Creier pane

Creier paneSe numără printre preferințele mele culinare…Nu am o explicație pentru această plăcere a mea, dar știu că este savuros și nespus de gustos. Îmi place la nebunie creierul pane…Plăcerea aceasta a mea am reușit să o transmit și familiei mele, care adoră acest preparat.

Pentru că o condiție esențială, dacă doriți un creier pane delicios, este aceea că trebuie să cumpărați creier foarte proaspăt, este deci ideal să îl preparați doar acasă…Deci, dacă vă place, numai așa, pregătit de voi, puteți descoperi savoarea și delicatețea gustului lui fin…

Dacă ne luam după spusele specialiștilor, dintre toate alimentele, creierul de vită, de oaie şi de porc conţine cel mai mult colesterol. Are însă în compoziţie şi grăsimi sănătoase, plus câteva vitamine importante, bune în special pentru sistemul nervos, spune specialistul nostru.

Eu prefer creierul de vită, este mai bun, mai ”legat”, se pretează mai bine pentru pregătirea pane-ului.

Cremos, delicios, aromat, este ideal pentru aperitiv, dar de ce nu, merge consumat oricând vă poftește inima, mai ales atunci când vă place așa cum îmi place mie. Aroma de țelină accentuează și pune în evidență gustul unic al creierului.

Nu este un preparat complicat, pane-ul se face simplu ca pentru orice alt preparat din carne sau legume, puțin mai multă atenție și răbdare vă trebuie doar pentru pregătirea înainte a creierului.

Deci, nu uitați condiția obligatorie: creier proaspăt, întreg, pe cât se poate de curat (fără prea multe cheaguri de sânge în el)…Deci, mare grijă la cumpărarea lui, de recomandat dacă aveți o măcelărie preferată, sigură, de încredere, să îl comandați acolo, dacă vă hotărâți să pregătiți acest delicios preparat.

Dacă voi ați cumpărat creierul, rețeta v-o dau eu aici… 🙂

Vă pup și spor!

Ingrediente (pentru 4-6 persoane)

  • cca 600 -700 gr. creier proaspăt de vită sau porc (eu am preferat de vită)
  • 2 rădăcini mari de țelină
  • 2-3 foi de dafin
  • 2-3 linguri oțet
  • 8-10 boabe piper negru
  • 1,5- 2,0 litri apă
  • 3 ouă
  • 6 – 7 linguri făină
  • 2 lingurițe ulei
  • ¾ pahar apă minerală
  • ¼ linguriță praf de copt
  • ulei pentru prăjit (aprox. un pahar)
  • sare, piper (după gust)

Creier pane Mod de preparare

-Creierul proaspăt se lasă cca 1 oră în apă rece pentru a-și lăsa tot sângele. Apa se schimbă de câte ori este cazul, cu apă rece proaspătă, astfel încât la sfârșit tot sângele existent în creier să se fi scurs, iar ultima apă să fie relativ ”curată”.

-Cu mare grijă pentru a nu sfărâma creierul și răbdare multă se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit subțire sau unei scobitori, acea membrană care acoperă creierul, precum și vasele/ cheagurile de sânge existente. Dacă nu puteți realiza această operațiune în această fază, se poate curăța și îndepărta membrana după ce se opărește creierul.

-Cât timp creierul stă în apă rece, se curăță țelinele și se taie în bucăți potrivit de mari (nu are deloc importanță cum le tăiați).

-Într-un vas de mărime medie se pun la fiert 1,5 – 2 litri de apă, ½ linguriță sare, 2-3 linguri oțet, boabele de piper și bucățile de țelină.

Creier pane -După ce bucățile de țelină sunt aproape fierte (de fapt și-au lăsat toată aroma în apa de fiert creierul), când apa clocotește, se adaugă frunzele de dafin și creierul curățat (creierul trebuie să fie integral în apă). Se dă focul mai mic, astfel încât creierul să fiarbă în clocote mici, pentru a nu se zdrobi. Se fierbe creierul 5- 10 minute, până când acesta își schimbă culoarea (din roz spre maroniu, iar la interior este alb).

-Cu ajutorul unei spumiere se scoate cu grijă creierul, se pune într-un vas sau sită și se lasă să se scurgă și să se răcească bine. Apa și țelina folosite pentru fiert se aruncă, nu se mai pot folosi.

-Dacă nu ați curățat înainte creierul și i-ați îndepărtat acea membrană/ pieliță care îl acoperă, această operațiune se poate face acum (când este cald), cu mare grijă însă pentru a nu-l sfărâma.

Creier pane 3-Când creierul este scurs și răcit, acesta se taie/ porționează în felii cu grosimea de 2- 3 cm, sau după preferința fiecăruia. Peste bucățile de creier se presare sare și piper după dorință.

Creier pane 4a-Într-un castron se pregătește aluatul pentru prepararea pane-ului: se amestecă puțin ouăle, se adaugă pe rând uleiul (cele 2 lingurițe), făina, praful de copt, sare și piper după gust (se va ține cont că bucățile de creier au fost condimentate înainte), se omogenizează evitându-se formarea ”cocoloașelor”, după care se subțiază treptat cu apă minerală până când aluatul rezultat capătă o consistență puțin mai groasă decât acela pentru clătite.

Creier pane 5-Într-o tigaie/ vas se pune uleiul pentru prăjit, la încins pe aragaz.

Creier pane 6-Cât timp se încinge uleiul, cu grijă, să nu se sfărâme, se introduc pe rând bucățile de creier în aluatul pentru pane , se ”îmbracă” în aluat și cu ajutorul unei linguri/ furculițe se iau pe rând și se pun la prăjit în tigaia cu uleiul încins.

Creier pane 7-Creierul pane se prăjește la foc potrivit, câte 4-5 minute pe fiecare parte, sau până când acesta se rumenește frumos și capătă o culoare aurie.

Creier pane 8-După ce sunt prăjite se scot bucățile de creier pane pe șervețele de hârtie de bucătărie pentru a se absorbi grăsimea în exces.

-Se repetă aceste operațiuni, până când se termină de pregătit tot creierul.

-Se mută bucățile de creier pane pe farfuria/ platoul de servit și se consumă după preferință cald sau rece (este la fel de bun) cu sosul preferat, salata sau legumele dorite. Eu îl prefer, de exemplu, rece, simplu, doar cu puțină lămâie stoarsă peste el.

Creier paneCreier pane

Creier paneCreier pane

Creier paneCreier pane

Poftă bună!

 Notă:

-Nu cumpărați decât creier proaspăt de la magazinul sau măcelăria cunoscută, în care aveți încredere deplină.

– Dacă ați cumpărat mai mult creier și nu aveți timp sau chef să îl pregăti tot, se poate curăța, fierbe, felia și doar așa îl puteți păstra în congelator pentru mai mult timp. Este păcat însă să nu îl pregătiți cât este proaspăt. Creierul proaspăt congelat, în momentul decongelării și preparării se va sfărâma și deteriora. Dacă îl fierbeți înainte, puteți evita acest inconvenient.

– Deoarece este foarte ”sensibil” / fragil, pe tot parcursul pregătirii, creierul se va manipula cu mare grijă pentru a nu se sfărâma.

– Recomand creierul de vită deoarece este mai mare și mai rezistent (mai ”legat”) în timpul pregătirii. Este la fel de gustos însă ca și cel de porc, voi alegeți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s