Prăjitură de post cu foi, gem, nuci și cremă din rahat

Prajitura de post cu gem, nuca si crema din rahatAceasta nu este decât a doua variantă a prăjiturii de post de săptămâna trecută. Practic, foile sunt aceleași minunate și pufoase foi cu suc de roșii, dar umpluturile diferă puțin…am schimbat tipul de gem și în loc de crema de griș caramel am făcut o super-simplă cremă din rahat…Cu un gust dulce – acrișor, răcoritor, cu aroma esențelor din rahatul felurit pe care l-am folosit,…este cu totul altă prăjitură…la fel de bună și delicată, la fel de apetisantă și incitantă ca aspect…

Am să reiau rețeta integral, deși foile sunt cele prezentate la cealaltă rețetă, respectiv: https://vickysrecipes.wordpress.com/2014/03/23/prajitura-de-post-cu-foi-gem-si-crema-de-gris-caramel/

 Ingrediente

Pentru FOI ( 3 bucăți):

·  1 cană suc de roșii

·  1 cană zahăr

·  10 linguri ulei

·  3 linguri miere

·  1 linguriță amoniac stins

·  1 – 2 plicuri zahăr vanilat

·  coaja rasă de la 1/2 lămâie

·  făină cât cuprinde (cca 600 gr făină)

 Prajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahatPentru CREME/ UMPLUTURI:

·  1 borcan de gem (după preferință) – cca. 350 gr.

·  1 cană nucă

·  ½ kg rahat

·   zeama de la 1 lămâie

·  cană zahăr

Prajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahat Mod de preparare

FOILE (3 foi):

Se amestecă foarte bine sucul de roșii, uleiul, zahărul și zahărul vanilat până când zahărul se topește.

3-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 2

Se adaugă mierea, amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.

4-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 3

Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.

5-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 4

Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini.

După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.

În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umpluturi.

CREMA DIN RAHAT:

Se taie bucățile de rahat mai mici și se dau prin mașina de tocat, concomitent, picurând  în timp ce mărunțiți rahatul, zeama de la o lămâie.

După ce rahatul s-a dat prin mașina de tocat, se amestecă bine, până rezultă o cremă/ pastă omogenă.

 UMPLUTURA DE GEM:

Într-un vas se amestecă gemul (eu am folosit un gem asortat de caise și piersici) cu nuca măcinată.

De precizat, că gemul folosit trebuie să aibă o consistență mai densă (mai gros).

ASAMBLARE:

Ordinea este aleatorie și după dorința fiecăruia.

Se așează prima foaie în tava de asamblat, se întinde în strat consistent umplutura de gem care se nivelează și se așează foaia a doua care se presează puțin.

6-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 5a

Peste foaia a doua se pune crema din rahat, se întinde uniform și se așează  apoi ultima foaie care se presează de asemene puțin.

7-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 6b

Prăjitura asamblată se dă la rece și se ține acolo aproximativ 1-2 zile, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc.

8-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 7

Înainte de a se servi, se taie prăjitura și se presară zahăr pudră. (Eu am ornat cu fructe de merișor).

 Succes și …Poftă bună!

 Prajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahatPrajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahat

Prajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahatPrajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahat

Prajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din raharPrajitura de post cu foi, gem, nuca si crema din rahat

Notă:

-Dacă vreți să evitați culoarea ”ciudată” a cremei din rahat, trebuie să folosiți rahat de o singură culoare. (Eu am folosit toate tipurile de rahat pe care le-am avut,  pentru o aromă diversificată…din această cauză culoare la cremă a ieșit puțin neobișnuită).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s