Ciorbă de varză cu lapte bătut

Ciorbă de varză cu lapte bătut O ciorbă plină de savoare, hrănitoare, cu o bogăție de arome de legume care acompaniază plăcut gustul predominant și unic al verzei…

Este o ciorbă tradițională a familiei mele,… de vară, de toamnă, de iarnă, de orice anotimp, atunci când de fiecare dată ne bucurăm de gustul ei deosebit. Așa cum consumăm cu aceeași plăcere ciorba de dovlecei, de fasole verde, de lobodă, făcute după aceeași rețetă, cu lapte bătut gras, la care eu mai adaug și un pic de smântână și/sau iaurt… Aceste ciorbe le-am descoperit prima dată când m-am căsătorit, în familia soțului meu din zona Muscelului și așa cum cred că v-am mai spus, de peste 24 ani sunt nelipsite de pe masa noastră. Noi toți le adorăm, pentru că sunt extrem de gustoase, sățioase și hrănitoare.

Această ciorbă se face foarte repede, nu necesită efort mare, iar dacă avem varza, celelalte ingrediente se pot adapta în funcție de dorința, plăcerea și necesarul existent în cămară/frigider ale fiecăruia dintre noi.

Gustul dulceag al verzei se combină cu cel al laptelui bătut, iar rezultatul este o minunăție…Pentru a vă convinge de savoarea acestei ciorbe delicioase, trebuie doar să o pregătiți și voi…Chiar merită și v-o recomand cu mare drag. 🙂

Și nu uitați: este potrivită în orice anotimp, în orice loc, orice moment, este simplă și hrănitoare, iar pentru copii este minunată!

Ingrediente (8 -10 porții)

  • 1 varză (de mărime medie)
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roşu
  • 1/2 rădăcină ţelină
  • 5 rosii (sau 2-3 linguri pastă de roşii)
  • Pentru dres ciorba: 250 – 300 gr. iaurt ( 3-4%); 250 ml. lapte bătut/ sana (3%); 250 – 300 gr smântână (15% ); 1 gălbenuș de ou (mie îmi place să combin aceste lactate, dar se poate folosi un singur tip)
  • 2- 3 linguri ulei
  • 1 legătură mărar verde
  • mărar uscat (beţe, seminţe, inflorescenţă)
  • sare (după gust)
  • 1,5 – 2,0 l apă fiartă

Ciorba de varza cu lapte batut 1Mod de preparare

-Se curăţă şi se spală toate legumele.

-Se curăță varza înlăturându-se frunzele exterioare pălite (dacă este cazul), se înlătură cotorul și se taie varza ”fideluță”.

-Se taie cubuleţe morcovii, ceapa, ardeiul gras, ţelina.

Ciorbă de varză cu lapte bătut -Dacă puneţi roşii, acestea se decojesc şi se taie cubuleţe.

-Într-o oală se pun toate legumele, mai puţin varza și roşiile, cu 2-3 linguri de ulei şi se lasă puţin să se călească.

Ciorba de varza cu lapte batut 4-Când legumele au început să-şi schimbe puţin culoarea şi să sticlească, se sărează, se pune mărarul uscat (bețe, semințe, inflorescență, care se scot când ciorba este gata) și se adaugă treptat cca 0,5 l apă fiartă și se lasă la foc potrivit să fiarbă acoperit (cu capac), până zarzavaturile sunt aproape fierte.

Ciorba de varza cu lapte batut 5-Când zarzavaturile sunt aproape fierte, se adaugă varza tăiată, se pune restul de apă fiartă (atât cât să acopere varza) și se lasă să mai fiarbă acoperit (cu capac) aprox. 15-20 minute (varza fierbe repede), după care se pun roșiile tăiate sau pasta de roșii. Se lasă să fiarbă câteva minute, până se înmoaie roșiile.

Ciorba de varza cu lapte batut 6-În acest timp, se amestecă gălbenușul de ou cu un praf de sare, cu iaurtul, laptele bătut, smântâna și se omogenizează bine.

Ciorba de varza cu lapte batut 7-Se dă focul mai mic, se potrivește de sare și se toarnă cu grijă amestecul omogen de ou cu smântână/ iaurt/lapte bătut în ciorbă, amestecând continuu și se lasă să mai dea un clocot, două, până când ciorba este gata.

Ciorba de varza cu lapte batut 8-Se presară mărarul verde, proaspăt tocat și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

Ciorba de varza cu lapte batut 9Poftă bună!

 Ciorbă de varză cu lapte bătut Ciorbă de varză cu lapte bătut

Ciorbă de varză cu lapte bătut Ciorbă de varză cu lapte bătut

Notă:

-Ciorba de varză cu lapte bătut trebuie să fie o ciorbă ”groasă”, densă, consistentă.

-Mie îmi place să combin mai multe tipuri de lactate, pentru că fiecare are o a altă consistență și gust, dar voi puteți opta pentru un singur tip; indiferent pentru ce optați, important este să folosiți lactate mai grase, pentru a ajunge la gustul și savoarea optimă a ciorbei.

 

4 gânduri despre „Ciorbă de varză cu lapte bătut

    • Buna Cristina! Sa va fie de bine! Arata excelent aceasta ciorba in farfuria ta. Te pup si ma bucur enorm ca ti-am fost de folos si ti-a placut aceasta ciorba, care fie vorba intre noi, se numara si printre preferatele mele. Ti-am scris si pe blog! Felicitari inca o data, draga mea Crsitina!

      Apreciază

Lasă un comentariu