Prăjitură din foi de bezea și nucă, cu cremă de lămâie

Prăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâieEste un desert fin și delicios, cu un gust plin de surprize, extrem de plăcut, savuros. Dacă în general bezeaua este asociată cu crema de ciocolată, această combinație crocantă cu aromă de nuci și lămâie, cu gust acrișor este cu adevărat un deliciu fără margini. Chiar nu mi-am închipuit că poate exista o asemenea bunătate. Deși texturile sunt complet diferite, combinația este deosebită, unică. Gustul acrișor al cremei și glazurii de lămâie neutralizează dulceața bezelei, iar nuca crocantă completează senzația de dulce – acrișor delicios și minunat de prăjitură deosebită.

Nu știu cum se face, dar mereu îmi rămân foarte multe albușuri și mă întreb ce pot face cu ele. Așa s-a întâmplat și de data aceasta, când am vrut să ies din tipicul dulciurilor din bezea cu ciocolată și să fac altceva. Am încercat să improvizez o nouă prăjitură cu blat din bezea și nucă (asemănător blatului de pricomigdală de la prăjitura Regina Maria) și o cremă fresh de lămâie. Și…fără lipsă de modestie, chiar a ieșit un deliciu, cu un gust amețitor de bun. Dacă aveți multe albușuri, la un moment dat, merită să încercați și voi…

Ingrediente

Pentru FOI ( 2 bucăți):

  • 8 albușuri de ouă (eu am avut cca 250 gr. albuș de ou, echivalent)
  • 2 căni nucă puțin prăjită
  • 350 gr. zahăr
  • 4 linguri amidon
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare

 Prăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâiePentru CREMA DE LĂMÂIE:

  • 0,5  l lapte
  • 1 ou întreg și 1 gălbenuș
  • 3 linguri amidon
  • 6 – 8 linguri zahăr (în funcție de cât de dulce doriți)
  • zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 gr. unt

Prăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâiePentru GLAZURA DE LĂMÂIE:

  • 1 albuș de ou
  • 250 gr. zahăr pudră
  • zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare

FOILE (2 foi):

-Se bat bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare. Se adaugă treptat (lingură cu lingură) zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este foarte densă, lucioasă și tare.

-Se adaugă nuca prăjită și tocată mai mare (deși este mai greu de tăiat ulterior și se poate sfărâma mai ușor bezeaua, este mult mai bună cu nuca tăiată mai mare) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie -Se presară amidonul amestecându-se la fel de ușor, până este incorporat și rezultă o compoziție omogenă și destul de ”consistentă”.

-Se împarte bezeaua în două părți egale, se întinde jumătate din compoziție cât se poate de uniform și se coace pe fundul tăvii ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 30 x 30) peste care s-a așezat hârtie de copt.

Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie -Se bagă tava în cuptorul încins la 170°C și se coace timp de cca 40 minute (depinde de cuptor)  până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească pe fundul tăvii sau pe un grătar.

-Se repetă aceleași operațiile și pentru foaia a doua.

CREMA DE LĂMÂIE:

-Se freacă foarte bine oul întreg și gălbenușul cu zahărul, se adaugă amidonul și se amestecă până rezultă o pastă omogenă.

Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie -În compoziția de ou, zahăr și amidon se adaugă laptele, se omogenizează și se pune pe foc mic, amestecând continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului.

-Când crema este fiartă și s-a îngroșat, se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească. (Se acoperă cu folie alimentară pentru a nu forma crustă).

Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie -Între timp se freacă foarte bine untul aflat la temperatura camerei până devine spumos.

-Când crema s-a răcit se adaugă treptat spuma de unt mixând foarte bine până se incorporează tot untul, iar crema devine fină și spumoasă.

-Se adaugă apoi coaja rasă și zeama de lămâie și se omogenizează bine crema.

 GLAZURA DE LĂMÂIE:

-Se freacă foarte bine zahărul cu albușul de ou bătut spumă în prealabil, cca 15 minute.

-Se adaugă zeama de lămâie (și coaja de lămâie dacă doriți, eu nu am pus) și se freacă foarte bine în continuare cu mixerul la viteză mare, până când glazura se îngroașă și devine lucioasă.

Asamblare:

-Se așează prima foaie de bezea și nucă în tava de asamblat, se întinde uniform crema de lămâie care se nivelează, după care se așează foaia a doua.Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie

-Peste prăjitura asamblată se întinde glazura de lămâie.

Prajitura cu foi de bezea si nuca si crema de lamaie -Prăjitura glazurată se ține cel puțin 4 – 5 ore la rece, până se întărește glazura.

-Înainte de servire se taie prăjitura și se ornează cu lămâie, frunze de mentă, etc,..sau, după preferință. (Eu am făcut și un jeleu din fructe de pădure cu care am decorat prăjitura).

 Prăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâiePrăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâie

Prăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâiePrăjitură din foi de bezea și nucă cu cremă de lămâie

Succes și …Poftă bună!

 

Notă:

Dacă ouăle sunt mai mari, cred că se pot face foile numai din 6 albușuri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s