Prăjitură cu foi fragede și mere

Prajitura cu foi fragede si mereEste prăjitura din foi cu amoniac a copilăriei, numai că în loc de cremă de vanilie am dorit altceva (încă) de sezon, adică mere. Și astfel am obținut o prăjitură fragedă și pufoasă cu aromă dulce – acrișoră de mere, vanilie și scorțișoară…o nebunie, nu altceva. Este un dulce ușor, de zi cu zi, foarte bună pentru copii, mai ales. Este destul de ușor de făcut, iar micul efort va fi răsplătit de rezultatul plin de savoare și arome al acestei prăjituri.

Fiindcă vreau să vă dau rețeta completă, voi relua și foile, deși pe acestea le-am mai scris în rețeta de ”Prăjitură cu foi, cremă de vanilie și lămâie”

https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=prajitura+cu+foi+si+crema+de+vanilie

 Ingrediente

Pentru FOI ( 3 bucăți):

  • 1 pachet de margarină
  • 2 ouă
  • 2 pahare zahăr farin
  • 2 lingurițe rase amoniac
  • 16 linguri lapte
  • făină cât cuprinde (cca 500-600 gr.)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • un vârf cuțit sare

 Foi fragede cu amoniacPentru UMPLUTURA DE MERE:

  • 2,0 – 2,5 kg mere
  • 8 linguri de zahăr (sau după gustul fiecăruia)
  • 1- 2 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la ½  lămâie (sau o lămâie)
  • 50 – 75 gr. unt (cca ¼ pachet)
  • 1 linguriță praf de scorțișoară

Prajitura cu foi fragede si mereMod de preparare

FOILE (3 foi):

-Se amestecă foarte bine margarina cu zahărul și zahărul vanilat.

-Se adaugă ouăle, apoi laptele și se omogenizează compoziția.

Prajitura cu foi si crema de lamaie-Se adaugă amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.

Prajitura cu foi si crema de lamaie 1-Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.

Prajitura cu foi si crema de lamaie 2-Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. (Foaia trebuie să ramână albă).

Prajitura cu foi si crema de lamaie 3-După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.

-În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umplutura de mere.

UMPLUTURA DE MERE:

-Se spală, se curăță și se dau merele pe răzătoarea mare. Pentru a nu-și schimba culoarea, până se termină de ras toate merele, din când în când, se picură deasupra merelor rase câte un strop de zeamă de lămâie.

Prajitura cu foi fragede si mere 2-Se pun pe foc mic, într-o cratiță merele rase și se lasă să se călească, amestecând să nu se lipească.

-Se adaugă peste mere zahărul, untul și se călesc în continuare la foc mic, până scade tot siropul din mere.

-Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc și se adaugă zahărul vanilat și praful de scorțișoară.

-Cât sunt încă fierbinți, merele se pun între foi.

ASAMBLARE:

-Merele călite se împart în două și se toarnă fierbinți peste primele două foi.

Prajitura cu foi fragede si mere 3-Se așează prima foaie în tava de asamblat, se toarnă primul strat de mere care se nivelează, se așează foaia a doua, se presează puțin, se întinde restul de mere, peste care se pune ultima foaie.

Prajitura cu foi fragede si mere 4-Peste prăjitura asamblată se pune o mică greutate care se ține cca 1 oră.

-Se ia greutatea și prăjitura se dă la rece pentru aproximativ o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc.

-După 24 ore de stat la rece, prăjitura se poate servi.

-Înainte de servire se taie prăjitura și se decorează după preferință, sau doar se pudrează din belșug cu zahăr farin.

Prajitura cu foi fragede si merePrajitura cu foi fragede si mere

Prajitura cu foi fragede si merePrajitura cu foi fragede si mere

Prajitura cu foi fragede si merePrajitura cu foi fragede si mere

 Poftă bună!

 Notă:

-Dacă vă hotărâți să pregătiți această prăjitură, trebuie să o faceți cu 1-2 zile înainte de consum, pentru a lăsa suficient timp foilor să se înmoaie și să devină extrem de fragede și pufoase.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s