Urzici cu usturoi

Urzici cu usturoiNu există primăvară adevărată fără ospățul regal, adecvat primenirii și curățării sângelui: ospățul verde cu urzici.

Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina, frunzele și terminând cu florile. Datorită  conținutului bogat de vitamine și minerale, urzicile sunt folosite, încă din cele mai vechi timpuri, atât ca aliment, cât și ca medicament, pentru detoxifierea organismului și regenerarea lui. Urzicile conțin vitaminele A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofilă, substanțe proteice.

Persoanele anemice dar și cele care suferă de boli ale sângelui, ar trebui ca primăvara, cât urzicile sunt foarte tinere, să facă o cură din suc de urzici. Și nu numai…Ne sunt recomandate tuturor…

Când preparați urzicile, miroase în bucătărie, a verde, a clorofilă, a primăvară…Nici că se poate ceva mai proaspăt și mai revigorant. Iar despre mâncare, nu am cuvinte să vă mai povestesc…Iubitorii urzicilor cu siguranță știu despre ce vorbesc…Urzicile cu usturoi sunt gustoase, hrănitoare și delicioase cu mămăliguță. Dacă mai radem și hrean proaspăt deasupra acesta accentuează gustul fără egal al urzicilor, iar oul poșat servit laolaltă, definitivează și intensifică acest deliciu culinar de primăvară…

 Ingrediente (8 – 10 porții)

  • 1,0 kg urzici proaspete (alese)
  • 1 ceapă mare
  • 50 – 75 ml ulei (3/4 pahar mai mic)
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 linguri făină
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare (după gust)
  • opțional: ouă (1 ou/la porție, în momentul servirii), rădăcină de hrean proaspăt ras

 Urzici cu usturoi 1Mod de preparare

-Mai întâi se aleg urzicile, se taie cu foarfeca de bucătărie codițele/ tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (6 -7). (Pentru a le putea manevra, este recomandat să utilizați mănuși de menaj/ chirurgicale).

-Se pune pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pun urzicile în două – trei tranșe (în funcție de mărimea vasului) și se opăresc până aproape de fierbere. Urzicile sunt aproape fierte dacă atunci când strângeți între degete frunza aceasta se pasează/ sfărâmă ușor. (Dacă sunt tinere, așa cum trebuie să fie în această perioadă, durata de fierbere este mică, doar câteva minute).

Urzici cu usturoi 3-Urzicile opărite/ aproape fierte se pun într-o sită la scurs și se lasă să se răcească.

-Cât timp se răcesc urzicile, se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa.

-Urzicile fierte și scurse de apă fie se taie foarte mărunt, fie se transformă în piure cu ajutorul blenderului (așa cum am procedat eu).

Urzici cu usturoi 5-În cratița/ vasul de gătit se pune ceapa și uleiul, se lasă 2- 3 minute să se soteze ceapa, apoi se adaugă 2 – 3 linguri de zeamă de urzici (apa în care au fiert urzicile) și se lasă ceapa pe foc până când aceasta se înmoaie.

-Peste ceapa  călită se adaugă piureul de urzici/ urzicile fin tocate, sare și se lasă să se călească puțin în uleiul cu ceapă, amestecând pentru a nu se lipi.

-Când urzicile s-au călit, se adaugă treptat, câte puțină zeamă de urzici și se lasă la foc mic în continuare, până când urzicile sunt foarte bine fierte.

Urzici cu usturoi 4-Între timp se amestecă făina cu pasta de roșii, se diluează cu zeamă de urzici până ajunge la o consistență fluidă, se adaugă boiaua dulce și se omogenizează.

Urzici cu usturoi 6-Când urzicile au fiert (după cca 15- 20 minute) se toarnă treptat amestecând mereu, sosul de făină și se lasă mâncarea pe foc, adăugând în continuare treptat, după necesitate zeama de urzici, până când sosul de făină este fiert, iar urzicile capătă consistența dorită.

-Când mâncare este gata, se potrivește de sare (după gust), iar urzicile se dau la o parte de pe foc și se lasă să se răcească puțin.

Urzici cu usturoi 7-În urzicile puțin răcorite se adaugă usturoiul zdrobit și se omogenizează mâncarea.

-Dacă doriți puteți adăuga verdeață tocată (pătrunjel, mărar, leuștean), după preferință. Pentru a nu altera și diminua din gustul și aroma urzicilor proaspete, eu nu pun nici un fel de verdeață.

