Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și cremă de smântână

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăEste o prăjitură deosebită, romantică, elegantă, care îmbină maiestuos trei gusturi și arome desăvârșite: ciocolată, căpșuni și smântână.

Este dulce – amăruie de la belșugul de ciocolată, ușor acrișoară de la crema de smântână și extrem de parfumată de la căpșuni. Amatorii de ciocolată o vor adora, iar iubitorii de căpșuni o vor considera irezistibilă. Ca o ploaie de senzații copleșitoare, cu aromă amețitoare,…o adiere fină de dimineață răcoroasă de vară liniștită.

Este ideală pentru sezonul cald, relativ ușor de făcut, cu ingrediente simple…dar mai ales cu multă dragoste și răbdare.

Nu trebuie să vă speriați de această rețetă lungă, este simplu de pregătit, dar cu multe explicații de dat…

Ingrediente  (24 bucăți)

Pentru BLAT:

  • 3 ouă
  • 80-100 gr. zahăr (cât de dulce vă place)
  • 80 -100 gr. făină (depinde de cât de mari sunt ouăle)
  • 75 ml. ulei
  • 100 gr. ciocolată neagră
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPentru JELEUL DE CĂPȘUNI:

  • 1 kg. căpșuni proaspete
  • 1 cană de zahăr
  • 2 plicuri gelatină (2 x 10 gr.)

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPentru CREMA DE SMÂNTÂNĂ:

  • 1 cană mare de smântână (grasă și groasă)
  • 200 gr. cremă de brânză
  • 3- 4 linguri zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):

  • 200 gr. ciocolată negră
  • 200 gr. frișcă lichidă îndulcită
  • 40 gr. unt

 Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăMod de preparare

BLATUL:

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smanatana -Se rupe ciocolata în bucăți și se pune împreună cu uleiul la topit într-un vas, în baie de aburi. Când ciocolata s-a topit, se amestecă bine și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se separă albușurile de la cele 3 ouă și se pun deoparte într-un vas de mixer.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana -Peste ciocolata răcită se adaugă gălbenușurile și se omogenizează.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana -Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bat /mixează în continuare până când zahărul se topește.

-Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana -În compoziția de ciocolată se adaugă spuma de albuș cu zahăr și făina amestecată cu praful de copt, alternativ, amestecând încet cu o paletă pentru omogenizare, cu mișcări circulare de sus în jos.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 36 x 30), se toarnă aluatul pregătit și se nivealează. Stratul de aluat trebuie să fie destul de subțire de cca 1,0 – 1,5 cm.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smanatana -Se introduce tava în cuptorul încins la 170°C și se coace timp de cca 12- 15 minute (depinde de cuptor)  până când începe să se desprindă pe margine.

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă blatul să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

-Cât timp blatul se răcește ne ocupăm de jeleul de căpșuni și crema de smântână.

JELEUL DE CĂPȘUNI:

-Se rup codițele, se spală bine căpșunile și se pun împreună cu zahărul într-o cratiță la foc mic, până se topește zahărul.

-Se pune gelatina la înmuiat în apă conform instrucțiunilor de pe plic, dar, doar cu trei sferturi din cantitatea de apă indicată.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 8-Între timp zahărul din cratița cu căpșuni s-a topit, se oprește focul și peste sosul fierbinte se toarnă gelatina (care s-a înmuiat și s-a umflat) și se amestecă bine pentru omogenizare.

-Cu ajutorul unei furculițe se zdrobesc ușor căpșunile (le puteți lăsa și întregi, dar vor fi probleme la asamblat și la tăiat prăjitura) și se lasă jeleul la răcit, la temperatura camerei.

 CREMA DE SMÂNTÂNĂ:

-Se amestecă smântâna cu crema de brânză apoi se adaugă zahărul farin amestecat cu zahărul vanilat și se amestecă bine pentru omogenizare. Este de preferat să se amestece doar cu o spatulă, fără mixer.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 9-Până se asamblează prăjitura se lasă crema puțin în frigider.

 GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):

-Se rupe ciocolata în bucăți.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 13-Se pune frișca lichidă într-un vas la foc potrivit și se încălzește, până când aceasta ajunge la punctul de fierbere. Se ia atunci vasul de pe foc, se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă până când ciocolata este topită.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 14-Peste ciocolata fierbinte se adaugă untul tăiat bucăți, se amestecă bine până când rezultă o cremă omogenă.

