Prăjitură cu cremă de ness și sos caramel

Prăjitură cu cremă de ness și sos caramelFină ca spuma de ness, savuroasă, cu gust dulce, ușor amărui și aromă deosebită, prăjitura aceasta pare desertul ideal pentru iubitorii de dulciuri felurite, sau…poate completa și însoți oricare tip de cafea.  Ce senzație bănuiți că veți avea la prima mușcătură simțind aromă fină de vanilie, ness, caramel și ciocolată? Pentru că mie mi-a plăcut la nebunie gustul acesta ușor amărui de caramel și cafea, ca o poveste spusă de bunica în amurg, ca o adiere de vară târzie…

Deși pare complicată, se face extrem de ușor și destul de repede…mai greu este că trebuie să așteptăm până a doua zi pentru a ne bucura de ea…Dacă vă tentează, nu ezitați să o încercați, pentru că este aparte…

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 4 ouă
  • 100 gr. zahăr
  • 80 gr. făină
  • 100 gr. amidon
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare

 Prajitura cu crema de ness si sos caramel Pentru CREMA DE NESS:

  • 5 gălbenușuri
  • 150 gr. zahăr
  • 50 gr. făină
  • 500 ml. lapte
  • 50 ml. smântână
  • 20 gr. ness
  • 50 gr. unt
  • 1 -2 plicuri zahăr vanilat

 Pentru SOSUL CARAMEL:

  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingură de apă
  • 1 lingură smântână
  • 20 gr. unt

Pentru DECOR (opțional):

  • ciocolată rasă
  • bomboane de ciocolată

Mod de preparare

BLATUL:

-Se separă albușurile de la cele 4 ouă și se pun deoparte într-un vas de mixer.

-Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul și zahărul vanilat, până ”se topește” zahărul iar amestecul se deschide la culoare și devine spumos.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se cerne făina, se amestecă cu amidonul, se adaugă peste spuma de gălbenușuri și se omogenizează compoziția.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se bat bine cu mixerul, spumă, cele 4 albușuri cu un praf de sare. Se adaugă cu grijă (în două tranșe) peste compoziția de ou- zahăr – făină – amidon și se amestecă cu ajutorul unei spatule, până se incorporează și acestea, rezultând un aluat destul de moale.

-Se toarnă și se întinde compoziția rezultată cât se poate de uniform într-o tavă mare tapetată cu  hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 36 x 30). Stratul de aluat trebuie să fie destul de subțire.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se bagă tava în cuptorul încins la 175°C și se coace timp de cca 12- 15 minute (depinde de cuptor)  până devine foarte ușor aurie.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

CREMA DE NESS:

-Cu ajutorul mixerului se freacă foarte bine gălbenușurile cu zahărul, se adaugă laptele, smântâna, făina și se amestecă până rezultă o cremă fluidă omogenă.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Peste compoziția de mai sus se adaugă cafeaua solubilă (ness), zahărul vanilat și se mixează în continuare cca 2 – 3 minute, până crema devine foarte spumoasă.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se răstoarnă compoziția într-o cratiță cu pereți dubli (sau din teflon), pentru a nu se lipi, se adaugă untul și se pune la fiert la foc potrivit, până se obține o cremă groasă și consistentă.

-Când crema este gata, se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit. Este bine să acoperiți vasul cu folie alimentară, direct pe cremă, pentru a nu se forma acea pojghiță inestetică (pentru că eu m-am grăbit, am uitat și nu am făcut acest lucru).

 SOSUL CARAMEL:

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se pune zahărul într-un ibric mai larg, la foc mic și se topește.

-Când zahărul s-a topit, se adaugă untul, se amestecă pentru a se incorpora și se pune o lingură de apă.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -După ce a dat un clocot se trage vasul de foc, se adaugă laptele și smântâna și se amesteca energic până când și aceste ingrediente sunt incorporate, iar sosul devine cremos.

-Se lasă la răcit.

 ASAMBLARE:

-Se taie blatul răcit în trei benzi egale.

-Se împarte crema în trei părți egale.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se așează primul blat pe un platou dreptunghiular / tavă, se așează uniform un strat de cremă, foaia a doua, al doilea strat de cremă, foaia a treia, iar la sfârșit ultimul strat de cremă peste prăjitură.

Prajitura cu crema de ness si sos caramel -Se dă prăjitura la rece câteva ore (10 – 12 ore). Este bine ca această prăjitură să se facă de pe o zi pe alta. (Chiar dacă nerăbdare vă dă ghes, este mai bine să o consumați a doua zi, iar strădania ”rezistenței” voastre va fi din plin răsplătită…)

– Înainte de servire se taie după preferință (romburi, pătrate, etc), se toarnă un pic de sos caramel deasupra și se decorează cu ciocolată rasă (ciocolată rece, dată pe răzătoare) și bomboane (eu am avut niște ”ouțe” de ciocolată, umplute cu ciocolată albă, care s-au potrivit de minune).

 Prăjitură cu cremă de ness și sos caramelPrăjitură cu cremă de ness și sos caramel

Prăjitură cu cremă de ness și sos caramelPrăjitură cu cremă de ness și sos caramel

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s