Îmi doream o negresă cu blat umed, savuroasă, de post…Aceasta este rețeta ideală…delicioasă, extrem de simplă, rapidă, economică și potrivită acum…
Noroc cu provocarea de la ”Weekend cu spor” pe care am acceptat-o…Acum, gazda pe luna februarie Gina Bradea ne-a propus să pregătim un dulce pentru o lună specială a iubirii. M-am gândit la o prăjitură de post și am ales această rețetă de pe blogul Pofta buna… Mulțumesc, Gina Bradea!
Este o rețetă minunată, o prăjitură plină de savoare, de arome…Am ales să o fac cu dulceață de vișine, care i-a dat un gust absolut divin. Este o prăjitură foarte ciocolatoasă, amăruie, concentrată, cu o consistență ”plină”, umedă, perfectă…
Glazura de post pe care am făcut-o dă și mai multă substanțialitate și gravitate delicioasă acestei prăjituri, iar zmeura completează perfect gustul dulce amărui al acestei negrese…
Am făcut și o a doua variantă de glazură albă (și pentru cei care nu țin post) care se potrivește de minune cu blatul de post, ușor acrișor de la dulceața de vișine…
Deși am făcut pauză de calculator, internet, postări de o bună bucată de vreme din cauza unor inconveniente de sănătate, negresa aceasta m-a revigorat, parcă… 😉
Dragele mele, chiar merită încercată rețeta…nu numai că este extrem de simplă, rapidă și economică, dar este un deliciu… Merită încercată oricând, nu doar atunci când este post…
Ingrediente
- 300 gr. gem sau dulceață (eu am folosit dulceață de vișine)
- 150 ml ulei
- 300 ml apă
- 100 – 150 gr. zahăr (după cât de dulce vă place)
- 450-500 gr. făină (în funcție de consistența gemului/ dulceței folosite)
- 100 gr. cacao
- 200 gr. miezuri de nucă (mărunțite)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 plic praf de copt
- 2 fiole esență de rom
- opțional: cca 100 gr. fructe confiate (eu am pus curmale)
- opțional pentru decor: nuci, zahăr pudră, fructe, glazură ciocolată de post (cum am folosit eu)
Pentru glazura de ciocolată de post:
- 8 linguri zahăr pudră
- 8 linguri ulei
- 8 linguri apă
- 4 linguri cacao
- arome: 1 plic zahăr vanilat și 1 fiolă esență rom (sau, după preferință)
Mod de preparare
-Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele mai puțin făina (gem/dulceață, ulei, apă, zahăr, zahăr vanilat, cacao) și se amesteca bine.
-Se adaugă făina treptat, praful de copt stins cu puțină zeamă de lămâie, se omogenizează, iar compoziția rezultată trebuie să fie de consistența celei de chec.
-La sfârșit se adaugă nucile tăiate mai mare, fructele confiate (dacă doriți), esența de rom, care se amestecă în compoziție.
-Se tapetează tava cu hârtie de copt, sau clasic cu ulei și făină, apoi se toarnă aluatul pregătit.
-Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 40-50 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”).
-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească.
-Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura de post: într-un vas mic se amestecă zahărul farin cu cacaoa, se omogenizează, se adaugă apa și se pune la foc mic să fiarbă, amestecând mereu, până când glazura se îngroașă și capătă consistența unei smântâni. Se adaugă atunci uleiul, aromele, se mai dă câteva clocote și se oprește focul, amestecând continuu, până când glazura este omogenă.
-Glazura se toarnă caldă peste prăjitura rece.
-Se dă la rece 1-2 ore până când glazura se întărește puțin.
-Când este complet rece, prăjitura se porționează după preferință, se poate decora cu fructe de pădure (care merg de minune cu ciocolata) și apoi ne putem bucura de savoarea ei alături de cei dragi.
Poftă bună!
Notă:
-Cu această rețetă se pot prepara blaturi de tort de post, brioșe de post, sau oricare alt dulce de post. Nu trebuie decât să vă lăsați imaginația să lucreze… 😉
– Eu am tăiat blatul în două și am făcut practic două prăjituri: o negresă de post cu glazură de ciocolată (exact ca mai sus) și o negresă pentru cei care nu țin post, cu glazură albă;
-Pentru cealaltă jumătate am făcut o glazură albă din 100 gr. zahar pudră, 125 gr. cremă de brânză Philadelphia și 50 gr. unt moale. Am decorat apoi cu glazură de ciocolată și zmeură. Este un deliciu și această negresă! 🙂
Bine ai revenit Vicky !
Chiar imi era dor de bunatatile tale…
Desi nu sunt fan cicocolata sau cacao, negresa asta arata senzational !
Te tzuc cu draga si…sper sa ramai !
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, Sidy!
ApreciazăApreciază
Arata super si cred ca e foarte buna 🙂 Am sa o incerc si eu acum, ca tot e post.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, Claudia! Merita incercata, crede-ma! Te imbratisez!
ApreciazăApreciază
Ce bunnnnn,mi-a lăsat apa in gura.De mult nu am mai mancat.eu o făceam cu dulceața de prune.
ApreciazăApreciază
Buna, Claudia! Tare buna si cu dulceata de prune! Multumesc, pentru apreciere! Te pup!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamneee, ce bine arata!!! O prajitura pe cat de ieftina si modesta, pe atat de gustoasa, dar pe care tu ai transformat-o intr-o opera de arta! Bravo!! Poza e perfecta, imi vine sa intind mana si sa culeg zmeura aceea! 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru reteta si aprecieri, Gina! Mi-am trecut si blogul tau in Blogroll, ca unul dintre blogurile pe care le apreciez! Faci o treaba nemaipomenita! Felicitari, draga mea!
ApreciazăApreciază
Pingback: Parada iubirii-Weekend cu spor | Pofta Buna!
O parada minunata a iubirii, a culorilor, gusturilor si aromelor pe care retetele tale a inspirat-o! Felicitari, Gina!
ApreciazăApreciază
Ce bine arata prajitura ca o mananci din priviri. Felicitari!
Voi mai reveni pe aici! 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, Sara & Miki!Si pentru vizita si pentru apreciere!Eu te urmaresc de mult timp si raman la parerea ca esti extraordinara si faci adevarate minuni in farfurie, te „joci” minunat cu toate culorile si ne incanti ochii si papilele gustative. Te imbratisez! 🙂
ApreciazăApreciază
Arata fabulos! Nici nu-ti imaginezi ca e de post!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult, Alina! O apreciere venita de la tine, care faci adevarate minuni in bucataria ta, este oricand binevenita! Numai bine iti doresc!
ApreciazăApreciază