Rulouri de vinete cu legume

Rulouri de vinete cu legumeColorate, hrănitoare, aparte, apetisante, gustoase, minunate…Toate aceste calități sunt strânse într-un preparat deosebit, puțin sofisticat la prima vedere: rulouri de vinete umplute cu legume.

Sunt ușor de făcut, îți încântă privirea,  iar papilele gustative vor fi pe deplin satisfăcute. Le recomand tuturor, de la mic la mare, fiind ideale în special, pentru persoanele vegetariene, sau pentru cele care țin diverse diete.

Alături de o salată pot constitui o cină colorată și aromată de vară sau de toamnă,  se pot consuma ca antreuri reci sau calde, sau… de ce nu, ca o gustare sățioasă între mese.

Mie mi s-au părut delicioase, iar ”familionul” meu a fost extrem de încântat de aceste minunății pline de culoare, minerale și vitamine.

Nu îți trebuie multe ingrediente…Dar, trebuie doar să ai mai multă răbdare să le pregătești… dacă o faci însă cu un ”strop” de dragoste și o ”lecuță” de dăruire, totul devine plăcere și rezultatul este fabulos. Iar recompensa este pe măsura efortului depus. Fericirea și bucuria de pe chipul celor dragi atunci când le mănâncă…nimic nu se compară cu ceea ce simți atunci…

Deci, dacă vreți și voi să simțiți mândrie și să aduceți bucurie celor pentru care gătiți, nu ezitați să le preparați…

Ingrediente (12 – 14 bucăți)

  • 2 vinete
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras roșu
  • 3- 4 fire de ceapă verde
  • 4 roșii
  • 2 morcovi
  • 1 căpățână usturoi
  • ½ legătură pătrunjel
  • 100 gr. brânză telemea
  • 100 gr. cașcaval
  • 50 gr. unt
  • 20 ml. ulei de măsline
  • 1,0-1,5 lingurițe sare
  • piper ( după gust)

Rulouri de vinete cu legume 1Mod de preparare

-Pentru început ne ocupăm de vinete: acestea se spală, se înlătură capătul cu ”codița” și se feliază pe lungime în felii de cca 0,5-1,0 cm grosime, rezultând 6 – 8 felii/ bucată vânătă.

-Se oprește o felie de vânătă care se taie în formă de bețe de cca.3-4 cm lungime.

Rulouri de vinete cu legume 2-Restul feliilor de vânătă se așează pe un tocător/suprafață de lemn și se presară cu 1,0 – 1,5 lingurițe de sare. Suprafața de lemn se așează pe o tavă,într-o poziție ușor înclinată, pentru a permite lichidului lăsat de vinete, să se scurgă.

-Vinetele astfel aranjate se lasă la scurs până terminăm de pregătit restul ingredientelor.

-Se curăță și se spală ardeii, ceapa verde, morcovii și se taie sub formă de bețe de cca.3-4 cm lungime.

-Se spală roșiile, li se scoate miezul din interior care se dă deoparte, iar pulpa se taie pe lung, în fâșii de cca. 3-4 cm lungime.

-Se spală și se toacă mărunt pătrunjelul, iar usturoiul se curăță și se feliază fin.

Rulouri de vinete cu legume 3-Se rade brânza telemea și cașcavalul pe răzătoare (eu am preferat pe răzătoarea mare).

Rulouri de vinete cu legume 4-Într-un vas/tigaie se pune untul cu un strop de ulei, se pune vasul la foc mediu, iar când untul s-a topit se adaugă bețele de morcov care se înăbușă 2-3 minute.

Rulouri de vinete cu legume 6a-Peste morcovul ușor sotat se adaugă feliile/ bețele de ardei, vânătă, ceapă verde și se țin la foc mediu, până ce și acestea se înmoaie puțin, cca 2- 3 minute.

Rulouri de vinete cu legume 7a-Se dă vasul/ tigaia la o parte de pe foc (sau se oprește aragazul), iar peste legumele ușor sotate se adaugă pătrunjelul tocat și usturoiul feliat mărunt, după care se amestecă toate. Atenție: se vor opri o lingură de pătrunjel tocat și 2-3 grăunți de usturoi pentru final!

