, până se călește și el puțin.

Mancare de spanac proaspat 4

Peste ceapă și spanac se adaugă orezul spălat în prealabil, se omogenizează, se sărează,  iar când a scăzut toată zeama se adaugă din apa caldă în care a fost opărit spanacul, puțin câte puțin, pe măsură ce mâncarea fierbe.

Când orezul este aproape fiert se adaugă roșiile și se mai lasă mâncarea la foc mediu, până când și acestea sunt fierte, apoi se adaugă grăunții de usturoi tăiați mărunt.

Mancare de spanac proaspat 5

Mâncarea de spanac este gata când toate ingredientele sunt fierte și aceasta a scăzut suficient.

Când mâncarea este gata, se potrivește de sare, după gust și se adaugă verdeața (mărar și leuștean) tocată mărunt.

Opțional (eu am făcut doar pentru mine, unul), se pot fierbe ouă ochi în spanac: se fac ”cuiburi” în mâncare cu ajutorul unei linguri, în care se pun ouăle sparte (ca pentru ou ochi) cu grijă și răbdare și apoi se fierbe mâncarea acoperi (cu capacul), la foc foarte mic până când oul are consistența dorită.

Mancare de spanac proaspat 6

  • Mâncarea de spanac se servește după preferință atât caldă cât și rece, simplă; nouă ne place cu ”ouă ochi” (fie pregătite separat, fie pregătite direct în mâncarea de spanac), usturoi verde și leurdă proaspătă tocată mărunt și presărată deasupra.

Mancare de spanac proaspatMancare de spanac proaspat

Mancare de spanac proaspatMancare de spanac proaspat

Poftă bună!

Notă:

-Dacă nu folosiți toată apa în care ați opărit spanacul, să nu o aruncați; aceasta fiind bogată cu vitamine și minerale se poate consuma în loc de apă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s