Salată boeuf


Salata boeuf 15Există oare o sărbătoare importantă la noi, la români în care să nu preparăm salata boeuf? Eu nu cred. Am citit istoricul culinar al acestei delicioase salate festive, pentru a vedea dacă, chiar este o salată pur românească și am constatat că nu este. Recunosc, am crezut că noi doar am franțuzit numele pentru că sună mai bine și este mai interesantă…Dar nu..Faimoasa, iubita, populara salată boeuf este de origine rusească, iar în Occident mai este cunoscută  și  sub numele de salata Olivier, după faimosul bucătar belgian Lucien Olivier al renumitului (pe la jumătatea secolului  XIX) restaurant moscovit Hermitage, care se pare că a inventat-o pe la 1860. Evident că  la acea vreme era cea mai bună salată- emblema renumitului restaurant, cu ingrediente scumpe, de calitate și mai sofisticate (ieruncă – un soi de pasare sălbatică vânată pentru carnea gustoasă, limbă de viţel, caviar, salată verde, cozi de raci, capere, castraveciori muraţi, ouă fierte tari, trufe, aspic şi piept de raţă afumat). Toate aceste ingrediente se amestecau cu un sos de maioneză a cărei rețetă a rămas se pare necunoscută.

De-a lungul timpului, ingredientele originale  pentru prepararea acestei salate  au început să se înlocuiască cu ingrediente care se găsesc mai ușor, disponibile în orice anotimp și mai ieftine. Salata Olivier modernă include cartofi fierţi, murături, mazăre, ouă, morcovi, carne fiartă de pui sau vită, ori şuncă de Bologna, înglobate în maioneză, ceea ce seamănă foarte puţin cu varianta originală. Această salată nu mai are practic, nici o legătură cu varianta originală. De fapt fiecare țară a tot schimbat rețeta și a adaptat-o  în funcție de alimentele folosite în gastronomia proprie și regională.

Particularizând acum, în fiecare familie această salată se prepară după dorință, posibilități, preferințele și obiceiurile culinare ale membrilor acesteia.

Dacă salata boeuf este versiunea românească a celebrei salate rusești Olivier, rețeta care v-o prezint este versiunea familiei noastre, un ”melanj” între obiceiurile culinare ale unor familii teleormănene și muscelene.

Până nu vă pierdeți de tot răbdarea cu povestea despre faimoasa, gustoasa, minunata și nelipsita noastră festivă salată boeuf, să vă povestesc repede cum procedez eu.

 Ingrediente

  • 1 kg carne vită (în general pulpă, dar merge și mușchiul, mușchiulețul)
  • 6 cartofi mari
  • 6 morcovi mari
  • 3 rădăcini păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină  țelină
  • 1 și ½  borcan (de 750 gr.)castraveți în oțet
  • ½ borcan (de 750 gr.) de gogoșari în oțet (raportul dintre gogoșari și castraveți este aprox. 1/3, adică la o parte de gogoșari, 3 părți de castraveți)
  • cca 500 gr maioneză (inclusiv pentru ornat)
  • opțional pentru ornat: 1-2 castraveți în oțet, 1 gogoșar, 1 albuș de ou fiert, 5- 6 măsline negre, cîteva fire de pătrunjel verde
  • 3- 4 linguri de muștar
  • 2 – 3 lingurițe piper (sau după gust)
  • sare (după gust)

Salata boeuf 1Salata boeuf 2Mod de preparare

-Se curăță legumele (morcovii, cartofii, păstărnacul, pătrunjelul, țelina) și se spală bine.

-Se spală carnea, se taie în bucăți mai mici și se pune la fiert în puțină apă rece (cât să o acopere) cu sare, unde se lasă să dea câteva clocote, apoi se ia spuma bine și se mută (cu tot cu supa limpede) în vasul de fiert legumele.

-Într-un vas mai mare se pun la fiert în apă rece cu puțină sare, cartofii întregi, albiturile (păstârnacul, țelina, pătrunjelul) și carnea care a fost deja spumuită separat, în alt vas.

-Separat, într-un vas mai mic, se fierb morcovii în apă cu puțină sare.

-După cca 15 – 20 minute se încearcă legumele: dacă furculița intră ușor în ele, atunci sunt fierte suficient.

-Când legumele sunt fierte (nu trebuie să fie foarte fierte și moi, pentru că atunci salata va ieși păstoasă), le scoatem cu grijă, le punem într-o sită și mai lăsăm doar carnea la fiert. Carnea însă trebuie să fie foarte bine fiartă, de aceea se lasă între 1 oră și o oră și jumătate (depinde de carne) la foc mic, să fiarbă în continuare în supa de legume.