 ASAMBLARE:

-Se taie blatul răcit în 2 părți/ benzi egale pe lungime, iar fiecare jumătate se taie apoi în 3 sau 4 bucăți. (Eu am tăiat-o în 3 bucăți). Toată această operaține se face pentru a monta și tăia mai apoi, mult mai ușor prăjitura.

-Dacă preferați să tăiați ca mine, vor rezulta 6 bucăți de blat.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 10-Se ung 3 bucăți de blat cu jeleul de căpșuni răcit, în strat generos și se lasă să se răcească bine. Eventual, le puteți introduce pentru 10 -15 minute în frigider.

-Jeleul de căpșuni rămas se pune într-un vas cu fundul drept, acoperit cu o folie alimentară, se acopera jeleul cu acea folie, se presează foarte bine și se bagă în frigider pentru câteva ore. (Voi reveni cu explicații la decorare).

-După ce jeleul de pe cele 3 blaturi este complet răcit, se întinde crema de smântână peste căpșuni, se nivelează și se acoperă fiecare cu câte o foaie din cele 3 rămase.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 11-Practic, vor rezulta 3 prăjituri (mini – prăjituri) cu următoarea stratificație: foaie – jeleu căpșuni – cremă smântână – foaie.

-Fiecare mini-prăjitură se taie în 8 bucăți (mai întâi pe jumătate și apoi, fiecare jumătate în 4 bucăți) rezultând în final,  după ce se taie toate cele 3 mini – prăjituri, 24 bucăți de prăjitură. Poate vi se pare complicat și v-am năucit cu atâtea cifre, dar vă asigur că nu este așa. Eu doar am încercat să vă spun exact cum am procedat eu.

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 15-După ce am așezat toate bucățile de prăjitura pe un platou/ tavă, se pregătește glazura de ciocolată (ganache), ca mai sus.

-Se toarnă ganache-ul cald peste prăjituri și se lasă să se răcească.

-Prăjiturile se păstrează în frigider.

-După întărirea ganche-ului prăjiturile sunt gata de servit. Nu însă înainte de a le decora…

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana 12-Înainte de servire prăjiturile se pot decora cu căpșuni proaspete și mentă, sau se pot face cuburi din jeleul de căpșuni. Vă mai amintiți de jeleul care a rămas de la prăjitură (v-am spus că am să revin asupra lui) și care stă de ceva vreme în frigider? Acesta se scoate din folie, se taie cuburi mici care se tăvălesc prin zahăr tos cu care se decorează prăjitura.

 Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPrăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântână

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPrăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântână

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPrăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântână

Prăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântânăPrăjitură cu ciocolată, căpșuni și crema de smântână

Poftă bună!

 Notă:

Recunosc, pare puțin complicată această prăjitură, iar la modul de asamblare probabil că v-am încurcat rău de tot: puteți să o montați și  întreagă, adică doar să tăiați blatul în două și să montați prăjitura așa…dar trebuie să țineți cont că este cu cremă de smântână și poate fi destul de dificil de tăiat în bucăți fără să alunece blaturile, sau fără să-i stricați prea mult aspectul…

O altă variantă ar fi să tăiați blatul în 2 fâșii egale pe lung și fiecare jumătate să o tăiați apoi în patru. Veți monta astfel 4 mini- prăjituri, iar acestea le puteți tăia direct în 3 bucăți, rezultând astfel 12 bucăți de prăjitură, puțin mai mari însă decât ale mele. Da… parcă este mai simplu așa…

Indiferent ce variantă agreeați, când porționați prăjitura să o faceți cu grijă, cu un cuțit subțire și ascuțit, pentru a nu deteriora bucățile de prăjitură tăiate.

Când decorați prăjitura cu acele cuburi de jeleu de căpșuni este bine să le pregătiți doar înainte de servire, pentru a evita topirea zahărului și pentru a fi mai aspectuoase. (Eu le-am pregătit cu mult înainte și… până am făcut fotografiile, s-a cam topit zahărul de pe jeleuri).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s