Șarlotă de portocale/ Tort rapid de portocale (fără coacere)

Sarlota/ Tort de portocaleNu se putea să îmi iau rămas bun de la niște fructe care mi-au fost fidele tot anotimpul rece, decât într-un mod cu totul festiv. Fiindcă de acum încolo vor apărea o sumedenie de fructe de sezon, ne despărțim de folosirea portocalelor noastre dragi, sănătoase și hrănitoare la prăjituri. Le vom folosi de acum încolo, doar ca sucuri, fresh-uri, răcoritoare, înghețate…

Așa că am făcut această minunată șarlotă numai din portocale, în cinstea lor, pentru a ne aminti de gustul deosebit, aroma de neuitat, savoarea și dulceața unică a portocalelor. Este un tort extrem de rapid, un desert foarte ușor, răcoritor, aromat și bun, bun de tot.

Oricine îl poate face, iar pe lângă faptul că este destul de economic, cu ingrediente puține, se prepară și extrem de repede. Nu vă ia mai mult de o jumătate de oră. Gândiți-vă: o jumătate de oră pentru un tort măricel de cca 12 porții zdravene de ”un dulce” savuros de ușor și răcoritor care este desertul perfect pentru acest început de primăvară, sau de ce nu, pentru o masă deosebită cu prietenii.

 Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 400 – 500 gr. pișcoturi

 Pentru CREMĂ:

  • 5 portocale
  • 500 gr. frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă
  • 3 ouă
  • 1 pahar de lapte
  • 100 gr. zahăr farin
  • 1 – 2 plicuri zahăr vanilat (sau esență vanilie)
  • 3 – 4 lingurițe gelatină (cca 2 plicuri x 10 gr)
  • 50 gr. unt pentru uns cratița
  • 1- 2 linguri zahăr farin pentru frișcă (dacă este cazul)

 Sarlota/ Tort de portocalePentru  ÎNSIROPAT:

  • sucul de la cele 5 portocale
  • 6 – 8 linguri de zahăr (după preferință)
  • zeama de la 1 lămâie

 Pentru  DECORARE (opțional):

  • frișcă
  • fructe după preferință (căpșuni, kiwi, portocale, etc)

Mod de preparare

-Pentru început se rade coaja de la o portocală și se pune deoparte.

-Se decojesc cu grijă portocalele, se taie rondele subțiri și se pun într-un castron, alternativ, cu cele 6 – 8 linguri de zahăr tos (necesare siropului).

-Cât timp portocalele se însiropează, se pregătește crema, sau tortul propriuzis.

Sarlota/ Tort de portocale CREMA:

-Se pune gelatina într-un castronel, la înmuiat și umflat cu apă (cca 150 ml apă, mai puțină decât scrie la modul de utilizare).

-După aproximativ 10 minute, vasul cu gelatina se introduce într-un vas mai mare cu apă clocotită și se lasă până când gelatina se lichefiază și fluidizează.

-Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un vas pentru mixer, se presară un praf de sare și se dau deoparte.

Sarlota de portocale 1-Gălbenușurile se amestecă  bine cu zahărul farin, se adaugă laptele, zahărul vanilat se omogenizează și se fierb la bain–marie amestecându-se în continuare.

-Când crema de gălbenușuri a început să fiarbă și să se îngroașe se toarnă gelatina care s-a lichefiat și se mai ține foarte puțin la baie de abur, până când crema devine o compoziție mai subțire.

-Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se bat albușurile bine până devin o spumă ”tare”.

-Se bate frișca, se opresc 3- 4 linguri pentru ornat și se bagă în frigider până se răcește crema.

Sarlota de portocale 2-Rondelele de portocale însiropate, se scurg bine de sirop, se opresc  10 -12 rondele pentru ornat care se dau deoparte, iar restul de portocale se taie mărunt, se storc bine între mâini și se pun într-un vas separat, pentru cremă.

Sarlota de portocale 3-Când crema de gălbenușuri s-a răcit (dar nu s-a întărit) se combină amestecând ușor, cu mișcări de sus în jos, cu spuma de albușuri și apoi cu frișca, până rezultă o compoziție omogenă.

Sarlota de portocale 4Sarlota de portocale 5-În crema omogenă se adaugă portocalele tăiate și scurse bine, coaja rasă de portocale și se incorporează și acestea ușor, rezultând o cremă consistentă deja (gelatina începe să ”lucreze”)

Sarlota de portocale 6ASAMBLARE:

-Șarlota/ tortul se monteză într-o cratiță de 3 kg.

-Se unge cratița din abundență pe interior, atât pereții cât și fundul cratiței, cu untul lăsat la temperatura camerei, pentru a putea ”lipi” portocalele oprite pentru decor.

-Se taie cele 10 – 12 felii de portocale (însiropate și scurse bine, care au fost oprite separat) în jumătăți sau sferturi, după dorință și se decorează pereții și fundul cratiței după preferință.

-După ce am așezat frumos portocalele, se toarnă crema și se nivelează.

Sarlota de portocale 7-Peste cremă se așează un strat de pișcoturi pe care le însiropăm foarte, foarte puțin cu siropul lăsat de portocalele cu zahăr, la care mai adăugăm zeamă de lămâie după gust.

-Dacă doriți, deși eu nu am făcut așa, o altă variantă este să întindeți jumătate din cremă, puneți un strat de pișcoturi ușor însiropate, turnați restul de cremă, nivelați, așezați deasupra un alt strat de pișcoturi însiropate ușor. Pișcoturile de deasupra vor fi practic, baza șarlotei/ tortului.

-După ce șarlota/ tortul este asamblat se dă la rece (frigider) pentru o zi.

-După o zi, se scoate șarlota din frigider se așează cratița deasupra flăcării de aragaz/ sursă de căldură și se încălzește uniform, foarte puțin, rotindu-se mereu pe toate părțile (pentru a se topi untul și a ușura desprinderea de cratiță).

-Se așează platoul/ farfuria de tort deasupra cratiței și se răstoarnă cu grijă tortul pe platou.

Sarlota / Tort de portocaleSarlota/ Tort  de portocale

Sarlota/ Tort de portocaleSarlota/ Tort de portocale

-Înainte de servire, se ornează șarlota/ tortul după preferință cu frișcă și fructe proaspete.

 Sarlota/ Tort de portocaleSarlota/ Tort de portocale

Sarlota/ Tort de portocaleSarlota/ Tort de portocale

Sarlota/ Tort de portocaleSarlota / Tort de portocale

Sarlota/ Tort de portocaleSarlota/ Tort de portocale

Succes și …să aveți poftă!

 Notă:

-Dacă vi se pare complicată partea cu răsturnarea șarlotei și încălzirea ușoară a cratiței, puteți să îmbrăcați cratița de la început cu folie alimentară, apoi să ungeți cu mai puțin unt, pentru a lipi portocalele ornament. Este mai ușor de răsturnat așa.

-Să nu însiropați decât foarte puțin pișcoturile, pentru a evita ca acestea să se înmoaie prea tare.

-Eu nu am folosit decât vreo 16 pișcoturi, deoarece am pus decât baza, adică un singur rând de pișcoturi.

-Mie mi-a rămas destul sirop de portocale pe care l-am savurat ulterior.

4 gânduri despre „Șarlotă de portocale/ Tort rapid de portocale (fără coacere)

Lasă un comentariu