Prăjitură cu nucă, ciocolată și caramel (Snickers)

Prajitura Snickers 0O combinație minunată și cuceritoare de ciocolată albă, ciocolată negră, caramel și muultă nucă: blat de bezea cu nucă, cremă caramel cu nucă…Gustul acestei prăjituri este divin…

Este acea prăjitură care te seduce de la prima degustare. Așa mi s-a întâmplat mie…Am fost invitată de o vecină la un eveniment în familie și m-a servit cu această minunăție dulce-amăruie. O prietenă îi dăruise prăjitura seducătoare. Atât de mult mi-a plăcut încât am zis că o voi face și eu imediat. Am rugat-o mai apoi pe draga mea vecină să îmi dea rețeta, dar din păcate, rețeta nu a mai apărut…Așa că, bazându-mă pe ceea ce am mâncat și pe analiza foarte atentă pe care am făcut-o, am încercat-o și eu și a ieșit exact așa cum v-o prezint mai jos. Am găsit pe internet această prăjitură cu denumirea de ”Snickers”. Nu știu dacă aceasta este adevărata rețetă, doar vă spun cum am făcut-o eu și vă garantez că mi-a ieșit chiar peste așteptări: mai savuroasă, mai delicioasă decât ceea ce mâncasem.

Aromele și gusturile se îmbină perfect, topindu-se în gură într-un nesaț neostoit pentru a doua îmbucătură…și încă una…și încă una…iar și iar…

Dacă iubiți ciocolata, caramelul și nuca, vă îndemn cu drag să o faceți de Sărbători, pentru că este atât de simplă și de minunată.

Se face rapid, cu puține ingrediente și vă oferă satisfacții deosebite. Copii o vor adora, iar cei mari cu greu se vor abține să nu le ”șterpelească” porțiile celor mici. ;))

Așa că, nu pierdeți timpul și încercați-o de pe acum…

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 6 albușuri
  • 200 gr. zahăr (7-8 linguri cu vârf)
  • 100 gr. făină (4 linguri cu vârf)
  • 250 gr. nuci măcinate
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare

Prajitura Snickers 1Pentru STRATUL  ALB DE CIOCOLATĂ:

  • 200 gr. ciocolată albă
  • (opțional, 2 linguri ulei)

Pentru CREMA CARAMEL:

  • 6 gălbenușuri
  • 300 gr. zahăr
  • 200 gr. unt
  • 300 gr. nuci/alune (1 cană) (eu am folosit nuci și câteva alune)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare

Prajitura Snickers 2Pentru GLAZURA NEAGRĂ DE CIOCOLATĂ:

  • 200 gr. ciocolată amăruie
  • 5 linguri ulei

Prajitura Snickers 3Mod de preparare

BLATUL:

-Se separă albușurile de la cele 6 ouă aflate la temperatura camerei și se pun deoparte într-un vas de mixer.

Prajitura Snickers 4-Se bat bine cu mixerul, spumă, cele 6 albușuri cu un praf de sare.

-Când albușurile devin spumă tare, se adaugă treptat zahărul împreună cu zahărul vanilat și se bat/mixează bine în continuare, până când zahărul nu se mai simte, iar spuma de albușuri rămâne fermă pe vasul de mixer.

-Se adaugă nucile măcinate și se incorporează în spuma de albușuri, amestecând ușor cu ajutorul unei palete.

Prajitura Snickers 3a-Peste compoziția de mai sus se adaugă făina cernută și se amestecă ușor cu paleta (cu mișcări circulare) până când toată făina este incorporată și rezultă o compoziție omogenă și fermă.

-Se toarnă și se întinde compoziția rezultată (cât se poate de uniform) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 20 x 30).

Prajitura Snickers 5-Se bagă tava în cuptorul încins la 175°C și se coace blatul timp de cca 20 – 25 minute (depinde de cuptor) până devine ușor auriu și se desprinde de pe margini.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se întinde stratul de ciocolată albă.

STRAT ALB DE CIOCOLATĂ:

-Cât timp se coace blatul, se rade ciocolata albă pe răzătoarea mică.

