Cartofi franțuzești

Cartofi franțuzeștiÎn sfârșit, am reușit să postez rețeta aceasta demult promisă…

Ideali pentru o cină savuroasă, minunați pentru copii. Cartofii românilor, cei de toate zilele, care ne scot de cele mai multe ori din impas  în pregătirea unei mese pentru familia noastră, i-am pregătit de data aceasta în ”stil franțuzesc”.  O fi așa, nu o fi așa? Important este că ”franțuzeștii” aceștia sunt într-adevăr rafinați, delicioși și foarte sățioși…Normal, la ingredientele pe care le conțin, nici nu se poate altfel. Nu știu dacă voi ați preparat în acest fel cartofii, dar oul fiert, le dă un deliciu deosebit, iar combinația de brânzeturi, smântână și unt, se potrivește de minune cu cartofii și ouăle. Dacă doriți un aspect și un gust mai aprofundat puteți adăuga șuncă. Sunt minunați și sigur nu o să vă pară rău pentru timpul pierdut cu tăierea în rondele și așezarea în tavă, pentru că trebuie să recunosc, este puțin migăloasă treaba aceasta. Dar și când veți degusta rezultatul final, sigur o să mai doriți să repetați rețeta…

Așa că… spor la treabă și vouă, pentru că eu tocmai ce am terminat. (Și așa a durat o veșnicie până am reuși să scriu această rețetă…)

Ingrediente

  • 1,0- 1,2 kg cartofi roșii
  • 500 gr. brânză telemea sau feta (după preferință)
  • 400 gr. cașcaval
  • 7-8 ouă (fierte)
  • opțional: 150 – 200 gr. șuncă (de Praga, presată, etc)
  • 50 gr. unt pentru uns tava
  • 1 linguriță sare

Cartofi frantuzesti Pentru sos:

  • 150 ml. lapte dulce
  • 350 gr. smântână
  • 100 gr. făină
  • 2 ouă
  • 2 linguri unt
  • sare, piper (după gust)

 Mod de preparare

-Se spală bine cartofii, se pun cu apă și sare într-o cratiță și se fierb în coajă până se înmoaie, cca 25 – 30 minute, după care se scurg bine și se lasă deoparte să se răcească.

Cartofi frantuzesti -Cașcavalul și brânza se rad pe răzătoarea mică.

Cartofi frantuzesti -Dacă preferați cu șuncă (cum am procedat eu), se taie șunca în bucăți mici și subțiri care se vor rumeni puțin într-o tigaie cu foarte puțină grăsime (unt/ ulei), după care se lasă pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi grăsimea în exces.

-Se pun cele 7-8 ouă care sunt la temperatura camerei,  într-un vas cu apă rece și puțină sare și se fierb ”ouă tari” (cca. 8- 10 minute de când încep să fiarbă), se răcesc cu jet de apă rece, se curăță și se feliază rondele subțiri.

Cartofi frantuzesti -Când cartofii sunt suficient de răciți pentru a-i putea manevra, se curăță de coajă și se taie în rondele subțiri.

-După ce am pregătit toate ingredientele necesare ne ocupăm de sos.

Cartofi frantuzesti -Într-o cratiță se topește untul la foc mic, se adaugă făina și se amestecă 1-2 minute, după care se toarnă treptat laptele, apoi smântâna, se amestecă foarte bine pentru a se evita formarea „cocoloașelor” și se fierbe în continuare până devine o ciulama mai groasă. Se dă la o parte de pe foc, se potrivește de sare și piper după gust și se lasă la răcit. (Dacă veți considera că ciulamaua este prea tare, se poate subția, adăugând încă puțin lapte.)

Cartofi frantuzesti -Când sosul s-a răcit se adaugă cel 2 ouă și se omogenizează.

Cartofi frantuzesti -Se unge cu unt un vas termorezistent și se așează primul strat din rondele de cartofi, al doilea strat de rondele de ou, al treilea strat de șuncă, brânză și cașcaval, se toarnă o parte din sos, se adaugă următorul strat de cartofi…și se continuă tot așa până se termină ingredientele, iar deasupra (ultimul strat) trebuie să fie din cartofi, peste care se toarnă puțin sos. (Pot fi mai multe straturi alternante cartofi – ouă- brânză/ cașcaval- șuncă, deasupra fiind cartofi întotdeauna).

-Se oprește o mână de cașcaval/ brânză ras pentru a presăra deasupra cartofilor, când aceștia sunt aproape gata.

Cartofi frantuzesti -Se bagă tava în cuptorul încins prealabil la 180°C, pentru cca 30 minute, sau până când cartofii s-au rumenit puțin.

-Cu 5 minute înainte de a opri cuptorul, se presară cașcavalul ras peste cartofi și se lasă ultimele minute în cuptor, până ce acesta se topește și cartofii se gratinează frumos.

Cartofi franțuzeștiCartofi franțuzești

-Când sunt gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se odihnească cca 15- 20 minute înainte de servire.

-Cartofii franțuzești se servesc ca atare, cu smântâna, cu salata preferată, ca și garnitură la diverse preparate cu carne, sau…după preferința fiecăruia.

Cartofi franțuzeștiCartofi franțuzești

Cartofi franțuzeștiCartofi franțuzești

Poftă bună!

Notă:

-În funcție de mărimea tăvii puteți opta pentru două, sau mai multe straturi de cartofi și ținând cont de aceasta  se vor împărți și distribui uniform ingredientele și sosul între straturi, fără să uitați să păstrați câteva linguri de sos pentru uns deasupra și o mână de cașcaval pentru gratinat.

2 gânduri despre „Cartofi franțuzești

    • Intr-adevar, Doina, sunt foarte gustosi si consistenti…Dar nu trebuie sa ii consumi mereu, ca sa te ingrasi….Daca mananci ponderat, nu cred ca este nici o problema…Si eu abia ma abtin, atunci cand ii fac, sa nu mananc mai mult decat trebuie!!! Te pup!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s