Ruladă din mușchi de porc în foietaj

Ruladă din mușchi de porc în foietajDe Sărbători am dorit să pregătesc ceva mai deosebit și m-am gândit la această ruladă. Cum nu prea mai mâncăm carne de porc, decât rar în ultimii ani, am zis că este bine să diversific, să fac și altceva mai atractiv, pe lângă tradiționalele preparate…Succesul a fost garantat, ai mei fiind foarte încântați de rezultat. Rulada aceasta este deosebită la gust, bine legată, fragedă, armonioasă ca textură, interesantă ca aspect…Cred că este potrivită mai ales pentru mese speciale, pentru evenimente deosebite, deoarece pe lângă faptul că este foarte gustoasă, arată și destul de apetisant.

Nu este prea complicată, nici prea sofisticată și nu vă ia mai mult de o jumătate de ora să o pregătiți, până să o băgați la copt. Merită uneori să ne etalăm imaginația culinară și să ne bucurăm familia, cu un preparat deosebit, nu? 😉

Ingrediente (6-8 porții)

  • 500 gr. mușchiuleț de porc
  • 2 (3) cârnați subțiri (eu am folosit tip ”cabanos”)
  • ciuperci conservate (1 borcan mic de cca 250-300 gr.)
  • 200 gr. cașcaval
  • 2 ouă
  • 4 foi plăcintă Bella
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 1 legătură mărar
  • 2-3 grăunți de usturoi (opțional)
  • sare, piper (alte condimente pentru porc, după preferință)

Ruladă din mușchi de porc în foietajMod de preparare

-Se spală mușchiulețul de porc și se secționează pe mijloc, rezultând o bucată de carne mai mare și mai subțire. Se bate carnea pe ambele părți cu ciocanul special pentru șnițele, după care se condimentează cu sare, piper, condimente speciale pentru carne de porc, sau după preferință și se unge cu puțin ulei de măsline.Rulada de muschiulet de porc in foietaj 2

-După ce am pregătit astfel carnea, mușchiulețul se rulează și se dă la rece (acoperit cu folie alimentară) pentru cca 25-30 minute, sau până terminăm de pregătit celelalte ingrediente.

-Se pune un ou la fiert și se lasă cca 8 minute după ce apa începe să clocotească, pentru a-l fierbe tare.

-Între timp, se spală ciupercile care se taie cubulețe, se spală mărarul care se toacă mărunt și se rade cașcavalul (pe răzătoarea mică).

Ruladă din mușchi de porc în foietaj-Oul fiert, se răcește sub jet de apă rece (ajută și la decojirea acestuia mai ușoară), se curăță de coajă și se taie cubulețe mici.

Rulada de muschiulet de porc in foietaj 3-Se întinde carnea pe blatul de lucru, se presară cașcavalul ras, ciupercile tăiate și se așează pe lungimea mușchiulețului cei doi cârnați (eu am folosit 3 cârnați, pe al 3-lea l-am tăiat în două).

Rulada de muschiulet de porc in foietaj 4-Se presară apoi mărarul fin tocat și cubulețele de ou fiert, după care se rulează carnea cât se poate de strâns.

-Ruloul astfel format se leagă cu ață (sfoară subțire de bucătărie), se unge cu puțin ulei, se presară usturoiul tăiat mărunt și se așează în tavă cu puțină apă și restul de ulei.

Rulada de muschiulet de porc in foietaj 5-Se bagă tava în cuptorul încins în prealabil la 200°C și se ține în cuptor cca 60 minute, sau până când ruloul se rumenește puțin, capătă o culoare aurie, frumoasă. Din când în când se scoate tava din cuptor și se unge ruloul cu sosul format în tavă.

-După ce ruloul/rulada s-a rumenit, se scoate din tavă, se lasă puțin să se răcorească atât cât să fie manevrabil și se scoate ața cu care a fost legat.

-Cât rulada se răcorește se pregătesc cele 4 foi de plăcintă după ce mai întâi au fost scoase în prealabil din pachet și lăsate să se decongeleze. Se unge fiecare foaie cu ajutorul unei pensule cu sosul din tava în care s-a rumenit ruloul, după care foile se suprapun.

Rulada de muschiulet de porc in foietaj 6-Rulada rumenită și fără ațe se îmbracă în foile de plăcintă, se unge cu oul bătut și se bagă în cuptorul încins pentru 10 minute, până foietajul se rumenește.

-Se scoate rulada pe un platou, se lasă să se răcească, după care se feliază după preferință. Se poate servi ca aperitiv, dar este minunată și ca fel principal, alături de salata preferată.

Ruladă din mușchi de porc în foietajRuladă din mușchi de porc în foietaj

Ruladă din mușchi de porc în foietajRuladă din mușchi de porc în foietaj

Poftă bună!

Notă:

– Cred totuși, că au o mare importanță cârnații folosiți… poate rulada era mai interesantă dacă foloseam niște cârnați de casă subțiri, ușor afumați cu o textură fină…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s