Budincă țărănească cu legume și brânză

Budincă țărănească cu legume și brânzăSănătoasă, gustoasă, hrănitoare și extrem de apetisantă prin coloritul viu al multelor legume pe care le conține, această budincă este potrivită în orice sezon.

Este preparatul pe care puteți să îl pregătiți de câte ori vă hotărâți să faceți lista pentru piață și atunci inventariați toate legumele mai vechi rămase prin frigider/ cămară, legume a căror prospețime poate nu vă mai convine pentru a le folosi la salate, la grătar, sau în alte mâncăruri mai pretențioase. Atunci, dacă mai aveți și un rest de brânză nu foarte sărată și câteva ouă, puteți face această budincă colorată. Doar trebuie să faceți loc pentru legumele proaspete pe care le veți cumpăra în curând, nu? 😉

Cam așa am procedat eu acum: broccoli își pierduse puțin culoare (de fapt era un rest dintr-unul foarte mare), ceapa verde era cam ciufulită, iar dovlecelul stătea stingher într-un colț al frigiderului…

Nu cred că nu vi se întâmplă și vouă uneori acest lucru…Este bine să nu aruncăm nimic, trebuie să curățăm părțile ofilite (uneori, poate deteriorate) ale legumelor și să le valorificăm într-un fel sau altul…

Eu am ales să fac această budincă de legume (chiar nu am știut cum să denumesc acest preparat deoarece este ca un fel de plăcintă de legume dar fără aluat)… și a ieșit o bunătate. Voi puteți pune și alte legume, cele pe care le doriți, sau cele care v-au rămas de la alte preparate… Este doar o provocare să vă jucați cu ele…

Deși nu am copii mici prin preajmă, cred că este o provocare mai ales pentru tinerele mămici să pregătească această budincă, care cu siguranță îi va atrage pe puiuții lor…

Ce să vă spun? Că este excelentă la gust, că este sățioasă și foarte, foarte gustoasă?…Zic să o testați și voi și să vă convingeți singure!

Și nu uitați: să nu aruncați sau să risipiți mâncarea! Încercați să valorificați tot ce ați cumpărat, chiar dacă din întâmplare cantitățile au fost mai mari, sau nu ați folosit la timp toate legumele, brânzeturile, etc. Doar dacă termenele de valabilitate sunt depășite, atunci…nu mai aveți ce face!

Acum, după atâtea sfaturi (doar din experiența mea) puteți să vă apucați de treabă, gospodinele mele dragi! Succes! 🙂

Ingrediente  (pentru 6 – 8 porții)

Legume diferite și colorate:

  • 1 broccoli
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 2 roșii
  • 1 dovlecel
  • 1 legătură ceapă verde
  • 2 cepe albe
  • 4-5 grăunți de usturoi
  • 50 gr. unt

Crema de brânză:

  • 4 ouă
  • 200 gr. brânză puțin sărată
  • 200 gr. smântână
  • 1 legătură pătrunjel

Altele:

  • unt pentru uns tava
  • 2 linguri pesmet (pentru tapetat tava)
  • sare, piper (după gust)

Budincă țărănească cu legume și brânzăMod de preparare

-Se curăță și se spală toate legumele, după care acestea se taie după cum urmează: dovlecelul și roșiile – rondele, ardeii – fâșii, ceapa verde și cea albă cuburi mai mari, pătrunjelul – mărunt, iar broccoli se rupe în buchețele mai mici.

Budincă țărănească cu legume și brânză-După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune untul și ceapa (verde și albă) și se lasă 2-3 minute să se înmoaie puțin.

Budinca taraneasca cu legume si branza 2-Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie puțin și acesta.

Budinca taraneasca cu legume si branza 3-Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă broccoli, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie și el.

Budinca taraneasca cu legume si branza 4-După ce broccoli s-a înmuiat foarte puțin, se adaugă rondelele de dovlecel, se amestecă ușor și se lasă pe foc 2-3 minute, după care se oprește focul. Se sărează după gust, se omogenizează și se lasă să se răcească. (Atenție la sare! Dacă folosiți brânză sărată, trebuie să puneți mai puțină sare!)

Budinca taraneasca cu legume si branza 5-Cât timp se răcorește amestecul de legume se rade brânza pe răzătoarea mică și se pregătește crema: se bat ouăle și se amestecă cu smântâna, brânza, pătrunjelul tocat, se piperează după gust și se omogenizează.

-Se dă drumul la cuptor și se încălzește la 180°C.

Budinca taraneasca cu legume si branza 6-Se unge cu unt tava de gătit, se tapetează cu tot pesmetul, apoi se pun în tavă alternativ crema de brânză și legumele înnăbușite până când se termină ambele compoziții, cu precizarea că primul și ultimul strat trebuie sa fie de cremă de brânză.

Budinca taraneasca cu legume si branza 7-Deasupra budincii se așează frumos rondelele de roșii (roșiile mele au fost cam măricele așa că le-am tăiat în jumătăți), se presează ușor astfel încât să intre puțin în crema de brânză, după care se introduce tava în cuptorul încins pentru cca. 40 minute, sau până când budinca este coaptă și se desprinde pe margini, iar roșiile sunt ușor ”maronii”.

Budinca taraneasca cu legume si branza 8-Budinca se lasă să se răcească bine, după care se poate tăia în pătrate potrivite.

Budincă țărănească cu legume și brânzăBudincă țărănească cu legume și brânză

-Este ideală pentru un prânz sau cină ușoară, putându-se consuma ca atare alături de o salată, sau ca garnitură la o friptură, voi alegeți.

Budincă țărănească cu legume și brânzăBudincă țărănească cu legume și brânzăBudincă țărănească cu legume și brânzăBudincă țărănească cu legume și brânză

Budincă țărănească cu legume și brânzăBudincă țărănească cu legume și brânză

Poftă bună!

Notă

-Puteți alege legumele care vă plac, sau pe care le aveți la dispoziție, care considerați că se potrivesc…budinca va fi la fel de delicioasă cu orice legume.(Asta evident dacă vă plac legumele…;) )

-Eu am mai adăugat și un sfert de varză mică albă, tăiată fideluță, care îmi rămăsese de la o salată anterioară.

-Eu am ales rondelele de dovlecel din amestecul de legume, le-am așezat deasupra, peste care am pus rondelele de roșii.

 

2 gânduri despre „Budincă țărănească cu legume și brânză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s