Carne de curcan cu legume la cuptor

Carne de curcan cu legume la cuptorCarnea de curcan este gustoasă, sățioasă, fără colesterol, dietetică…și preparată cu multe legume, pe lângă faptul că este delicioasă, contribuie și la menținerea sănătății noastre.

Deși curcanul nu se numără printre alimentele noastre tradiționale, din ce în ce mai mult, în ultimii ani a câștigat teren, numărându-se acum, cred, printre cărnurile preferate și de români.

Curcanii crescuți bio (organic) în gospodării, deși mai mici decât cei din supermarket, sunt complet lipsiți de hormoni și antibiotice, fiind deosebit de gustoși și plini doar de o sumedenie de elemente nutritive, necesare organismului nostru.  Dacă aveți posibilitatea de a procura astfel de carne, nu ezitați să optați pentru ea în defavoarea celei din comerț.

Rețeta mea este plină de culoare și vitamine, este un mod sănătos de a pregăti o friptură fragedă de curcan, aromată și minunat de gustoasă și îmbietoare, la cuptor. Veți uita de acel gust fad și ațos al cărnii de curcan, în general, care multora le displace…

Deci, cu carne de curcan de curte (dacă se poate), multe și variate legume, puțină răbdare, un ingredient surpriză, ulei, vin și mirodenii alese…vă iese o friptură excelentă, cu o garnitură pe măsură, care vă va impresiona atât printr-un gust deosebit, frăgezime, dar și ca aspect…

Ingrediente (4 – 6 porții)

  • 1,2 – 1,5 kg de carne de curcan – pulpă, piept (eu am avut o pulpă și o jumătate de piept)
  • 2 morcovi mari
  • 3 ardei gras colorați (roșu, galben, verde)
  • ¼ bucată țelină
  • 7-8 cartofi
  • 3-4 roșii
  • 1 măr
  • 8-10 căței de usturoi
  • ½ legătură pătrunjel
  • 4-5 fire cimbru proaspăt
  • 25-30 gr. unt (cât o nucă)
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 2-3 lingurițe bază mâncare (dacă folosiți)
  • 1 pahar devin alb
  • condimente după gust: sare, ½ linguriță piper măcinat , 8-10 boabe piper, ½ linguriță boia de ardei iute/ dulce, 1-2 frunze dafin, ½ linguriță rozmarin uscat

Carne de curcan cu legume la cuptor

Mod de preparare

– Se curăță și se spală bine carnea de curcan, se condimentează (sare, piper, baza de mâncare folosită, boia de ardei iute/ dulce, rozmarin, cimbru, 3-4 căței de usturoi tăiat mărunt), se unge cu uleiul de măsline, se acoperă cu folie alimentară și se dă vasul la rece, în frigider pentru cca. 15-20 minute, până când se pregătesc legumele.

Curcan cu legume la cuptor – Se curăță, se spală și se taie legumele după preferință: cartofii, morcovii se taie rondele mai groase, ardeii, țelina și roșiile se feliază, restul de usturoi se taie în sferturi, iar verdeața (pătrunjel, cimbru) se toacă mărunt.

Curcan cu legume la cuptor 3– Se spală mărul și așa cum este cu coajă, se crestează (în felii).

– După ce toate ingredientele sunt pregătite, se scoate carnea din frigider.

– Într-un vas/ tigaie se pune untul, iar când acesta s-a încins, se prăjesc la foc mic pulpele/ pieptul de curcan, pe ambele părți, până când acestea sunt ușor rumenite.

– Se așează carnea ușor prăjită într-un vas termorezistent mai mare/ tavă și se toarnă untul topit folosit la prăjit și baițul în care a stat carnea crudă.

Curcan cu legume la cuptor 2– În vasul cu carnea se adaugă feliile de morcov, ardeiul și roșiile, usturoiul, mărul, boabele de piper, frunzele de dafin, se toarnă vinul și un pahar de apă caldă. Se condimentează legumele cu sare și piper.

– Se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul încins la cca 200 °C pentru o oră.

– După o oră, se scoate vasul din cuptor, se pun feliile de cartofi, se mai adaugă puțină apă caldă (dacă mai considerați că este necesar), se potrivește de sare și piper, se acoperă cu folia și se bagă în cuptor pentru încă o oră.

Curcan cu legume la cuptor 4– După încă o oră se îndepărtează folia și se lasă vasul/tava în continuare în cuptor pentru încă cca. 25 -30 minute (depinde de cuptor) până când carnea se rumenește frumos.

Carne de curcan cu legume la cuptorCarne de curcan cu legume la cuptor

– Friptura de curcan se servește cu garnitura de legume, eventual alături de salata preferată.

Carne de curcan cu legume la cuptorCarne de curcan cu legume la cuptor

Carne de curcan cu legume la cuptorCarne de curcan cu legume la cuptor

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s