Chec cu ciocolată și dragoste

Chec cu ciocolată și dragosteEste un chec deosebit, aromat, cu multă ciocolată și simbolizează dragostea ce o purtăm mereu în inimile noastre pentru cei dragi. Eu l-am pregătit cu mare drag pentru o ocazie specială, pentru a-mi arăta iubirea, devotamentul și dragostea sufletului meu pereche…L-am numit simbolic ”chec cu ciocolată și dragoste” și se poate face la ocazii speciale…

Am vrut să scriu rețeta de ”Valentine`s day” sau de ”Dragobetele” nostru, numai că nu m-am simțit bine și nu am putut posta nimic o bună perioadă de timp.

Dar poate că pentru la anul viitor, pentru alte ocazii speciale, pentru alte momente unice, dragi vă va fi folositor și pe plac…

Dar să nu uitați: ingredientul principal este iubirea…Este o rețetă specială pe care v-o dăruiesc cu drag, din inimă…Rezultatul este minunat…Nu este o prăjitură doar spectaculoasă ca aspect, de efect, este delicioasă, savuroasă, fină…

Deci, dragele mele, să începem această primăvară cu arome, culori și multă dragoste…Puteți încerca, nu vă fie teamă! Rezultatul este fascinant! 😉

Ingrediente

Pentru CHEC 1 roz (inimă):

  • 4 ouă
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană făină
  • 5 linguri de ulei
  • arome:1 plic zahăr vanilat, coaja rasă de la ½ lămâie, esență de căpșuni
  • colorant alimentar roșu
  • un praf sare

Chec cu ciocolată și dragostePentru CHEC 2 de ciocolată:

  • 3 ouă (nu apar în poză)
  • 1 ½ cană de zahăr
  • 1 ½ cană făină
  • ¾ cană de lapte (sau 1 pahar)
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cu vârf de cacao neagră (eu am folosit cacao Schmidth, extra închisă)
  • 80 – 100 gr. ciocolată neagră (85%)
  • 250 gr. unt
  • 100 gr. ciocolată tăiată mărunt
  • 150 gr. nuci tăiate mai mare
  • arome: 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Chec cu ciocolată și dragostePentru DECOR (opțional):

  • Glazură de ciocolată (din compoziție) și o glazură colorată din 100 gr. ciocolată albă, 50 ml frișcă lichidă, 25 gr. unt, colorant alimentar roșu
  • inimioare colorate (confetti decor)

Mod de preparare

CHEC 1 roz (inimă):

-Se separă albușurile de la cele 4 ouă aflate la temperatura camerei și se bat spumă tare împreună cu un praf de sare.

Chec de ciocolata Valentine`s Day2-Gălbenușurile se freacă bine cu uleiul, până rezultă o ”maioneză” subțire.

-Se pune zahărul într-un vas mic, se adaugă apă (cam 1 cm apă peste nivelul zahărului), se pune la foc mic și se fierbe până când se topește zahărul și rezultă un sirop puțin vâscos.

Chec de ciocolata Valentine`s Day3-Siropul fierbinte se toarnă treptat peste spuma de albușuri amestecându-se cu telul/ mixerul continuu, până ce întreaga cantitate de sirop este încorporată în albușurile bătute.

-Se toarnă ”maioneza” de gălbenușuri peste albușurile cu siropul de zahăr și se omogenizează, amestecându-se ușor cu ajutorul unei linguri/ palete.

Chec de ciocolata Valentine`s Day4-Se adaugă făina, aromele, se omogenizează, iar la sfârșit se incorporează colorantul alimentar.

-Compoziția de chec se toarnă în tava specială de chec unsă cu grăsime și tapetată cu făină.

Chec de ciocolata Valentine`s Day5-Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C și se coace timp de cca 20 – 25 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și se desprinde de pe margini. Se poate face proba ”cu scobitoarea pentru a se verifica dacă checul este copt.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească complet fie în tavă, fie pe un grătar special.

