Pască tradițională (cu brânză dulce și stafide)

Pasca cu branza dulce si stafide 7Pentru că Sărbătoare Învierii Domnului se apropie cu pași vertiginoși, m-am gândit ca de astăzi să încep a scrie despre câteva preparate tradiționale, care nu trebuie să lipsească de pe masa noastră de Paște. Este musai să ne gândim cel puțin cu o săptămână înainte ce vrem să pregătim pentru a ne organiza timpul și pentru a face cumpărăturile strict după necesități.

Din păcate, ținând cont că acest blog este conceput abia la începutul acestui an, nu am să pot să vă ofer fotografii cu modul de preparare, dar promit că voi descrie rețetele cât mai explicit, iar după sărbători voi completa toate rețetele cu fotografiile specifice fiecărui preparat.

Poate am să încerc să vă sugerez și câteva idei deosebite pentru masa de Paște. Dacă aveți vreo preferință, dorință anume, puteți să-mi scrieți și dacă pot să ajut, atunci cu mare drag o voi face.

Deocamdată voi debuta în ciclul ”Preparate tradiționale pentru masa de Paște” cu episodul 1 – Pasca noastră românescă cu muultă brânză dulce și stafide. Este rețeta pe care eu o fac de câțiva ani (nu foarte mulți, recunosc) este cred, o rețetă pe care am combinat-o din mai multe rețete de pe ”net” și pe care am adaptat-o la mașina de pâine, în care frământ aluatul. Pentru că…da… așa cum v-am mai spus, de când am mașina de pâine nu mai frământ nici un aluat cu mâna, nu mai muncesc atât de mult și am disponibilitatea să fac și altceva în timp ce se frământă aluatul de pască…Deci, dacă aveți mașină de pâine puteți să luați în seamă această rețetă…dar nu numai…dacă nu aveți, doar trebuie să depuneți mai mult efort…Eu cred că merită orice mic efort în plus, pentru că iese o pască adevărată, aromată, minunată, cu care veți impresiona în mod sigur familia și/ sau invitații…

Ingrediente

Pentru ALUAT:

  • 250 ml lapte
  • 100 gr. unt
  • 3 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • 600 gr. făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 10 gr. drojdie uscată (1 plic)
  • arome (opțional): coaja rasă de la ½ lămâie, esență rom
  • 1 praf de sare

 Pentru UNS:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1- 2 linguri de lapte
  • 2- 3 linguri de miere

  Pentru UMPLUTURĂ:

  • 600- 700 gr. brânză dulce de vaci
  • 150 gr. zahăr tos (sau după cât de dulce vă place)
  • 3 – 4 ouă
  • 1 lingură griș
  • 1 lingură făină
  • 50 gr. unt
  • 100 gr. smântână groasă
  • 1 – 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 3-4 lingurițe esență rom sau 2 fiole (sau după gust)
  • 150 gr. stafide albe (sau mai multe, după cum vă place)

 Mod de preparare

ALUATUL DE PASCĂ:

– La mașina de frământat (”mașina de pâine”), pentru toate rețetele de aluat (cozonac, pască, mucenici, etc) procedeul este același, doar diferă puțin cantitățile și ingredientele.

– Se fierbe laptele cu zahărul, se adaugă la sfârșit zahărul vanilat și se lasă să se răcească.

– Se bat gălbenușurile cu un strop de sare.

– Se topește untul la foc mic sau la microunde, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.

– Când toate ingredientele s-au răcit (mai sunt puțin călduțe) se pun în mașina de pâine în următoarea ordine: laptele + zahărul, untul, ouăle, aromele (coaja de lămâie + esența de rom), făina, drojdia.

– Se programează mașina la programul de aluat: la mașina mea programul durează 1½ oră adică: ½  aluatul este frământat și 1 oră se dospește.

– După o oră și jumătate, după ce aluatul este frământat și a crescut (și-a dublat volumul), se unge suprafața de lucru cu o peliculă fină de ulei, apoi se răstoarnă pe ea aluatul  și se împarte în două părți egale.

– Din prima jumătate de aluat se întinde ( ca și aluatul de cozonac, aluatul de pască se lucrează numai cu mâna puțin unsă cu ulei, nu se folosește sucitorul) o foaie rotundă de cca 1- 1,5 cm grosime, de dimensiunea tăvii pe care o folosim.

