Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos

Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos O prăjitură ușoară, pufoasă,  răcoritoare, aromată, albă, decorată cu fistic și migdale ca o prințesă orientală delicată.

Nu știu cum se face, dar mie mereu îmi rămân albușuri în frigider…Le păstrez așa, într-un borcan de sticlă, închis ermetic, maxim o săptămână, asta evident dacă sunt sigură că ouăle au fost proaspete…. Și nu au fost niciodată probleme… 🙂 Asta apropo, de faptul că o prietenă m-a întrebat săptămâna trecută despre cât timp se pot păstra albușurile în frigider… Pentru mai multe detalii despre păstrarea ouălelor este interesant și folositor să citiți și asta: http://doctorionline.ro/secretele-oualor-%E2%80%93-pot-fi-congelate-cum-le-cumparam-cum-le-pastram-care-sunt-cele-mai-bune-oua/.

Bănuiesc că și la voi este la fel și nu de puține ori v-ați trezit cu câteva albușuri în frigider și nu ați știut ce să faceți cu ele…Dacă întâmplător mai aveți și câteva caise, aveți aici rețeta ideală. La fel am procedat și eu. Într-o după amiază am avut chef de distracție și improvizație în bucătarie, ceva albușuri prin frigider, caise, cocos, migdale, fistic…m-am jucat cu plăcere și drag și…a ieșit această prăjitură…Habar nu am dacă mai există pe undeva acest gen de rețetă, dar m-aș bucura, pentru că prăjitura este delicioasă, perfectă pentru acest anotimp și rămâne  pufoasă până o terminați (nu se usucă)…Vă voi povesti exact ce am făcut, cum am făcut eu această minune dulce și parfumată, cu aspect exotic.  Este simplu de făcut și nu vă ia timp mult deloc, cred că un pic peste o oră…

Deci, dacă vreți și voi să vă distrați puțin în bucătărie…Să mă anunțați dacă ați făcut-o, pentru că vă aștept cu drag cu o fotografie pe pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/VickysRecipes

Ingrediente

Pentru prăjitură:

  • cca 0,8 – 1,0 kg. caise
  • 1 cană albușuri de ou (cca 7 albușuri)
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană făină
  • 1 cană nucă cocos (50. gr)
  • 7 linguri ulei
  • 4-5 lingurițe zahăr brun
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență vanilie
  • 1 praf de sare

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos Pentru bezea:

  • 3 albușuri de ou
  • 6 linguri de zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru decor:

  • 3- 4 linguri miez de fistic (nesărat)
  • 3- 4 linguri fulgi de migdale

Mod de preparare

-Se spală bine caisele, se rup în jumătate, se scot sâmburii și se dau deoparte până pregătim aluatul pentru prăjitură.

-Într-un vas se răstoarnă albușurile din cană și se bat cu telul sau cu mixerul foarte bine împreună cu un praf de sare până devin o spumă tare (nu alunecă din vas).

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat (câte o lingură) bătând bine în continuare după fiecare tranșă, până incorporați toată cantitatea de zahăr, iar bezeaua devine sticloasă și densă și acesta s-a topit, nu se mai simte (pe cât posibil).

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos-Peste albușurile bătute, se toarnă în fir subțire uleiul mixând în continuare.

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos -După ce s-a incorporat tot uleiul se adaugă făina cernută și nuca de cocos, alternativ, amestecând  ușor, circular de sus în jos, cu ajutorul unei palete sau cu o lingură de lemn, până când va rezulta un aluat pufos și omogen, ușor dens (nu curge).

-Se încălzește cuptorul la 175°C.

-Aluatul se toarnă și se nivelează uniform într-o tavă de aragaz (eu am folosit o tavă de 20x30cm) tapetată cu hârtie de copt (sau clasic cu ulei/ unt/ margarină și făină).

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos -Peste aluat se așează frumos jumătățile de caise, cu partea din interior în sus și se presară un vârf linguriță de zahăr brun în fiecare jumătate de caisă, în locul sâmburelui.

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos -Se bagă tava cu prăjitură în cuptorul încins și se lasă cca 20 minute până când caisele s-au înmuiat puțin.

-Între timp se bat bine cele trei albușuri cu un praf de sare, iar când acestea sun ferme (nu alunecă din vas) se adaugă pe rând cele 6 linguri zahăr amestecat cu zahărul vanilat, bătând bine după fiecare, până când bezeaua este gata, respectiv aceasta devine sticloasă, fermă și zahărul nu se mai simte.

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos -După 20 de minute, se scoate tava din cuptor, se întinde cu grijă și uniform bezeau, se presară fulgii de migdale și miezurile de fistic mărunțite, se bagă prăjitura din nou în cuptor și se coace cca 20 minute (depinde de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra. Pentru siguranță înainte de a o scoate din cuptor se poate face ”testul scobitorii”, pentru a verifica dacă este bine coaptă .

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos -Când prăjitura este coaptă, se scoate din cuptor și se lasă puțin să se odihnească.

Prajitura din albusuri cu caise si nuca de cocos-Prăjitura se taie cu un cuțit subțire cât este încă puțin călduță, dar am observat că se poate tăia la fel de bine și rece.

-Se păstrează la rece, iar înainte de servire se poate decora cu miezuri tăiate de fistic, bucățele de caise și o frunză mică de mentă.

Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos

Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos

Să aveți poftă!

 

 

 

4 gânduri despre „Prăjitură din albușuri cu caise și nucă de cocos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s