Tort Oreo

Tort OreoUn tort adorabil, deosebit, delicios, dedicat iubitorilor acestor minunați biscuiți Oreo și nu numai.

L-am pregătit cu mare drag și dedicație, cu inspirația de moment, pentru cea mai dragă persoană din viața mea, copila mea.

Deoarece iubita mea copilă este înnebunită după acești biscuiți de ciocolată cu cremă de vanilie, m-am gândit ca anul acesta de ziua ei să îi fac o surpriză, pregătind un astfel de tort. Sincer, habar nu aveam ce minunăție o să iasă. Cu ceva vreme în urmă am făcut brioșe cu Oreo, care au avut un succes enorm și au fost tot mai des solicitate…Atunci am zis, de ce nu? De ce nu ar merge și un tort pe același principiu…Și am pornit la treabă, m-am gândit cum să fac blaturile, la cremă, la cum îl ornez, mi-am făcut lista de ingrediente, am făcut cumpărăturile necesare…și a ieșit…asta, ce vă arăt acum și vouă…

Cu totală lipsă de modestie vă spun că a fost un deliciu aromat, cu gustul specific ciocolatos al biscuiților Oreo, cu aromă de vanilie, cu senzația aceea de crocant, de la pulberea de biscuiți pe care am folosit-o din belșug atât în cremă cât și la decorare.

Sunt convinsă ca se poate face astfel și o prăjitură savuroasă, pe care toți copiii o vor adora, iar cei mari se vor îndrăgosti de ea iremediabil.

Ca tort, cu siguranță veți impresiona, așa cum am făcut și eu…Pe lângă gustul desfătător și seducător, aspectul îl face și mai apetisant. Trebuie neapărat să îl încercați și voi!  😉

Ingrediente

Pentru BLATUL  DE TORT ( 3 bucăți):

  • 60 biscuiți Oreo (aprox 4 pachete mari a câte 16 biscuiți)
  • 3 ouă
  • 240 gr. zahăr pudră
  • 100 ml lapte
  • 200 gr. făină
  • 80 gr. unt nesărat
  • 4 linguri smântână
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • un vârf cuțit sare

 Tort Oreo 1Pentru CREMĂ:

  • 10 biscuiți Oreo
  • 8 gălbenușuri (aflate la temperatura camerei)
  • 8 linguri de zahăr farin
  • 2 pachete de unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau esență de vanilie după gust
  • un vârf cuțit sare

Tort OreoPentru ÎNSIROPAT BLATURILE:

  • 150 -200 ml lichior de ciocolată

Pentru  DECORARE:

  • 6 biscuiți Oreo
  • după preferință: ciocolată rasă, bomboane de ciocolată
  • opțional: 2- 3 linguri cremă ganache de ciocolată pentru ornat

Mod de preparare

BLATUL DE TORT:

-Mai întâi se pregătește tava specială (eu am folosit o tavă cu diametrul de 23 cm) pentru copt blaturile de tort, deoarece acestea se vor coace separat. Tava se îmbracă cu hârtie de copt și se așează pe fundul ei biscuiții Oreo, atâția cât încap, așezați circular (mie mi-au intrat 20 biscuiți/ blat).

Tort Oreo 2-Într-un bol, se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/tel, făina cernută, praful de cacao, praful de copt și sarea.

-Se aprinde cuptorul pentru a se încălzi și se fixează la 180°C.

-Într-un alt vas/ castron, separat, se amestecă cu ajutorul mixerului, untul (la temperatura camerei) cu zahărul farin și zahărul vanilat, până ”nu se mai simte” zahărul.

Tort Oreo 3-Se adaugă ouăle, pe rând, amestecându-se bine, până se incorporează.

Tort Oreo 4-Peste compoziția de unt și ouă, se adaugă alternativ amestecul uscat cu făina, laptele și smântâna, amestecând bine, până ce compoziția devine omogenă.

Tort Oreo 5-Din compoziția rezultată se ia o treime (se aproximează ”la ochi”, eu de exemplu, am luat vreo 10 linguri) care se toarnă în tava pregătită anterior, peste biscuiții Oreo și se nivelează. Trebuie să fie un strat subțire, deoarece acesta va fi unul din cele trei blaturi de tort.

