Prăjitură cu ness

Prăjitură cu ness Este o prăjitură dulce-amăruie care ne amețește simțurile cu delicatețea și aroma ei puternică de ness.

Am primit de la cumnata mea de la Constanța câteva prăjiturele din acestea și după ce am mâncat una, am zis că așa deliciu mi-a fost rar să întâlnesc. M-a cucerit pe loc și mi-am propus negreșit să încerc și eu această prăjitură. Așa că i-am cerut imediat rețeta, am ascultat referințele ei și m-am gândit să fac o ușoară modificare la cremă, pentru ca la ea, crema era într-adevăr mai puțină…și a ieșit această minunăție, de care am fost foarte încântată, pentru că mi s-a părut mult mai intensă și delicioasă decât cea pe care o gustasem eu, cu ceva vreme în urmă.

Postarea acestei rețete pe blog a fost însă o adevărată aventură, pentru că prima dată, dintr-o eroare personală am șters toate fotografiile făcute și m-am întristat foarte tare. Mi-am promis însă că o voi repeta cu prima ocazie specială.

Ocazia a apărut și pentru o persoană foarte dragă mie, am pus suflet și am pregătit această minunăție dulce, cu aromă și gust intens de ness. Și de această dată am modificat rețeta pregătind și crema cu ness. Nu aș putea să mă hotărăsc însă în care variantă mi-a plăcut mai mult pentru că și acestea au fost minunat de delicioase.

Deci, pentru cei care adorați gustul și aroma de ness, pregătiți-vă pentru o prăjitură de vis (cel puțin așa am simțit eu)! Ușoară, fină, moale și mătăsoasă, cu un gust divin.

Aceasta este prăjitura pe care v-o propun, v-o recomand cu drag și din suflet ca pe un dulce deosebit, pe care trebuie negreșit să îl încercați măcar o data, pentru că rețeta nu este deloc complicată. După aceea mai vedeți voi…eu însă sunt convinsă că o s-o mai doriți și o veți repeta…

 Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 7 ouă
  • 250 gr. zahăr
  • 7 linguri apă clocotită
  • 5 lingurițe de ness
  • 300 gr. făină
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat (mie toate prăjiturile îmi plac mai aromate)
  • 1 plic praf de copt
  • un vârf cuțit sare

Prăjitură cu ness Pentru CREMA DE NESS:

  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri
  • 250 gr. zahăr
  • 50 gr. făină (3 linguri rase și jumătate de făină)
  • 500 ml. lapte
  • opțional 5 lingurițe de ness (eu m-am hotărât pe ”traseu”, rețeta originală nu este cu ness în cremă)
  • 200 gr. unt
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • 150 gr. nucă

 Prăjitură cu ness Pentru GLAZURĂ DE NESS:

  • 2 albușuri
  • 2 linguri de zahăr
  • 3 – 4 lingurițe de ness
  • un ”praf”de sare

 Pentru DECOR(opțional):

  • nuci prăjite și mărunțite
  • ciocolată rasă
  • cremă ganache de ciocolată
  • bomboane de ciocolată

Mod de preparare

BLATUL:

-Se separă albușurile de la cele 7 ouă aflate la temperatura camerei și se pun deoparte într-un vas de mixer.

Prajitura cu ness -Gălbenușurile (împreună cu un praf de sare) se freacă bine cu zahărul și zahărul vanilat, până ”se topește” zahărul iar amestecul se deschide la culoare și devine spumos.

Prajitura cu ness -Când gălbenușurile sunt bine frecate se adaugă rând pe rând, câte o lingură de apă clocotită și se freacă/ mixează în continuare. Nu se adaugă următoarea lingură de apă fiartă până cea dinainte nu este pe deplin incorporată.

Prajitura cu ness -După ce am pus apa fiartă, se adaugă ness-ul și se omogenizează.

Prajitura cu ness 01-d-Se cerne făina, se adaugă împreună cu praful de copt (stins cu puțină zeamă de lămâie) peste spuma de gălbenușuri cu apă și se omogenizează compoziția.

Prajitura cu ness -Se bat bine cu mixerul, spumă, cele 7 albușuri cu un praf de sare.

Prajitura cu ness -Se adaugă cu grijă (în două tranșe) peste compoziția de ou- zahăr – apă fiartă – făină – praf de copt și se amestecă cu ajutorul unei spatule, până se incorporează și acestea, rezultând un aluat consistent și potrivit de moale.

Prajitura cu ness -Se toarnă și se întinde compoziția rezultată cât se poate de uniform într-o tavă mai mare tapetată cu hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 36 x 30). (Stratul de aluat nu trebuie să fie foarte gros).