-Legumele fierte se lasă în sită să se scurgă și să se răcească bine.

-Cât rădăcinoasele se răcesc, putem începe să tăiem mărunt, cubulețe, castraveții și gogoșarii murați pe care îi punem într-o sită la scurs.

-După ce  s-au răcit și zarzavaturile fierte, procedăm la fel și cu ele: se taie mărunt cubulețe și se pun într-un vas mai mare, în care se prepară salata.

-Carnea fiartă se lasă să se răcească pentru a putea fi manevrată, în supă, altfel se usucă și își pierde suculența, aspectul și va fi mai aspră în salată.

-Se taie carnea răcită în cubulețe mici și se amestecă sau se acoperă imediat cu celălalt zarzavat, din aceleași considerente ca mai sus.

Salata boeuf 3b-Peste carnea și zarzavaturile fierte și tăiate se adaugă murăturile (castraveții și gogoșarii) bine scurse și stoarse puțin între mâini, jumătate din maioneză, piper, muștar și cu ajutorul unei linguri/ spatule se amestecă ingredientele cu grijă pentru a nu le sfărâma.

Salata boeuf 4-Pe măsură ce omogenizăm salata se mai adaugă maioneză (să nu uităm să oprim 3-4 linguri de maioneză pentru ornat), sare piper, muștar, după gust și preferință, astfel încât rezultatul final să fie o salată consistentă, bine legată, care să nu fie moale sau să curgă.

Salata boeuf 5-După ce salata este gata se mută pe un platou, se așează presând puțin (pentru a o compacta și a avea un aspect frumos) și se nivelează.

Salata boeuf

-Salata boeuf se ornează (cu puțin timp înainte de a fi servită) după preferință cu maioneză, castraveți și gogoșari murați, măsline, albuș fiert de ou, pătrunjel verde, etc.(Eu prefer, de exemplu să  ornez de fiecare dată cu maioneză folosind sprițul).

 Salata boeuf 7Salata boeuf 19

Salata boeuf 15Salata boeuf 8

Salata boeuf 17Salata boeuf 21

Poftă bună!

 Notă:

-Aceasta este cantitatea de salată pe care eu o fac de sărbători, în general. Cantitățile recomandate nu știu exact pentru câte porții sunt, dar pot să vă spun că un astfel de platou mare și bine îndesat cum îmi iese mie, servit la aperitive, ajunge cu prisosință pentru o masă cu 12-14 persoane și încă îmi mai rămâne puțin.Nu mai pun la socoteală faptul că în momentul când o prepar, opresc pe o farfurie normală de aperitiv, pentru a face degustarea cum se cuvine.

-Dacă nu vă place carnea de vită puteți folosi orice alt fel de carne de pasăre, dar vă garantez că este mult mai gustoasă cu carne de vită…cu multă carne de vită…

-De-a lungul vremii am făcut de multe ori salată boeuf și pot să vă spun că murăturile contează foarte mult; salata iese mult mai gustoasă cu castraveți în oțet, nu în saramură. Dacă murăturile sunt prea acre, eu, la sfârșit, când amestec ingredientele, rad un măr dulce – acrișor decojit pe răzătoarea mare, pe care îl incorporez în salată pentru a echilibra puțin gustul salatei. 

-Nu v-am dat rețeta de maioneză pentru că eu fac o maioneză light numai din ou crud (întreg). Prepar numai această maioneză de peste 15 ani și este mult mai gustoasă și mai sănătoasă. Am promis și într-o postare anterioară că vă dau această rețetă de maioneză și de aceea zilele următoare, cu siguranță voi încerca să o scriu, deoarece pe lângă faptul că este economică, mult mai sănătoasă este și extrem de rapidă. Nu cred ca vă ia mai mult de 5 minute să o pregătiți.

 

6 gânduri despre „Salată boeuf

    • Buna, draga mea! Iti multumesc pentru aprecieri si cuvintele frumoase care m-au cucerit si mi-au umplut sufletul de bucurie…in primul rand pentru ca pot sa fiu de folos cu aceste retete…iar daca iti si plac, chiar m-ai facut fericita. Am si eu o fata exact de varsta ta si stiu ca orice inceput de drum pare mai dificil…Important este sa pui mult suflet si dragoste atunci gand gatesti si atunci cu nimic nu poti da gres. Te pup si te astept cu orice intrebare si nelamurire la oricare dintre retele pe care vrei sa le incerci.PS: sotul meu este din Cimpulung Muscel, eu sunt din Turnu Magurele/Teleorman, dar locuim in Bucuresti de peste 25 ani.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s