– Se îmbracă o tavă rotundă (recomandat, tavă de tort, cu fund detașabil) având diametrul Ø = 26 cm, cu hârtie de copt (atât pereții cât și fundul).

– Se pune foaia de aluat în tavă și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță.

– Pentru cealaltă jumătate de aluat, pot fi mai multe moduri de utilizare, depinzând de măiestria și priceperea fiecăruia:

  •  fie o împărțim în trei părți egale pe care le rulăm (între podul palmelor și masa de lucru) până obținem trei rulouri (puțin mai groase ca un creion) de lungimea perimetrului tăvii, cu care facem o împletitură în trei;
  •  fie facem un ”rulou” lung de aluat pe care îl dăm în două și îl răsucim ușor ca un șnur, care se așează pe foaia de aluat de jur împrejurul ei, ca o bordură lipită de pereții formei.
  • fie împărțim aluatul în două părți egale, le rulăm și le împletim/ răsucim simplu rezultând același șnur ca mai sus, pe care îl așezăm în cerc pe foaia de aluat, lipit de pereții tăvii, de jur împrejurul acesteia.

– Aluatul astfel așezat în tava de copt se lasă să crească acoperit, la loc călduț, cca. 30 – 45 minute.

UMPLUTURA PENTRU PASCĂ:

– Mai întâi, într-un bol, se pun stafidele  cu apă (atât cât să le acopere) peste care turnăm o fiolă esență de rom  și le lăsăm să se înmoaie cca o jumătate de oră. (Imediat ce am așezat aluatul în tavă ne ocupăm de stafide).

– Brânza dulce se pune într-o sită pentru a se scurge bine de zer.

– Brânza scursă se amestecă, adăugând pe rând gălbenușurile, untul topit (răcit la temperatura camerei), smântâna, zahărul, zaharul vanilat, sarea, coaja de lămâie și esență de rom, după gust.

– Între timp se scurg bine stafidele (eventual se tamponează cu un șervețel de hârtie) și cca 2/3 dintre ele se adaugă peste amestecul de brânza și se incorporează.

– După ce se omogenizează, în amestecul de brânză și stafide se adaugă albușurile bătute bine, spumă tare, făina, grișul și se amestecă toate ușor și cu grijă (cu mișcări de sus în jos) pentru a nu se lăsa albușurile.

 ASAMBLARE:

– Între timp aluatul din tavă a crescut (aproape și-a dublat volumul).

– Se pune umplutura de brânză în tava cu aluatul și se uniformizează frumos.

– Se presară restul de stafide deasupra umpluturii de brânză și apoi se unge bine pasca (atât coronița de aluat, cât și umplutura) cu  gălbenușul de ou amestecat cu o lingură de lapte.

– Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coace pasca la foc mediu pentru cca 45 – 50 minute (depinde de cuptorul și programul folosit).

– După ce pasca s-a copt, se scoate din cuptor și așa fierbinte se unge cu ajutorul unei pensule, cu miere.

– Se lasă pasca să se răcească în tavă, apoi se scoate, se taie și se servește.

 Pasca cu branza dulce si stafide 2Pasca cu branza dulce si stafide 13

Pasca cu branza dulce si stafide 1Pasca cu branza dulce si stafide 8

Succes și Poftă bună!

Notă:

-Dacă nu aveți mașină de pâine pentru frământat, se poate pregăti aluatul cu mâna, încercând astfel: se ia un vas/ castron mare se pune fâina în el, se face o ”groapă” în mijlocul făinii și se adaugă drojdia, zahărul tos, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, gălbenușurile (bătute puțin înainte), untul topit și puțin călduț, laptele călduț și praful de sare. După ce ați pus toate ingredientele începeți să frământați încet, cu grijă, până omogenizați aluatul, timp de cca 20- 30 minute, până obțineți un aluat care nu se lipește. După ce s-a terminat de frâmântat aluatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie curat și se lasă la dospit cca 1 oră într-un loc cald.

-Dacă doriți, peste umplutura de brânză se mai poate face un grilaj subțire din aluat (pentru acest lucru trebuie să nu uitați să opriți o bilă din aluat, înainte de a-l pune în tavă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s