-Se bagă tava în cuptorul încins la 175°C și se coace timp de cca 20 – 25 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și se desprinde de pe margini.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

CREMA DE NESS:

-Cu ajutorul mixerului se freacă bine cele 2 ouă întregi și cele 2 gălbenușuri cu zahărul amestecat cu zahărul vanilat, se adaugă făina, laptele și se amestecă până rezultă o cremă fluidă omogenă.

Prajitura cu ness-Opțional, peste compoziția de mai sus se adaugă 5 lingurițe cafeaua solubilă (ness) și se mixează în continuare cca 2 – 3 minute, până crema devine foarte spumoasă. (Nu am mai apucat să fac fotografie, pentru că m-am hotărât pe moment să pun ness în cremă, rețeta originală la această prăjitură fiind fără ness).

Prajitura cu ness -Se răstoarnă compoziția într-o cratiță cu pereți dubli (sau din teflon), pentru a nu se lipi, și se pune la fiert la foc potrivit, până se obține o cremă groasă și consistentă.

-Separat într-un vas se freacă/ mixează foarte bine untul până devine spumos.

-Când crema este gata, se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit. Este bine să acoperiți vasul cu folie alimentară, direct pe cremă, pentru a nu se forma acea pojghiță inestetică.

Prajitura cu ness -Când crema s-a răcit se adaugă treptat untul frecat și se mixează cu mixerul la viteză medie, până ce se incorporează tot untul, iar crema devine fină și pufoasă.

-Se taie/ macină/ mărunțește nuca necesară pentru asamblare; dacă preferați și vă place așa, puteți înainte să o prăjiți foarte ușor.

 GLAZURA DE NESS:

-Se bat spumă tare cele două albușuri cu praful de sare, după care se adaugă pe rând cele două linguri de zahăr și se mixează în continuare până rezultă o bezea sticloasă și fermă, iar zahărul s-a topit.

Prajitura cu ness -Peste bezea, se adaugă ness-ul și se continuă mixarea până când acesta s-a dizolvat, iar bezeaua s-a transformat într-o spumă tare de ness.

Prajitura cu ness -Se răstoarnă spuma de ness într-un vas cu pereți dubli (sau teflonat) care se pune la fiert la foc foarte mic, amestecându-se continuu pentru a nu se lipi, până când bezeaua cu ness este fiartă și se închide puțin la culoare, dar rămâne la fel de fermă.

-Când este gata, se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

 ASAMBLARE:

-Se taie blatul răcit, pe lungime în două părți (benzi) egale.

Prajitura cu ness -Se așează prima jumătate de blat pe un platou dreptunghiular/ tavă și se așează uniform stratul de cremă.

Prajitura cu ness -Peste cremă se presară nuca ușor prăjită și mărunțită și se așează a doua jumătate de blat, presându-se ușor.

-Peste prăjitura asamblată se întinde glazura de ness și se nivelează frumos.

Prajitura cu ness -Pentru decor, peste glazura de ness se presară nucă prăjită mărunțită și opțional se poate orna cu un ”moț” de ganache de ciocolată, sau o bomboană mică de ciocolată. (Eu am avut un rest de ganache de ciocolată în frigider, nu l-am pregătit special).

-Se porționează prăjitura și se dă la rece câteva ore (2 – 3 ore) înainte de servire.(Dacă nu mai aveți răbdare, se poate consuma și imediat).

VARIANTA 1: crema fără ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

VARIANTA 2: crema cu  ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

Prăjitură cu ness Prăjitură cu ness

Poftă bună!

 

 

4 gânduri despre „Prăjitură cu ness

  1. Buna Vicky! Am incercat si eu aceasta prajitura si pot sa spun ca e divina pentru gustul meu.Felicitarile mele pentru blog. Insa am o intrebare: tava ta ce dimensiune are (o pot folosi pe cea de aragaz clasic)?Cat se lasa glazura de ness pe foc?ca la mine s-a taiat din pacate 😦

    Apreciază

    • Buna Alina! Iti multumesc pentru aprecieri si ma bucura nespus faptul ca aceasta prajitura este pe gustul tau. Recunosc ca si mie imi place la nebunie aceasta prajitura, pentru ca mi se pare fina si… desavarsit de buna. 🙂 Draga mea, asa cum am mentionat in reteta, tava pe care am folosit-o eu are dimensiunile de 36cmx30cm (este o tava mai veche de la un aragaz traditional, normal). Referitor la glazura de ness, aceasta se tine pe foc foarte mic, amestecandu-se incet si aproape continuu cca 6-8 minute,sau pana cand albusul „nu se mai intinde”. Imi pare rau ca ti s-a taiat glazura: poate ai tinut-o mai mult pe foc, sau ai amestecat-o mai „viguros”.Data viitoare, poti, daca ti se pare mai simplu, sa o fierbi la bain -marie, cca 10 minute, dar sa o amesteci incet, cu grija! Te imbratisez si…mult succes! Sa imi spui cum ti-a reusit a doua oara! 😉

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s