Orez țărănesc cu carne de pui la cuptor

Orez țărănesc cu carne de pui la cuptorEste orezul bunicii mele, sau ”friptură cu orez la tavă”, cum îl numea ea, adesea…Este un orez savuros, care se poate prepara cu orice fel de carne.

Cred că așa-i stă în fire omului ajuns la maturitate, când copilăria îi trezește în suflet tot mai des sentimente de melancolie: după candoare, după sfială, după mirare, după tihnă, după bucuria de a te mulțumi cu aproape orice, după vacanțele pline de  veselia și încântarea jocurilor copilărești…dar mai ales după bunici, după bunica mai cu seamă…Gustul și mirosul mâncărurilor și prăjiturilor ei, unice aproape, mi-au rămas și îmi vor dăinui toată existența.

Din amintiri și cu ajutorul mamei am vrut să readuc ”friptura” copilăriei pe masa familiei mele. ”Cu ceapă multă, cu legume și carne din belșug, pregătită la foc mic…”, cum spunea bunica, ”orice mâncare capătă gust împărătesc”. Iar acest orez se încadrează de minune în spusele ei, numai că eu aici am folosit doar câteva aripioare de pui, pe care le-am avut în dotare. Dar, credeți-mă, orezul pregătit în acest fel este delicios…

Ingrediente (4 porții)

  • aproximativ  0,8 kg carne de pasăre ( eu am folosit 8 aripi de pui) , dar se poate face cu orice carne doriți
  • 1 ½ cană orez cu bob potrivit (asemănător cu cel pentru  risotto)
  • 1/2 ardei gras
  • 1 morcov
  • ¼ rădăcină țelină
  • 2 cepe mari
  • 5- 6 roșii (eu am pus mai multe fiindcă am avut  roșii cherry)
  • 3- 4 linguri ulei
  • 5- 6 grăunți de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel verde ( eu am avut congelat)
  • 3 căni supă pasăre/ legume
  • sare, piper (după gust)

Orez țărănesc cu carne de pui la cuptorMod de preparare

-Se spală bine carnea (aripioarele, în cazul meu) și se taie, porționându-se după preferință (la mine nu a fost cazul).

-Se curăță, se spală legumele, respectiv, ardeiul gras, morcovul, țelina,cepele, se taie cuburi sau julien, după preferință, iar pătrunjelul se toacă mărunt.

Orez țărănesc cu carne de pui la cuptor-Se spală, se decojesc roșiile și se taie în cuburi mai mici sau se dau pe răzătoare.

-Se curăță grăunții de usturoi și se taie fiecare în jumătate sau sferturi.

-Se spală orezul în 2 – 3 ape (dacă folosiți orezul de risotto, acesta conține mai mult amidon și atunci riscați ca orezul la cuptor să iasa mai lipicios,cremos).

-Într-o cratiță se pune uleiul la încins, apoi bucățile de carne (aripioarele, în cazul meu) și se prăjesc puțin, întorcându-se pe ambele părți, până își schimbă culoarea și se rumenesc un pic.

Orez taranesc cu carne de pui -Când considerați că sunt gata, se scot bucățile de carne și se pun separat în alt vas.

-În uleiul în care s-a prăjit carnea se adaugă ceapa și se lasă pe foc câteva minute, până când aceasta începe să sticlească și devine ușor aurie. Dacă vă deranjează ”ceapa prăjită”, puteți adăuga 1-2 linguri de apă/ supă fierbinte peste ceapă, pentru ca aceasta să se ”călească” înnăbușit.

Orez taranesc cu carne de pui -Când ceapa s-a înmuiat puțin se adaugă ardeiul, morcovul, țelina tăiate, sarea, se amestecă toate și se mai lasă câteva minute să fiarbă până când și aceste legume se înmoaie foarte puțin.

Orez taranesc cu carne de pui -Peste legume se pune orezul spălat și scurs bine de apă, se amestecă, lăsându-se și el puțin să se călească până absoarbe tot lichidul din cratiță.

Orez taranesc cu carne de pui -La sfârșit, se pune peste orez supa fierbinte, se omogenizează, se lasă la foc mic până începe să fiarbă, iar după 2-3 clocote se adaugă roșiile și grăunții de usturoi. Se lasă să fiarbă apoi acoperit cu capacul, la foc mic, cca 10-15 minute, sau până când orezul este aproape fiert și a absorbit aproape tot lichidul.

-Se potrivește de sare și piper, se adaugă pătrunjelul tocat, după care se omogenizează orezul.

-În această etapă, se pun în orez bucățile de carne prăjite puțin, care au fost puse de o parte și se bagă cratița în cuptorul preîncălzit la 180°C. Dacă nu ați pregătit totul până acum într-o cratiță largă, care să poată fi introdusă în cuptor, se golește întreg conținutul cratiței într-o tavă mai înaltă, peste bucățile de carne care s-au așezat pe fundul tăvii (așa cum am procedat eu).

Orez taranesc cu carne de pui -Orezul se lasă în cuptor  cca 30-40 minute (depinde însă de cuptor), sau, până când orezul este fiert și se rumenește frumos deasupra.

-Când orezul este gata, se scoate din cuptor.

-Se servește cald, sau după preferință, cu salată.

Orez țărănesc cu carne de pui la cuptorOrez țărănesc cu carne de pui la cuptor

Orez țărănesc cu carne de pui la cuptorOrez țărănesc cu carne de pui la cuptor

Poftă bună!

6 gânduri despre „Orez țărănesc cu carne de pui la cuptor

    • Buna, Felicia! Ma bucur mult ca i-ai trimis aceasta reteta, iar daca a si fost de ajutor, mai ales i-a placut copilei, bucuria mea este maxima. Este o reteta plina de nostalgie,un orez pe care il facea bunica mea la tara, cu singura deosebire ca ea il facea cu pui/gaina de curte, in tava de lut si in cuptor din acela de pamant. Era un deliciu…Te pup!

      Apreciază

    • Buna Amy, ma bucur ca asa faci si tu orezul acesta taranesc. Doar incearca, draga mea, sa pui si usturoi si ai sa vezi ca nu strica deloc gustul orezului. Ii da doar o savoare in plus.La pilaful clasic, nici eu nu pun usturoi, dar aici, iti spun sigur ca merita sa incerci. Te imbratisez si iti doresc o zi excelenta!

      Apreciază

Lasă un comentariu