Somon la grătar cu ulei picant

Somon la gratarUn pește extrem de sănătos și gustos la grătar este tocmai potrivit pentru ziua de mâine.

 „Primăvara-ncântătoare/  Scoală iarba pe câmpii.Vin Floriile cu soare/ Şi soarele cu Florii“…

În fiecare an, în duminica dinaintea Paștelui, creștinii sărbătoresc cu praznic împărătesc Floriile. În această zi, Biserica a dat dezlegare la pește, fiind ultima oară când se poate consuma carne până la Paște.

Deci…pentru cei care postesc…și nu numai, pentru iubitorii de pește, este musai acum să pregătim o minunăție la grătar.

Nu vreau să vă mai povestesc despre beneficiile consumului de somon, pentru că sunt convinsă că le cunoașteți cu toții. Fiindcă este un pește de calitate, fiindcă are un gust deosebit de bun și este extrem de valoros nutrițional, bogat în acizi grași foarte utili sănătății noastre este recomandat să-l consumăm cât de des putem.

Nimic nu poate fi mai simplu decât să preparăm acest pește. Numai că… este un mic secret care îl face și mai delicios și savuros, pe care mă grăbesc să vi-l dezvălui acum…

 Ingrediente (4 porții)

  • 4 fileuri de somon (cca 200 gr./ bucată)
  • cca. 100 ml ulei măsline
  • 4 căței de usturoi
  • ½ ardei iute verde
  • ½ ardei chili
  • zeama de la 1 lămâie
  • sare, piper (după gust)
  • opțional: 1-2 linguri pătrunjel tocat (pentru ornat)

Mod de preparare

-Se spală și se scurge bine peștele de apă, tamponându-l cu un șervețel (de hârtie) de bucătărie.

-Cu ajutorul unei pensule, se ung bine cu ulei de măsline fileurile de somon.

-Se condimentează cu sare și piper, după gust. (Dacă doriți, puteți să asezonați fileurile și cu alte condimente/ ierburi aromatice, pe care le preferați. Eu la această rețetă nu am vrut să folosesc alte arome).

Somon la gratar-Se lasă fileurile la rece cca 15-20 minute.

-Se frige apoi peștele pe grătarul încins, pe ambele părti, aproximativ 4 – 6 minute, până când carnea se deschide la culoare și ”se pătrunde” puțin (carnea nu trebuie să fie foarte friptă, sau să facă crustă, deoarece somonul își va pierde din gust și aromă).

-Se curăță usturoiul și se taie ardeii rondele subțiri.

-Se pune uleiul de măsline într-o tigaie la foc foarte mic, împreună cu usturoiul puțin zdrobit și ardeiul iute și se încălzește puțin. Ardeiul și usturoiul nu trebuie să își schimbe culoarea; trebuie doar să își lase aromele în uleiul de măsline.

-După ce sunt fripte, fileurile de somon se așează pe farfuria/ platoul de servit.

-Peste ele se toarnă uleiul cald aromat și ușor picant.

-Pentru a echilibra aromele se stropesc fileurile cu zeamă de lămâie.

-Somonul astfel pregătit este un deliciu care se servește cald cu pătrunjel presărat deasupra (eu am presărat și puțină leurdă mărunțită) alături de o salată verde, sau…după gustul fiecăruia.

 Somon la gratarSomon la gratar

Somon la gratarSomon la gratar

Somon la gratarSomon la gratar

Poftă bună!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s