Ciuperci Pleurotus pane

Ciuperci Pleurotus paneDacă doriți ceva simplu, hrănitor și rapid, pane-ul de pleurotus este ideal. La noi, cele mai răspândite sunt ”Pleurotus ostreatus”, cunoscute și sub denumirea de ”păstrăvi de fag”, sau ”bureți de fag”. Aceste ciuperci sunt aproape un înlocuitor al cărnii, așa că, pentru o cină rapidă și sățioasă, sunt perfecte.  Cu foarte puține ingrediente, aveți o masă incredibil de gustoasă. Fără efort mare, fără rețetă complicată, fără timp mult pierdut…poate doar cu un ușor miros de prăjeală în bucătărie …dar, chiar și așa, merită.

Iar dacă aceste ciuperci sunt fragede și proaspete, așa cum au fost ale mele, nici măcar nu mai trebuiesc fierte puțin înainte. Se pregătesc exact așa cum sunt. Nimic mai simplu…Eu am fost super încântată de ele, iar ai mei au fost mulțumiți și fericiți de rezultatul final. Au golit platoul cu o repeziciune nemaivăzută, declarându-se mai apoi complet satisfăcuți și sătui. Evident că le-am servit lângă tradiționalul și deja binecunoscutul sos de iaurt cu usturoi. O bunătate, nimic altceva, atât pot să vă mai spun…daa…și evident, rețeta care urmează.

Vă pup, dragilor!

Ingrediente (pentru 4 persoane)

  • cca 800 gr. ciuperci Pleurotus de pădure (sunt mai fragede decât cele de cultură)
  • 3 ouă
  • 6 – 7 linguri făină
  • 2 lingurițe ulei
  • ¾ pahar apă minerală
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • ulei pentru prăjit (aprox. un pahar)
  • sare, piper (după gust)

Pleurotus paneMod de preparare

-Se spală bine și cu grijă ciupercile Pleurotus (bureții) sub jet de apă rece, se pun la scurs într-o sită, apoi se lasă/ șterg pe un șervețel de hârtie pentru a se absorbi toată apa.

-Bureții zvântați se condimentează cu sare și piper.

Pleurotus pane -Într-un castron se pregătește aluatul pentru prepararea pane-ului: se amestecă puțin ouăle, se adaugă pe rând uleiul (cele 2 lingurițe), făina, praful de copt, praful de usturoi, sare și piper după gust (se va ține cont că au fost condimentate și ciupercile înainte), se omogenizează, după care se subțiază treptat cu apă minerală până când aluatul rezultat devine puțin mai gros ca pentru clătite.

Pleurotus pane -Se pune uleiul la încins în vasul folosit pentru prăjit.

Pleurotus pane -Cât timp se încinge uleiul, se pun cu grijă să nu se rupă, o parte din bureți în aluatul pregătit, se ”tăvălesc” bine prin aluat până sunt complet ”îmbrăcați”, apoi pe rând, se pun la prăjit în uleiul încins.

Pleurotus pane -Bureții se prăjesc la foc mediu, cca 3- 4 minute pe fiecare parte, sau până când se rumenesc frumos și capătă o culoare aurie.

-După ce sunt prăjiți se scot bureții pane pe șervețele de hârtie de bucătărie pentru a se absorbi grăsimea în exces.

-Se repetă aceste operațiuni, până când se termină de pregătit toți bureții.

-Se mută bureții pane pe farfuria/ platoul de servit și se servesc după preferință calzi sau reci (sunt la fel de buni) cu sosul preferat, salata sau legumele dorite. Noi am preferat să-i servim atât cu roșii cât și cu sos de iaurt cu usturoi.

Ciuperci Pleurotus paneCiuperci Pleurotus pane

Ciuperci Pleurotus paneCiuperci Pleurotus pane

Poftă bună!

 Notă:

-Dacă aveți ciuperci Pleurotus de cultură (cumpărate de la supermarket), atunci, după ce le-ați spălat bine trebuie să le puneți într-un vas cu apă clocotită cu sare, pentru 5 – 10 minute să fiarbă puțin. După aceea se lasă ciupercile la scurs  în sită și apoi se tamponează cu un șervețel de hârtie. (Eu nu le-am opărit, deoarece ciupercile mele au fost foarte fragede, cumpărate de la piață, fiind pleurotus de pădure, sau mai bine zi, bureți de fag din zona Muscelului).

-Aceste ciuperci preferă să crească pe trunchiurile bătrâne de foioase, în special fagul, dar se pot și cultiva. Pălăriile lor cresc asemenea unor ţigle, pe trunchiurile multor foioase, uneori la mare înălţime şi foarte rar pe conifere. Cresc etajat, unele peste altele, au formă de ureche, cu marginea răsucită. Au între 5-15 cm și sunt foarte cărnoase. Au culoare cenușie, mai deschisă la exemplarele mai mature, dar bate și înspre maroniu, bej, violet. Lamele sunt albicioase, cu nuanţe crem sau ca fildeşul. Carnea acestor bureți este albă, cu gust şi miros plăcut.

Pleurotusul este o ciupercă foarte gustoasă și nutritivă, cu excepția celor bătrâne, care devin prea tari. Este și o ciupercă medicinală, fiind un bun  antiinflamator, antiviral, scade tensiunea arterială, colesterolul, întărește sistemul imunitar și tonifică nervii. 

 

2 gânduri despre „Ciuperci Pleurotus pane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s