Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde (de post)

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde Un alt fel de a prepara dovleceii, o mâncare ușoară, hrănitoare, de vară, colorată și foarte bogată în vitamine.

Am zis să profit din plin de oferta bogată în legume a verii și de aceea am făcut acești dovlecei umpluți cu legume și orez, care sunt un deliciu, credeți-mă.  Pentru a le da o și mai mare bogăție de gust și savoare, m-am gândit ca sosul să îl fac puțin mai altfel, cu fasole verde.

Eu, în acest anotimp, ca mai toată lumea, cumpăr multe legume din piață iar după ce gătesc, ce îmi rămâne pun la congelator (v-am povestit mai demult cred, ca am o imensă ladă frigorifică) și de aceea fasolea am avut-o congelată, deși este de anul acesta, mai precis de vreo zece zile.

Ca majoritatea rețetelor pe care le prezint pe acest blog și aceasta este doar o sursă de inspirație pentru voi. Evident, rețeta se poate adapta în funcție de preferințele voastre, de legumele favorite. Am vrut să folosesc dovlecei rotunzi, dar am constatat ca nu îmi ajung și de aceea am completat cu dovlecei românești (normali, din acei lunguieți).

Nu veți regreta dacă veți încerca acest savuros fel de mâncare, mai ales că este ideală și pentru perioada de post. Gustul dovleceilor se îmbină perfect cu orezul și multitudinea legumelor folosite. Un deliciu colorat și hrănitor, ideal pentru sezonul acesta.

Dacă vă inspiră, deși pare puțin complicată, puteți încerca și voi această rețetă.

 Ingrediente  (pentru 8 – 10 porții)

  • 8-10 dovlecei (eu am avut 4 dovlecei rotunzi mai mari  și 5 dovlecei normali mai mici)
  • 100 -150 gr. orez
  • 4 bucăți ardei gras (de preferat diferit colorați: roșu, verde, galben)
  • 2 morcovi
  • 3-4 roșii (eu am avut și o roșie portocalie)
  • 2 cepe
  • 4-5 fire ceapă verde
  • 6-7 grăunți de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 legătură mărar verde
  • sare, piper (după gust)

 Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde Pentru sos:

  • 0,5 kg fasole verde (eu am avut fasole congelată)
  • 6 -7 roșii
  • 1 ceapă
  • 6-7 grăunți de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • sare, piper (după gust)

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verdeMod de preparare

-Se curăță, se spală toate legumele (ardeii, morcovii, cepele – uscată și verde) și se taie cubulețe.

-Se spală, se decojesc roșiile și se taie cubulețe.

-Se spală și se toacă mărunt pătrunjelul.

-Se curăță și se taie mic usturoiul.

-Se spală dovleceii foarte bine, se taie în jumătate, rezultând două bucăți cilindrice, care se secționează ușor la capete, înlăturându-se codița, pentru a facilita așezarea în tavă ”în poziție verticală”. Dovleceii rotunzi se lasă întregi (aceasta a fost opțiunea mea, voi puteți face cum doriți), doar se decapează (se taie capacul, decupând o calotă mică în zona codiței).

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Cu ajutorul unui cuțit mic și subțire și a unei lingurițe, cu atenție și răbdare, se scoate miezul dovleceilor, care se mărunțește apoi, înlăturându-se doar partea cu multe semințe (dacă este cazul).

-Dovleceii astfel pregătiți se presară cu puțină sare și se lasă cu scobitura în jos pe un șervețel de bucătărie, pentru a se absorbi apa în exces, eliminată. (În fotografie eu i-am așezat așa, pentru a ilustra cum arată goliți de miez și pregătiți pentru umplere).

-Se spală orezul în 1-2 ape.

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde-Se procedează la fel și cu legumele pentru sos, respectiv: se curăță și se spală bine, se taie ceapa și roșiile decojite cubulețe, se rup și se înlătură capetele de la fasolea verde după care tecile se taie în bucăți nu foarte mari.

-După ce se aranjează astfel toate legumele, pregătim mai întâi compoziția pentru umplerea dovleceilor.