Prajitura Snickers 6-Când blatul este copt, imediat ce se scoate tava din cuptor, se întinde ciocolata albă rasă peste blatul fierbinte, aceasta topindu-se instantaneu și apoi se netezește repede cu ajutorul unui cuțit/palete. Va rezulta un strat uniform de ciocolată albă peste blat.

-Se lasă să se răcească și să se întărească complet. (Se poate băga tava în frigider pentru câteva minute, până terminați de făcut crema caramel).

CREMA CARAMEL

-Se taie nucile/alunele nu foarte mărunt (sau după preferință).

Prajitura Snickers 7-Gălbenușurile (împreună cu un praf de sare) se freacă bine cu aproximativ jumătate din cantitatea de zahăr (cca.100-150 gr.) și zahărul vanilat, până ”se topește” zahărul iar amestecul se deschide la culoare și devine spumos.

Prajitura Snickers 8-Într-un vas mic se pune restul de zahăr (cca 150-200 gr) și se lasă la foc foarte mic până se topește zahărul și acesta capătă o culoare ușor maronie.

Prajitura Snickers 9-Peste caramel (zahărul topit) se adaugă untul și se amestecă bine (cu grijă) până ce acesta se topește și caramelul este omogen. (Atenție, să nu vă accidentați în timpul acestei operațiuni! Să nu dați focul mai tare!)

Prajitura Snickers 10-Peste caramelul cu untul incorporat se toarnă gălbenușurile frecate cu zahăr, se omogenizează și se adaugă nucile/alunele mărunțite.

Prajitura Snickers 11-Se lasă crema caramel să fiarbă la foc mic cca. 4-5 minute, până când gălbenușurile se fierb, iar crema capătă culoarea potrivită caramelului și este legată. Când crema este gata se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

GLAZURA NEAGRĂ DE CIOCOLATĂ:

-Se rupe ciocolata neagră în bucățele și se pune într-un vas mic la foc la bain-marie, împreună cu 5 linguri de ulei.

Prajitura Snickers 13-Se lasă vasul la baie de abur amestecând continuu, până când ciocolata se topește și glazura este omogenă.

-Când este gata, glazura se dă la o parte și se lasă puțin să se răcorească la temperatura camerei.

ASAMBLARE:

-Peste blat se întinde primul strat de ciocolată albă (ca în descrierea de mai sus).

-Peste stratul de ciocolată albă (răcit și întărit) se întinde crema caramel răcorită la temperatura camerei. Se lasă și aceasta să se răcească și să se întărească, eventual se poate lăsa cca 5 minute la rece în frigider.

Prajitura Snickers 14a-Peste crema caramel răcită și întărită se toarnă glazura de ciocolată neagră ușor răcorită, care se nivelează frumos și se lasă la rece până ce și aceasta se întărește.

-Se porționează apoi prăjitura care se păstrează la rece. (Dacă nu mai aveți răbdare, se poate consuma și imediat).

-Prăjitura se scoate din frigider cu cca o jumătate de oră înainte de servire.

-Pentru decor, eu am folosit doar ”pastile” de ciocolată albă, voi puteți să o decorați după cum vă place.

Prajitura Snickers 1Prajitura Snickers

Prajitura Snickers Prajitura Snickers

Prajitura Snickers Prajitura Snickers

Poftă bună!

Notă:

-O altă variantă pentru a întinde stratul de ciocolată albă, în situația în care cea prezentată de mine vi se pare ”mai dificilă” este următoarea: se rupe bucățele ciocolata și se pune într-un vas mic împreună cu 2 linguri de ulei la bain-marie până ce aceasta se topește, amestecând conținutul pentru omogenizare. Se toarnă ciocolata albă topită, răcită la temperatura camerei peste blat.

-Dacă doriți, nucile/alunele folosite pentru crema caramel se pot prăji foarte ușor înainte de utilizare și apoi se mărunțesc mai simplu, fie prin tăiere, fie prin zdrobire cu un sucitor.

-Prăjitura se taie/porționează mai ușor cu ajutorul unui cuțit trecut prin apă fierbinte, sau ținut câteva secunde pe flacăra aragazului până se încălzește bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s