Stufat de miel

Stufat de mielEste o mâncare de primăvară, sănătoasă, cu multe, foarte multe verdețuri. O mâncare aromată în care verdețurile acestea de sezon completează și își dau mâna perfect cu carnea de miel. Evident, stufatul se poate face cu orice alt tip de carne, dar cu carne de miel este cu mult mai savuros, deoarece ingredientele, în acest caz, își îmbină perfect gusturile și aromele. Nici că se poate ceva mai bun și mai potrivit. Deoarece, de sărbătoarea Pascală am primit un miel generos, am pus o mare parte din el în congelator. Cum nu am pregătit această mâncare delicioasă de Paște (multe persoane preferă să o facă atunci), masa nostră fiind și așa destul de bogată în acele zile, am preferat să o fac mai târziu, pentru a ne bucura cum se cuvine de acest deliciu culinar și a simți mai intens aromele și gustul acestei mâncări. Este o mâncare tradițională pe care generații întregi au făcut-o și o fac în continuare, fiecare după pricepere, gust și obiceiurile casei. Eu gătesc stufatul așa cum am învățat de la mama mea…

 Ingrediente (pentru 6 porții)

  • cca  0,8 -1,0 kg carne de miel ( poate fi pulpă, șir, coastă, etc)
  • 8 – 10 legături ceapă verde
  • 8 – 10 legături usturoi verde
  • 1 legătură mare pătrunjel verde
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 legătură leuștean verde
  • 2 -3 linguri pastă roșii
  • 2 -3 linguri făină
  • 5- 6 linguri ulei
  • sare , piper (după gust)

Stufat de mielMod de preparare

-Se spală bine carnea și se taie, porționându-se după preferință (eu am avut-o porționată în congelator – 6 bucăți mai mari; nu a trebuit decât să o las la decongelat și să o spăl).

-Se curăță, se spală bine toate verdețurile (ceapa, usturoiul, pătrunjelul, mărarul, leușteanul), se taie ceapa și usturoiul în lungime de 2-3 cm iar verdețurile se toacă mărunt.

Stufat de miel -Într-o cratiță se pune uleiul și se prăjesc puțin pe ambele părți bucățile de carne.

-Când carnea este puțin prăjită se scoate din cratiță și se dă de o parte.

Stufat de miel -În uleiul în care s-a prăjit carnea se pun ceapa verde și usturoiul tăiate și se călesc, până se înmoaie puțin.

-Când zarzavaturile s-au înmuiat se pun bucățile de carne puse de o parte, se adaugă apă fiartă cât să acopere carnea, se acoperă cratița cu capacul și se lasă la foc mic să fiarbă foarte încet cca 1 oră, sau până când carnea este fiartă bine. Din când în când, se mai amestecă în mâncare, pentru a nu se lipi, eventual se mai completează cu foarte puțină apă (cu măsură însă, pentru a nu subția exagerat de  mult mâncarea).

Stufat de miel -Când carnea este fiartă se pregătește sosul de făină pentru a îngroșa puțin mâncarea, respectiv: se amestecă făina cu cca 4 linguri apă și pasta de roșii, se adaugă zeamă din mâncare până când capătă o consistență semi – fluidă.

-Se toarnă sosul de făină în mâncare, cu grijă, amestecând continuu, pentru a  nu se face cocoloașe și se lasă mâncarea pe foc mic să fiarbă, amestecând încet pentru a nu se lipi, până când aceasta capătă cosistența dorită, iar sosul de făină a fiert și el (cca 15 minute).

Stufat de miel -Când mâncarea este gata, se oprește focul, se adaugă verdețurile tocate (pătrunjel, mărar, leuștean) și se acoperă cratița cu un capac pentru cca 10 minute, pentru ca aroma verdeții proaspete să cuprindă toată mâncarea.

-Stufatul de miel se servește după preferință, cald, cu sau fără salată verde.

Stufat de mielStufat de mielStufat de mielStufat de miel

Poftă bună!

Notă

–  Se poate renunța la sosul de făină, dacă nu obișnuiți să folosiți așa ceva/ vi se pare că mâncarea are consistența potrivită și dorită de voi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s