Chec de ciocolata Valentine`s Day6-Când s-a răcit complet checul roz se decupează în formă de inimă cu ajutorul unei forme speciale. Pentru a fi mai ușor eu am tăiat checul în 5 părți și fiecare parte am decupat-o în formă de inimă.

CHECUL 2 DE CIOCOLATĂ:

-Se pun într-un vas pe foc, laptele, zahărul, cacaoa, cele 80-100 gr. de ciocolată (ruptă în bucățele) și se lasă să dea un clocot până când zahărul se topește și se formează un amestec omogen.

Chec de ciocolata Valentine`s Day7-După ce a dat în clocot, se dă amestecul la o parte de pe foc, iar când este puțin călduț se adaugă untul tăiat în cuburi. Se amestecă bine pentru omogenizare și se lasă să se răcească bine.

-Din această compoziție se opresc 5-6 linguri (pentru glazurarea checului) și se pun de o parte, la temperatura camerei.

Chec de ciocolata Valentine`s Day8-Când compoziția este răcită complet se adaugă pe rând 3 gălbenușuri, unul câte unul.

-Se adaugă apoi făina amestecată cu praful de copt și se amestecă până ce aluatul este omogen.

-Separat se bat cele 3 albușuri spumă cu un praf de sare.

Chec de ciocolata Valentine`s Day9-Peste aluatul de ciocolată se adaugă spuma de albușuri și se amestecă încet cu o lingură/paletă, până aceasta se incorporează.

-La sfârșit se adaugă nucile tăiate și ciocolata mărunțită.

-Se toarnă în tava de chec tapetată cu hârtie sau unsă cu grăsime (unt/ulei) și tapetată cu făină, cca. un sfert din compoziția de chec de ciocolată.

Chec de ciocolata Valentine`s Day10-Se așează apoi bucățile de chec roz în formă de inimă cu vârful inimii în jos, apoi se toarnă restul de compoziție.

Chec de ciocolata Valentine`s Day11-Tava se introduce în cuptorul încins la 180°C și se coace timp de cca 35-40 minute (depinde de cuptor), sau până când checul este copt, se rumenește și se desprinde de pe margini (se face ”proba cu scobitoarea”).

Chec cu ciocolată și dragosteChec cu ciocolată și dragoste

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească complet fie în tavă, fie pe un grătar special.

-După ce checul s-a răcit se toarnă glazura de ciocolată, adică cele 5-6 linguri oprite din compoziție.

-Pentru un aspect mai special eu am făcut și o glazură colorată (roșie) numai că nu am avut răbdare să se întărească primă glazură de ciocolată și s-au cam întrepătruns. Cum am făcut glazura colorată: am pus într-un vas, la foc mic 50 ml frișcă lichidă (smântână pentru frișcă) cu 25 gr. unt; când au început să fiarbă le-am turnat peste 100 gr. ciocolată albă ruptă în bucățele și am amestecat energic până s-a omogenizat, am pus un pic de colorant alimentar roșu, am amestecat și am turnat peste checul glazurat cu ciocolată, încercând să fac un model.

Chec cu ciocolată și dragosteChec cu ciocolată și dragoste

-Opțional se decorează apoi cu confetti decor în formă de inimioare.

Chec cu ciocolată și dragosteChec cu ciocolată și dragoste

 -Se dă puțin la rece până se întăresc glazurile apoi se poate felia după preferință…și surpriză! Veți savura un chec special cu o inimioară…Dragostea plutește peste tot…deci, trebuie să știți să profitați și să o savurați. 😉

Chec cu ciocolată și dragosteChec cu ciocolată și dragoste

Poftă bună!

Notă:

-Resturile rămase de la decuparea checului roz în formă de inimă, fie se consumă ca atare, fie se păstrează și se pot folosi la o altă prăjitură: se lasă să se usuce puțin, se mărunțește (sfărâmă bine) și fie se amestecă cu o cremă de vanilie și cu nucă prăjită, fie se folosesc pentru realizarea blatului unui cheesecake colorat (în loc de biscuiți)…voi hotărâți. În nici un caz nu se aruncă…

2 gânduri despre „Chec cu ciocolată și dragoste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s