Plăcintă cu somon și cartofi

Plăcintă cu somon și cartofiEste o plăcintă puțin mai altfel, simplă, savuroasă, gustoasă, excelentă pentru un prânz ușor sau o cină deosebită, alături de o salată.

Pentru iubitorii acestui pește, această rețetă este un alt mod de a prepara somonul, deloc sofisticat, deloc complicat. Este o idee de mâncare rapidă, mai ales atunci când v-a rămas piure gata pregătit din ziua anterioară. Ingredientele sunt  puține, hrănitoare și sănătoase, combinația lor este minunată, aspectul este deosebit, iar gustul…pe măsură, adică nemaipomenit…

Simplu de pregătit, rapidă, aparte…merită să o încercați și voi.

Ingrediente (8 porții)

  • 8 cartofi de mărime medie/mari albi (sau cca 3-4 căni piure de cartofi)
  • 300 gr. somon (de preferat fulgi din conservă, dar eu am pus: 1 conservă, 1 bucățică somon afumat, 1 bucățică somon marinat)
  • 1 cană de lapte
  • 1 lingură de unt
  • 1 ½ lingură făină
  • 3 fire ceapă verde
  • 1 cană de mazăre congelată
  • opțional 200- 250 gr. brânză rasă (eu nu am pus)
  • 50 gr. unt pentru uns tava + 1 lingură făină pentru tapetat
  • 1 albuș de ou
  • sare, piper (după gust)

Placinta cu somon si cartofi Pentru piure:

  • ½ cană de lapte

Mod de preparare

-Se curăță cartofii, se spală bine, se taie în sferturi, se pun cu apă și sare într-o cratiță și se fierb bine, ca pentru piure, cca 30 minute. (Dacă folosiți așa ceva, puteți presăra o linguriță de vegeta când fierb cartofii, în loc de sare, așa cum am făcut eu).

-Cât timp cartofii fierb, se curăță, se spală și se taie mărunt ceapa verde, se taie bucățele mici somonul. Dacă folosiți fulgi de somon din conservă, aceștia se clătesc cu apă și se scurg foarte bine.

-Dacă optați și pentru includerea brânzei, aceasta se dă pe răzătoare. (Eu am preferat de data aceasta fără brânză pentru a simți mai intens gustul somonului; cu brânză combinația este perfectă, dar va atenua aroma de somon,…aici, voi hotărâți).

Placinta cu somon si cartofi -După ce cartofii sunt foarte bine fierți, se scurge toată apa în care au fiert, se pasează foarte bine, se toarnă treptat ½ cană de lapte și se bate bine, până devine un piure fin.

-După ce am făcut piureul de cartofi, se potrivește de sare și piper (nu foarte mult deoarece somonul folosit ar pute fi sărat), îl dăm deoparte și ne ocupăm de umplutură.

Placinta cu somon si cartofi -Într-o cratiță mai mică se topește untul la foc mediu/mic, se adaugă făina, se fierbe și se amestecă cca.1 minut, după care se toarnă treptat laptele și se continua fierberea amestecând continuu, până când sosul devine neted și se îngroasă, respectiv cca 3-4 minute. Se dă la o parte de pe foc, se potrivește de sare (nu prea mult, dacă somonul folosit este deja sărat) și piper după gust și se lasă la răcit.

Placinta cu somon si cartofi -Când sosul s-a răcit se adaugă peste ceapa verde tăiată mărunt, mazărea, somonul mărunțit, brânza rasă (opțional) și se omogenizează umplutura. Dacă mai este cazul, se poate condimenta după gust cu sare și piper.

Placinta cu somon si cartofi -Se unge cu unt și se tapetează cu făină un vas termorezistent și se așează primul strat din jumătate din piureul de cartofi care se nivelează frumos.

Placinta cu somon si cartofi -Se pune apoi umplutura cu somon, iar la sfârșit se pune al doilea strat din restul de piure de cartofi, care se uniformizează și se nivelează.

Placinta cu somon si cartofi -Se unge plăcinta de cartofi cu albușul de ou bătut puțin și se bagă tava în cuptorul încins prealabil la 180°C, pentru cca 15- 20 minute, sau până când plăcinta s-a rumenit frumos.

Placinta cu somon si cartofi -Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se odihnească cca 15- 20 minute înainte de servire.

-Această plăcintă se poate servi ca atare, cu smântâna sau cu salata preferată, sau…după preferința fiecăruia.

Plăcintă cu somon și cartofiPlăcintă cu somon și cartofi

Plăcintă cu somon și cartofiPlăcintă cu somon și cartofi

Plăcintă cu somon și cartofiPlăcintă cu somon și cartofi

Poftă bună!

Notă

-Dacă v-a rămas piure de cartofi din ziua anterioară îl puteți folosi la această plăcintă deosebită. Atunci, pregătirea este  și mai rapidă, iar rezultatul este la fel de fabulos.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s