Rulouri de vinete cu legume 7b-Se lasă legumele să se răcească puțin, după care se adaugă o parte din brânza rasă, se omogenizează și se lasă să se răcească până când terminăm de pregătit vinetele. Se mai opresc 4-5 linguri de brânză, pentru ”confecționarea” rulourilor.

-Vinetele se trec repede printr-un jet de apă rece pentru a se elimina sarea în exces, se șterg/ tamponează bine cu șervet de hârtie, pentru a se absoarbe apa în exces.

Rulouri de vinete cu legume 8-După ștergere, feliile de vinete se ung (cu ajutorul unei pensule) cu puțin ulei de măsline.

Rulouri de vinete cu legume 9-Se pun pe grătarul (tigaie grill) încins feliile de vinete și se rumenesc ușor, cca. 2-3 minute pe fiecare parte, sau până se înmoaie foarte puțin.

-După ce am fript toate feliile de vânătă, acestea se lasă să se răcească, atât cât să poată fi manevrate.

Rulouri de vinete cu legume 10-Se întinde fiecare felie de vânătă, se presară puțină brânză și cașcaval ras, iar în mijloc se pun cam 1-2 linguri din amestecul de legume și brânză preparat anterior.

Rulouri de vinete cu legume 11-Peste amestecul de legume se așează 2-3 bucăți de roșii și se rulează felia de vânătă cât se poate de strâns, cu grijă însă, pentru ca să nu iasă umplutura de legume și brânză. Dacă considerați necesar, se pot prinde rulourile cu ajutorul unor scobitori.(Eu nu le-am fixat cu scobitori).

-Se repetă această operațiune până se termină toate feliile de vânătă și se pregătesc astfel 12 – 14 bucăți rulouri.

-Într-un vas termorezistent/ tavă se pune miezul de la roșii (pe care l-am dat de o parte) amestecat cu 2-3 grăunți de usturoi tăiați mărunt (am oprit înainte).

-Rulourile astfel pregătite se așează cu partea ”unde se termină rularea”, în jos, în tava cu roșiile pentru sos.

Rulouri de vinete cu legume 12-Se condimentează după gust cu piper (sare nu mai este nevoie, deoarece vinetele și-au tras destulă sare, iar telemeaua și cașcavalul sunt deja sărate) și se presară deasupra restul din pulpa de roșii (care v-a mai rămas), pătrunjel (din care am oprit o lingură), eventual și puțină brânză rasă, dacă v-a mai rămas, dacă nu, presărați puțin din cașcavalul ras.

-Se bagă tava în cuptorul încins în prealabil la 200°C pentru cca. 15 minute, sau până când rulourile încep să se rumenesc puțin.

Rulouri de vinete cu legume 13-Se scoate tava din cuptor și se presară cașcavalul ras, după care se mai introduce tava în cuptor pentru încă 5 minute, până cînd se topește cașcavalul și rulourile se gratinează ușor.

Rulouri de vinete cu legume 14-Când sunt gata se scot din cuptor și se lasă puțin să se răcească, după care, se pot servi.

-Dacă ați folosit scobitori pentru fixarea rulourilor, înainte de a le servi se scot scobitorile.

-Se pot servi atât calde, cât și reci alături de salată verde, sau altă salată preferată.

Poftă bună!

Rulouri de vinete cu legumeRulouri de vinete cu legume

Rulouri de vinete cu legumeRulouri de vinete cu legume

Rulouri de vinete cu legumeRulouri de vinete cu legume

Rulouri de vinete cu legumeRulouri de vinete cu legume

Notă:

-Dacă folosiți o tigaie grill pentru fript vinetele, este bine să o ungeți cu foarte puțin ulei înainte;

-Este posibil să nu folosiți tot amestecul de legume pregătit pentru umplerea rulourilor (mie de pildă, mai mi-a rămas). Vă sugerez trei variante pentru această situație:

  1. se pot reduce cantitățile de legume pentru umplutură;
  2. se pot folosi toate legumele rămase ca umplutură pentru câteva ciupercuțe (așa cum am procedat eu);
  3. se pot pune împreună cu miezul de roșii în tava în care veți coace rulourile și le va da o  savoare mai intensă;

2 gânduri despre „Rulouri de vinete cu legume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s