-Urzicile astfel preparate se servesc calde, alături de mămăliguță fierbinte, cu hrean proaspăt ras presărat deasupra (după preferință), usturoi verde și/ sau cu ouă românești (”oeufs poches”/ ouă poșate).

Urzici cu usturoiUrzici cu usturoiUrzici cu usturoiUrzici cu usturoiUrzici cu usturoiUrzici cu usturoi

Poftă bună!

Notă:

-Eu, la 3 kg de urzici proaspete cumpărate, după ce le-am ales și îndepărtat cozile și frunzele nesănătoase (mai pălite/ uscate) am rămas cu 2 kg urzici alese.

-Apa în care ați opărit urzicile – zeama de urzici rămasă este foarte bună, bogată în vitamine și minerale și se poate consuma în loc de apă.

-Dacă vă este poftă și vreți să serviți și să preparați ouă poșate/ ouă românești, aveți nevoie pentru 2 ouă de cca 100 ml oțet și 1 litru de apă:

Urzici cu usturoi 8

se sparg ouăle în castronele separate, se pune apa la fiert, iar când aceasta clocotește se toarnă oțetul, se lasă să fiarbă, iar în vârtejul creat la fierbere se toarnă cu grijă primul ou (baza castronelului cu ou trebuie să atingă apa în momentul punerii oului în apă).

 

 

Urzici cu usturoi 9

Lăsați  oul să fiarbă fix două minute după care îl scoateți cu grijă cu o sită și îl puneți la scurs pe șervețel de hârtie. Se procedează la fel și cu celălalt ou. Se presare cu sare, piper, boia ardei iute/ dulce. Ouăle astfel preparate sunt delicioase.  Iar cu urzici, merg de minune…

 

5 gânduri despre „Urzici cu usturoi

    • Imi inchipui ca a fost un deliciu preparate asa…Cred ca am sa incerc si eu… Noi (mai ales domnul meu) insa preferam fara prea multe adaosuri ( chiar fara nici un fel de alte verdeturi), pentru a nu diminua aroma si gustul urzicilor…Te pup.

      Apreciază

  1. Vicky,
    Un gand nostim. Crezi ca am putea valorifica urzicile de la Plafar? Ai gasit cumva,prin carti, cu cat scade greutatea urzicilor proaspete prin uscare? Concret, 100 grame de urzici uscate, carei cantitati de plante proaspete i-ar corespunde?As vrea sa aplic reteta ta, care cred ca este foarte sanatoasa.
    Daca nu ma insel, raportul uscat /verde ar fi de1/5.
    Multumesc mult!
    Onu

    Apreciază

    • Chiar este nostim astest gand, Onu! Acum cand se da „unda verde” la verde si apar urzicile proaspete, tu vrei sa valorifici urzicile de la Plafar? Nu este pacat sa nu profiti de verdele adevarat si de toate beneficiile lui pentru o mancare sanatoasa? Mai bine pastrezi „plafarul” pentru un ceai, un decoct, o infuzie, un tratament pentru par, corp, etc…sunt atatea si atatea retete medicale in care poti sa il valorifici…Dar daca vrei neaparat sa „il valorifici” intr-o reteta de mancare (sper ca nu ai glumit acum cand primavara inmugureste), desi eu nu am folosit urzicile uscate decat in scop terapeutic…eu zic…ca se poate. Cred ca trebuie sa le lasi peste noapte la hidratat in apa rece si…vor fi ca „noi”! Sa tii cont insa ca: 1. la plafar sunt tocate cu totul (adica urzicile intregi, uneori chiar si cu radacina), iar mancarea se face de regula mai mult din frunze (partea aereiana a urzicii); 2.urzicile in scop alimentar se recolteaza primavara cand sunt foarte fragede, iar in scop medical/terapeutic pana toamna…3.Raportul de uscare depinde de randamentul de deshidratare, care difera in functie de partea recoltata (frunze, partea aeriana, rizomi cu radacini), dar in medie cred ca ai dreptate si este in jur de 1/5 (uscat/verde), cel putin asa am gasit si eu…poate ajunge chiar la 1/7 daca este vorba de partea aeriana. Eheei, uite ca m-am intins cu urzicile acestea…Sa ai spor si reusita, daca te hotarasti sa le faci, daca nu …numai bine iti doresc si weekend cu suflet implinit!

      Apreciat de 1 persoană

      • Vicky, nu am cuvinte de multumire si de admiratie pentrut calitatea comentariului.
        Ramane de vazut cum ma voi descurca.
        Si eu iti doresc toate cele bune, iar mie imi doresc o prietenie fructuoasa pe teme de sanatate.
        Pretuire!
        Onu

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s