Ciorbă de lobodă cu lapte bătut

Ciorbă de lobodă cu lapte bătut Este un alt fel de ciorbă din lobodă. Este o ciorbă plină de vigoare și vitamine, cu un gust minunat, proaspăt, ușor acru de la laptele bătut, cu aromă minunată de primăvară de la belșugul de legume și verdețuri pe care îl conține. Pentru că este primăvară și trebuie să consumăm multe verdețuri pline de vitamine, consider  că este necesară prepararea ciorbei de lobodă cât de des se poate.

Nouă ne plac foarte mult ciorbele de legume, mai ales pregătite așa, cu lapte (bătut, evident), dense și groase, pe care eu, în această perioadă, le pregătesc destul de des. Sunt acele ciorbe hrănitoare, sățioase și ”bune rău de tot”, care fac parte din seria ”ciorbelor cu lapte” de care v-am mai povestit cu altă ocazie (vezi Ciorba de dovlecei).

Dacă treceți peste partea cu alesul și spălatul lobodei, care este cea mai migăloasă și necesită mai mult timp, preparatul acestei ciorbe este apoi ”floare la ureche”.

Ingrediente  (8-10 porții)

Ciorbă de lobodă cu lapte bătut

  • 10 legături de lobodă (mie îmi place această ciorbă foarte deasă)
  • 2 ceape mici sau 1 mare
  • 2 morcovi
  • ¼ ardei roșu mare
  • 4-5 roșii
  • ¼ rădăcină țelină
  • 2 – 3 linguri ulei
  • 1 legătură mărar verde
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • ½ legătură leuștean verde
  • cca. 300 gr. smântână
  • cca. 600 ml. lapte bătut gras/chefir (eu am folosit lapte sana)
  • 2 gălbenușuri de ou
  • cca 2,5 litri apă fiartă
  • sare (după gust)

Ciorba de loboda cu lapte Mod de preparare

Ciorba de loboda cu lapte-Se spală foarte bine loboda, se aleg frunzele sănătoase (dacă este cazul) și se opărește 2-3 minute în apă clocotită până se înmoaie puțin frunzele. Se scoate loboda și se pune într-o sită la scurs până se răcește.

-Cât timp se răcește loboda, se curăţă şi se spală toate legumele.

Ciorbă de lobodă cu lapte bătut -Se taie mărunt (cubulețe, după caz) ceapa, morcovii, ardeiul, țelina, roșiile (care au fost decojite mai înainte) și verdeața (mărarul, pătrunjelul, leușteanul).

Ciorba de loboda cu lapte-Când loboda s-a răcorit și scurs suficient să poată fi manevrată, se taie fâșii și se pune deoparte.

-Într-o oală se pun legumele să se înăbușe și să se înmoaie puțin în 2- 3 linguri de ulei.

-Când legumele au început să-şi schimbe culoarea şi să sticlească, se sărează, se adaugă treptat puțină apă fiartă și se lasă să fiarbă la foc potrivit.

Ciorba de loboda cu lapte-Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă loboda tăiată, se mai pune cca 1,5- 2 litri de apă fiartă și se lasă să fiarbă acoperit, până când zarzavaturile sunt fierte.

Ciorba de loboda cu lapte-Între timp, se adaugă roșiile și se lasă să dea câteva clocote, până când roșiile se înmoaie.

Ciorba de loboda cu lapte-În acest timp se pregătește dressing-ul de lapte bătut, respectiv: într-un castron se bat gălbenușurile de ou cu un praf de sare, se adaugă laptele bătut și smântâna și se omogenizează foarte bine cu telul.

-În dressing-ul de lapte/ smântână  și ou se adaugă treptat câteva linguri din supa fierbinte, pentru a uniformiza temperatura amestecului cu cea a ciorbei și se amestecă continuu, omogenizănd conținutul.

-Se toarnă încet amestecul omogen de lapte bătut, amestecând continuu, în ciorba de lobodă care este pe foc. Se potrivește de sare și se mai lasă să clocotească de câteva ori, până când ciorba este gata.

Ciorba de loboda cu lapte-Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

-Ciorba de lobodă cu lapte se servește fierbinte, sau caldă.

Ciorbă de lobodă cu lapte bătut Ciorbă de lobodă cu lapte bătut

Ciorbă de lobodă cu lapte bătut Ciorbă de lobodă cu lapte bătut

Poftă bună!

4 gânduri despre „Ciorbă de lobodă cu lapte bătut

  1. asta e preferata mea, fac ciorba asta pana cand se termina loboda. O sa incerc si cu lapte batut, cred ca e minunata. Bunica mea o facea cu oua si costita prajite, facute omleta si taiate bucatele. Nu-mi placea oul omleta in ciorba, dar gustul de afumatura il simt si acum. De cand am aflat ca afumatul se face cu o substanta chimica si nu fum, nu mai cumpar nimic afumat. multumim pentru reteta.

    Apreciază

    • Este foarte buna asa pregatita, Doina! Este reteta de la soacra mea, pe care am adaptat-o si eu cum m-am priceput. Nu am fact niciodata cu oua si costita. Dar ciorbele acestea „cu lapte” sunt grozave. Si eu o fac foarte des, in sezon. Urmeaza din aceeasi gama („cu lapte”) ciorba de dovlecei, ciorba de varza alba, ciorba de fasole verde…sunt excelente…

      Apreciază

    • Buna, Georgeta…Stii cum se spune…fiecare cum este obisnuit sa gateasca…Deoarece pun destul de multa loboda (noua ne plac „groase” aceste ciorbe), pentru a o putea manevra mai usor o oparesc cateva minute. Oparita, volumul ei scade, pot taia loboda mai usor si mai fin, iar aceasta fierbe uniform toata in ciorba… Pana la urma este doar chestiune de obisnuinta…Toate cele bune si o zi buna iti doresc!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s