Tartă (Cheesecake) cu afine

Tartă/Cheesecake cu afine Un desert fin și ușor, simplu, provocator…O tartă cu brânză și afine, deliciosă, perfectă pentru un desert ”de zile mari”, sau de ce nu…doar așa, doar pentru noi, un dulce delicat lângă o ceașcă de cafea sau o cană cu lapte.

 Pe cât de repede se face, pe atât de repede se mănâncă…și nu numai din priviri. Brânza fină se alătură de minune afinelor într-un amestec savuros, tentant, mai ales că se poate face și fără coacere. Extrem de rapidă, extrem de bună, extrem de simplu de pregătit…

Fie ca Sfânta Sărbătoare și bucuria Învierii Domnului să vă aducă lumină, liniște, armonie în casă și în suflet și fericirea de a petrece aceste clipe minunate alături de cei dragi. Un Paște fericit, vă doresc, oriunde vă aflați!

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 130 gr. unt
  • 250 gr. biscuiți dulci simpli

 Pentru UMPLUTURĂ (var. 1 – Tarta se coace):

  • 500 gr. cremă de brânză
  • 4 linguri cu vârf de zahăr farin
  • 5 ouă (3 ouă întregi și 2 gălbenușuri)
  • 200 gr. afine congelate sau proaspete
  • 1 linguriță esență vanilie

Tarta cu afine 0Pentru UMPLUTURĂ (var. 2 – Fără coacere):

  • 500 gr. cremă de brînză
  • 4 linguri cu vârf de zahăr farin
  • 125 gr. smântână dulce
  • 3 linguri gelatină (granule)
  • 3 linguri de apă caldă
  • 200 gr. afine
  • 1 linguriță esență vanilie sau 1 plic zahăr vanilat

Pentru DECOR:

  • 250 gr. smântână dulce
  • 2 linguri zahăr farin
  • 100 gr. afine

Mod de preparare

BLATUL:

-Se pregătește o tavă rotundă de tort cu fund detașabil (Ø= 25 sau 26 cm) și se îmbracă cu hârtie de copt pentru varianta ”cu coacere”, sau cu folie alimentară, pentru varianta ”fără coacere”.

-Se mărunțesc biscuiții bine (cu blenderul) și se topește untul.

Tarta cu afine 1a-Se amestecă biscuiții cu untul topit și se pune compoziția în tavă, astfel încât să îmbrăcăm forma, presând bine blatul atât pe fundul tăvii cât și pe pereți, cu ajutorul unei linguri.

-După ce blatul este gata, acesta se ține în congelator până terminăm umplutura.

UMPLUTURA:

Var. 1 cu coacere

Tarta cu afine 2-Cu ajutorul mixerului se bat bine ouăle cu zahărul farin până ce acestea se albesc.

Tarta cu afine 3-Separat se bate crema de brânză până ce aceasta devine spumoasă și își dublează volumul.

-Se amestecă spuma de ouă cu crema de brânză, se omogenizează bine, se adaugă esența de vanilie, se  adaugă afinele și se amestecă încet în compoziție.

Tarta cu afine 4-Se toarnă compoziția pentru umplutură în tava de copt peste blatul de biscuiți și unt.

Tarta cu afine 5a-Se bagă tarta în cuptorul încins la 175°C și se coace cca 40- 45 minute, până când începe să se rumenească.

-După ce s-a copt, tarta se lasă să se răcească în tavă.

-După ce s-a răcit complet se bagă tarta în congelator pentru cca 30 minute, pentru a putea să o scoatem din tavă fără să se fărâmițeze blatul. (Eu am sărit peste această etapă pentru că m-am grăbit, și am avut ceva probleme când am scos tarta din tavă, deoarece mi s-a fărâmițat puțin blatul.)

Tarta cu afine 6-După ce se scoate tarta pe un platou, înainte de a se servi, aceasta se decorează cu smântână dulce amestecată bine cu zahărul pudră, peste care se presară afine.

 Var. 2 fără coacere

-Se pune gelatina la înmuiat și apoi se topește cu puțină apă caldă.

-Cu ajutorul mixerului se bate crema de brânză cu zahărul farin până ce aceasta devine spumoasă și își dublează volumul.

-Se adaugă esența de vanilie și gelatina topită și se amestecă foarte bine.

-Se adaugă smântâna și se amestecă în continuare până ce compoziția devine omogenă.

-În compoziția de umplutură se pun afinele congelate și se amestecă ușor pentru a le integra.

-Se răstoarnă umplutura de brânză în forma de tartă, peste blat, se nivelează și se dă la rece, la frigider pentru cca. 12 – 24 ore.

-După ce tarta s-a întărit, se scoate pe un platou și înainte de a se servi, aceasta se decorează la fel ca în varianta 1.

 Tartă/Cheesecake cu afine Tartă/Cheesecake cu afine

Tartă/Cheesecake cu afine Tartă/Cheesecake cu afine

Tartă/Cheesecake cu afine Tartă/Cheesecake cu afine

Tartă/Cheesecake cu afine Tartă/Cheesecake cu afine

Poftă bună!

 Notă

-Rețeta am găsit-o de curând pe femeia.ro și fiindcă mi s-a părut extrem de apetisantă am și încercat-o.Bine am făcut, este deosebită, iar la noi a dispărut într-o clipită…

-Eu am făcut varianta ”cu coacere”, pentru că am vrut să le fac alor mei o surpriză și nu aveam timp la dispoziție pentru a o lăsa la frigider să se întărească…A fost delicioasă…

 

2 gânduri despre „Tartă (Cheesecake) cu afine

    • Buna, Cata
      Da este un cheesecake foarte fin si tare bun. In general folosesc crema de branza simpla Philadelphia (este cea mai buna), dar aici cred ca am avut o crema clasica de branza Goldessa (de la Lidl, din cate imi aduc aminte). Toate cele bune si mult succes! PS: daca mai ai nelamuriri nu ezita sa ma intrebi si…sa ma anunti daca te-ai hotarat sa faci cheesecake-ul! Te pup!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s