-Se bagă tava în cuptorul preîncălzit și se coace primul blat cca. 15 minute (depinde de cuptor) la temperatura de 180°C. După 10-15 minute se poate face ”testul cu scobitoarea/paiul”: dacă aceasta iese curată, atunci blatul este copt.

Tort Oreo 6-Se desface forma de copt, se scoate cu grijă blatul și se lasă să se răcească pe un grătar.

-Se pregătește forma de copt pentru cel de-al doilea blat, respectiv se îmbracă cu hârtie de copt, se așează biscuții Oreo pe fundul ei și se pune o treime din compoziție (sau jumătate acum din compoziția rămasă), se nivelează și se introduce în cuptor la copt pentru cca 15 minute.

-Se repetă aceleași operații și pentru cel de al treilea blat.

-Blaturile se răcesc separat, se pot suprapune numai după ce s-au răcit complet.

-Cât se răcesc cele 3 blaturi este bine să faceți crema.

CREMA:

-Cu ajutorul mixerului, se freacă bine gălbenușurile împreună cu un ”vârf cuțit de sare” cu zahărul farin amestecat cu zahărul vanilat, adăugat treptat, până se albesc și își dubleză volumul.

Tort Oreo 7a-Se pune amestecul de gălbenușuri și zahăr într-un vas la ”bain – marie” (Atenție! Fundul vasului cu cremă, să nu intre în apa care clocotește din vasul mare…) și se ține pe foc amestecând continuu cca 15-20 minute, sau până când crema este fiartă, iar amestecul devine ca o smântână groasă. Când crema este gata, se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Tort Oreo 8-Se zdrobesc biscuiții Oreo, cu ajutorul unui blender sau a unei râșnițe electrice, transformându-se într-o pulbere fină. (Eu am mărunțit toți biscuiții, inclusiv cei pentru ornat.)

-Separat, într-un vas se freacă untul câteva minute cu mixerul, până când acesta devine neted și pufos.

Tort Oreo 9-Peste untul frecat se adaugă crema de gălbenușuri răcită, mixându-se în continuare, până când aceasta s-a incorporat și se obține o cremă spumoasă.

-Se adaugă biscuiții Oreo zdrobiți și se omogenizează crema. (După preferință, puteți utiliza mai mulți sau mai puțini biscuiți Oreo în cremă).

ASAMBLARE:

-Se împarte crema în trei părți egale.

Tort Oreo 10-Se așează primul blat cu biscuiții Oreo la partea de jos, se însiropează cu lichior de ciocolată (sau siropul preferat) după gust și preferință, se întinde un un strat (o treime) de cremă, se adaugă blatul al doilea la fel (cu biscuiții la partea de jos), se presează puțin, se însiropează, se întinde peste blat al doilea strat de cremă, apoi se așeză deasupra ultimul blat, care se va însiropa și el.

Tort Oreo 11-Se îmbracă tot tortul cu ultima parte de cremă. Peste cremă se presară după preferință, biscuiții Oreo zdrobiți.

-Se păstrează tortul la rece (cca 24 ore) până a doua zi.

-Înainte de servire, se mai poate decora/orna după dorință și inspirație, în funcție de ocazie, cu ciocolată rasă, cu diverse modele din ganache de ciocolată, făcute cu sprițul pentru ornat, etc.

Tort OreoTort Oreo

Tort OreoTort Oreo

Poftă bună!

 Notă:

-Dacă pregătiți acest tort pentru copii, evident că se poate înlocui lichiorul de ciocolată (pe care l-am recomandat eu) cu un sirop de ciocolată, cu un cappuccino concentrat de vanilie sau ciocolată, sau…după preferința fiecăruia.

-Cantitatea siropului folosit pentru însiroparea blaturilor, la fel, depinde de preferința și gustul fiecăruia: tortul să fie mai mult, sau mai puțin însiropat. (Ai mei, de pildă îl preferă mai puțin însiropat).

-Dacă, după ce sunt coapte considerați că blaturile sunt inegale și nu sunt drepte, acestea se mai pot ajusta. (Eu am ajustat puțin și am îndreptat, doar blatul de deasupra.)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s