Drob de pui cu ficăței

Drob de pui cu ficăței Este un aperitiv deosebit, apetisant și foarte, foarte gustos. Am vrut să profit de verdețurile de primăvară și să am pregătit acest drob. Este oarecum asemănător drobului tradițional de miel și de aceea se poate pregăti și de sărbători pentru cei care nu consumă carne de miel. De data aceasta, l-am pregătit din piept de pui și ficăței de pasăre. Pentru a-l face mai deosebit, mai colorat și mai atractiv am pus în el și ardei gras roșu, care i-a dat un gust și un aspect aparte. Este extrem de bun și se face mult mai repede decât cel de miel. Se poate servi dacă nu doar la aperitiv și la o cină ușoară alături de o salată, sau la o gustare rapidă…Poate fi preferat și adorat de copii, deoarece este extrem de bun, hrănitor, sănătos și cu o coloristică vie, tentantă.

 Ingrediente (pentru 1 drob – de mărimea unui chec)

  • 1 piept mare de pui
  • 1 pungă de ficăței de pasăre (aprox. 600 gr.)
  • 4 ouă crude (depinde de mărime)
  • 3- 4 ouă fierte (opțional, pentru ornat – numărul lor depinde de mărimea tăvii)
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 legătură mare pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 2-3 legături ceapă verde
  • 2-3 legături usturoi verde
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură ulei măsline
  • sare, piper (după gust)

Drob de pui cu ficăței Mod de preparare

-Se curăță (dacă este cazul), se spală cu grijă ficățeii și se lasă cca 15 minute în apă rece pentru a-și lăsa tot sângele. Se pun apoi la fiert în apă fierbinte cu puțină sare, la foc potrivit, având grijă să luăm spuma formată. Se lasă la fiert 15- 20 minute, după care se oprește focul și se lasă să se răcească în apa în care au fiert (pentru a nu se usca și întări).

-Se curăță, se spală pieptul de pui, apoi se pune la fiert în apă rece cu sare, într-un vas separat. Se lasă și acesta să fiarbă tot cca 20 – 25 minute, la foc potrivit. La fel ca la ficăței, după ce pieptul a fiert, se oprește focul și se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

-Se pun cele 3-4 ouă pentru ornat la fiert și se fierb ”ouă tari”, pentru cca 7-8 minute după ce apa a început să clocotească.

-Ouăle fierte se țin câteva minute în apă rece, apoi se curăță de coajă și se dau deoparte.

-Se spală, se curăță ardeiul gras și se taie cubulețe foarte mici.

-Cât fierb ficățeii și pieptul de pui ne ocupăm de verdețuri: se curăță, se spală și se taie foarte mărunt ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. (La ceapa și usturoiul verde se taie inclusiv frunzele).

Drob de pui cu ficăței -Se  călește ceapa și usturoiul verde într-un vas mai larg (tigaie) în cele două linguri de unt, la foc potrivit, câteva minute. Când amestecul de verdețuri s-a înmuiat puțin și a scăzut suficient, se oprește focul și se lasă să se răcească.

-După ce ficățeii și pieptul de pui s-au răcit, se scot cu ajutorul unei palete și se pun la scurs într-o sită.

-Se dau prin mașina de tocat carne (prin sita mare) toți ficățeii și carnea de pui, sau se pot opri câteva bucăți de ficat și se pot tăia foarte mărunt pentru a da un aspect frumos, ”mozaicat”, drobului.

Drob de pui cu ficăței -Amestecul tocat de piept și ficăței se pun într-un castron/ vas mai mare.

-Peste acest amestec se adaugă toate celelalte ingrediente, respectiv ceapa și usturoiul călite, verdețurile (mărar, pătrunjel) tocate mărunt, ardeiul tăiat cubulețe, ouăle crude (pe care le-am amestecat puțin înainte), sare, piper (după gust) și se amestecă, frământând compoziția de drob bine, până aceasta se omogenizează.

-Se pregătește tava (forma de chec) prin îmbrăcarea acesteia cu hârtie de copt.

Drob de pui cu ficăței -Se pune jumătate din umplutura de drob în tavă, se presează bine cu o lingură, se așează ouăle fierte întregi (sau jumătăți, după preferință), se adaugă restul de drob, se presează bine (cu atenție să nu deformați ouăle), se uniformizează astfel încât stratul să aibă aceeași grosime și se unge deasupra cu puțin ulei de măsline.

Drob de pui cu ficăței -Se bagă tava în cuptorul încins la 180° și se coace drobul cca 1 oră (depinde de cuptor și programul folosit) până când acesta este frumos rumenit.

-Când drobul este copt se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

-Drobul se consumă rece și se feliază înainte de servire. Se poate consuma, după preferință ca aperitiv, gustare, sau cină alături de o salată verde.

 Drob de pui cu ficăței Drob de pui cu ficăței

Drob de pui cu ficăței Drob de pui cu ficăței

Poftă bună!

Notă:

-Apa în care a fiert pieptul de pui nu se aruncă. Se strecoară și cu ea se poate prepara o supă sau un orez foarte bun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s