Maioneză rapidă

Maioneza rapidaEste o maioneză extrem de rapidă, nu vă ia mai mult de 2-3 minute să o preparați, mai ușoară, mai gustoasă, mai spornică,  mai dietetică (nu este atât de grea pentru ficat ca cea clasică numai din gălbenușuri), mai puțin grețoasă decât cea obișnuită…Este maioneza pe care o fac de peste 15 ani și pe care am tot promis că am să o scriu. Cred că, în aceste zile prinde bine să facem repede o astfel de maioneză, nu?

De câte ori nu vi s-a întâmplat să faceți maioneza clasică (cu gălbenuș de ou fiert și crud) și aceasta să se taie exact când nu te aștepți? Maioneza mea este complet sigură și nu se taie niciodată (cel puțin mie nu mi s-a întâmplat acest lucru).

Povestea ei este veche. Cu foarte mulți ani în urmă am colaborat cu o vestită firmă, cunoscută pentru oalele sale minunate, care promova pe piața noastră un mixer deosebit cu tijă verticală. În prezentările de atunci am văzut ce se mai poate face cu un astfel de mixer: o maioneză minunată, sigură, foarte bine legată, vârtoasă aș putea spune (uneori trebuie subțiată cu apă minerală), care face aderență mult mai bună și leagă celelalte ingrediente bine, neexistând situația înmuierii ulterioare, ”băltirii” uleiului cum se mai întâmplă uneori la maionezele clasice. Iar la ornat, am uitat să vă spun este ideală: nu se lasă și este fermă.

Deoarece se prepară din oul întreg, fiind foarte bine aerată (densitatea scade) din pricina albușului care se spumează, maioneza este mai spumoasă, iar la aceeași greutate are un volum mai mare decât cea clasică…Deci, pe lângă faptul că este spornică  este și economică.

Singurul ”dezavantaj”, dacă se poate numi așa, este faptul că nu puteți să o faceți decât dacă aveți un mixer cu tijă verticală (gen Zepter), sau un blender turbo (eu folosesc blenderul de la Braun, turbo, cu putere 600 W).

Deci, dacă aveți în dotare unul din cele două aparate casnice menționate mai sus și ingredientele de mai jos, trebuie neapărat să încercați această maioneză… extrem de simplu și ușor, iar…după 2-3 minute când maioneza este gata, cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea iremediabil…și nu veți mai dori altceva pentru sosurile, salatele și preparatele cu maioneză din viitor.

 Ingrediente (pentru cca 400 gr. maioneză)

  • aprox. 400 ml ulei floarea soarelui
  • 1 ou (crud)
  • 3 linguri muștar
  • zeama de la ½ lămâie (sau după gust)
  • ½ linguriță sare (sau după gust)

 Maioneza rapidaMod de preparare

-Oul trebuie să fie neapărat proaspăt și la temperatura camerei.

Maioneza rapida-În vasul de mixer (este bine să fie un vas mai înalt decât larg)  se pune oul, muștarul, sarea și aproximativ jumătate din cantitatea de ulei (dacă nu este ulei mult de la început, maioneza nu se leagă).

Maioneza rapida 10-Se introduce blenderul manual în vas, astfel încât cupa acestuia să cuprindă oul și să atingă fundul vasului. Se mixează cu mișcări verticale, ușor circulare pentru a aera cât mai bine oul. După maxim 1 minut maioneza este legată.

Maioneza rapida 12-Turnați restul de ulei, fără teamă, cu fir gros, amestecând în același timp, cu aceleași mișcări, până maioneza se omogenizează și ”înghite” tot uleiul. Nu durează mai mult de un minut.

-Adăugați zeama de lămâie (după gust) și omogenizați folosind blenderul cu aceleași mișcări verticale.

Maioneza rapida 13-În 2-3 minute maioneză este gata, foarte bine legată, consistentă. Dacă vi se pare prea groasă, se poate subția puțin cu 1-2 linguri de apă minerală.

-Maioneza se poate păstra la frigider (+1°C – +4°C) într-un vas de sticlă închis 2-3 zile, iar dacă se videază, se poate păstra până la 5–6 zile.

-Este ideală pentru toate preparatele care necesită maioneză, sau diverse sosuri pe care le preparați acasă. Eu de exemplu o folosesc la preparatele aperitiv, la ouă umplute (https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=oua+umplute), castraveți umpluți (https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=castraveti+umpluti), salată de vinete (https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=salata+de+vinete), salată orientală (https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=salata+orientala), salată boeuf (https://vickysrecipes.wordpress.com/?s=salata+boeuf) și alte preparate (salată de crudități, ciuperci cu maioneză, ouă pe pat de smântână și maioneză, etc), dar mai ales la ornat.

 Maioneza rapidaSONY DSC

Maioneza rapidaMaioneza rapida

Poftă bună!

Notă:

-Mai este o variantă pentru prepararea acestei maioneze, dar vă trebuie puțin mai multă îndemânare și nu iese atît de aerată, voluminoasă și gustoasă (după părerea mea:se folosește un vas înalt și îngust, se pun ingredientele (inclusiv tot uleiul), se introduce blenderul astfel încât să atingă fundul vasului, se dă drumul la viteză/ putere maximă și pe măsură ce începe să se formeze/lege maioneza la fundul vasului, se ridică blenderul încet, spre suprafață, până ce tot uleiul s-a incorporat și ingredientele se transformă în maioneză.Este și mai rapidă, poate cu un minut mai puțin.

-Dacă folosiți de regulă ”vegeta” sau ”delikat” și preferați, se poate înlocui sarea cu unul din aceste ingrediente și maioneza poate ieși mai gustoasă.

– Maioneza din oul crud este puțin mai deschisă la culoare decât cea clasic. Atenție! Oul trebuie să fie proaspăt!

– Este ideală pentru ornarea diverselor preparate, fiind extrem de fermă și consistentă.

 

Un gând despre „Maioneză rapidă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s