-Într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze, până ce aceasta se înmoaie puțin (dacă puneți ceapa în același timp cu uleiul, practic, aceasta nu se se prăjește, doar se înăbușă puțin în propriul suc).

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă restul legumelor (morcovul, ardeiul gras, ceapa verde), se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și aceste

-(Atenție! Eu am oprit 1-2 linguri din ardeiul roșu gras tăiat, pentru sosul de fasole verde).

-Când s-au înmuiat puțin și morcovii cu ardeiul, se adaugă orezul, spălat în prealabil, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute, până a absorbit tot sucul legumelor.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Peste orezul cu legume se adaugă miezul mărunțit, extras din dovlecei. Dovleceii fiind foarte apoși, nu mai este nevoie să puneți apă, deoarece orezul cu legumele se vor fierbe la foc mic în sucul lăsat de dovlecei. Se fierb până când orezul a absorbit tot lichidul.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Se adaugă roșiile tăiate peste amestecul de legume, orez și dovlecei și se lasă să fiarbă până când compoziția a scăzut și orezul a absorbit prin fierbere și sucul lăsat de roșii.

-În timp ce compoziția de orez și legume fierbe, se adaugă sarea, se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Când orezul este aproape fiert și a ”tras” tot sucul legumelor, se potrivește de sare și piper, se oprește focul, se adaugă jumătate din mărarul verde tocat (cealaltă jumătate se oprește pentru sos) și usturoiul, se amestecă pentru omogenizare și se dă de o parte, lăsându-se să se răcească.

-Compoziția de umplutură rezultată trebuie să fie destul de legată, densă.

-Cât timp se răcorește umplutura pentru dovlecei ne ocupăm de sosul de fasole verde.

-După ce compoziția s-a răcit suficient cât să fie manevrabilă, cu ajutorul unei linguri/ lingurițe se umplu dovleceii cu acest amestec de legume și orez.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Peste dovleceii rotunzi am pus la loc capacele tăiate, iar peste jumătățile de dovlecei lungi se pot pune felii de roșii.

-Se așează dovleceii în poziție verticală (dacă ați agreat această variantă de umplere pentru dovleceii lungi) într-un vas termorezistent (tavă) și se pune sosul de fasole verde pregătit.

-Se acoperă vasul/tava cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa o oră.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -După o oră se înlătură folia de aluminiu, se crește temperatura cuptorului la 200°C și se lasă tava cu dovleceii umpluți în cuptor, până ce aceștia se rumenesc frumos deasupra, cca 15-20 minute (depinde de cuptor).

Sosul de fasole verde:

-Etapele sunt cam aceleași ca la orice mâncare: mai întâi se pune uleiul și ceapa într-un vas, pe foc și se lasă să fiarbă câteva minute, până se înmoaie ceapa.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Se adaugă ardeiul roșu gras (oprit de la prepararea compoziției de umplutură), se lasă să fiarbă puțin până se înmoaie.

-Când ceapa și ardeiul s-au înmuiat se adaugă fasolea verde, se toarnă puțină apă fiartă (cât să acopere aproape fasolea), se sărează și se lasă să fiarbă cca 8-10 minute.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Peste fasolea aproape fiartă se pun roșiile tăiate și se mai lasă să fiarbă la foc mic circa 2-3 minute, cât să se înmoaie puțin și roșiile.

Dovlecei umpluti cu legume si orez cu sos de fasole verde -Când sosul de fasole este aproape gata (nu trebuie să fie fiert complet, deoarece va mai fierbe și în cuptor), se potrivește de sare și piper după gust, se oprește focul, se dă cratița de o parte și se presară cealaltă jumătate din cantitatea de mărar tocat și usturoiul mărunțit și se omogenizează.

-Dovleceii umpluți cu legume și orez se pot servi atât calzi cât și reci (sunt foarte buni și așa), simpli, ca atare, sau cu salata preferată.

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verdeDovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde

Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde Dovlecei umpluți cu legume și orez, cu sos de fasole verde

Poftă bună!

Notă:

-Timp de preparare: 1 oră

-Timp de gătire: 1 oră și 15 minute

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s