Brioșe cu urzici și brânză

Brioșe cu urzici și brânzăDeoarece primăvara bate timid la poarta nostră, iar piețele vor abunda în curând de verdețuri  hrănitoare și sănătoase, vă propun aceste brioșe colorate, pufoase și sănătoase cu urzici, brânză, roșii uscate și măsline… În ton cu primăvara, pline de culoare și sănătatea oferită de natură,  aceste brioșe sunt savuroase, vesele și atrăgătoare pentru cei mari și mici, mai ales…dacă pe piticii voștri nu puteți să-i atrageți să mănânce urzici, aceasta poate fi o metodă delicioasă…și sigur o reușită. 🙂

Ai mei au fost cuceriți de ele…Sunt ideale ca aperitiv, gustare de dimineața, sau în orice moment al zilei, merg de minune ca pachețel la școală sau la serviciu…Dacă le faceți, veți hotărâ voi cum și când le consumați… 😉

Ingrediente (cca. 20 – 22 bucăți)

  • 300 gr. urzici opărite (aprox. 2 căni)
  • 375 gr. făină ( 2 1/2 căni)
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte
  • 200 gr. smântână
  • 150 gr. brânză telemea
  • 100 gr. roșii uscate (cca. 1/2 cană)
  • 60 gr. unt
  • 8-10 măsline
  • 50 gr. parmezan ras + 2 linguri pentru decor
  • 5-6 fire usturoi verde
  • 2-3 grăunți usturoi
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 linguriță praf copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • ulei pentru uns
  • sare, piper (după gust)

Brioșe cu urzici și brânzăMod de preparare

-Mai întâi se pregătesc formele de brioșe, punându-se fie hârtia de copt specială pentru brioșe, fie hârtie normală de copt (cum am folosit eu), care se unge bine cu ulei.

-Se spală bine urzicile, se opăresc 4-5 minute în apă cu puțină sare, după care se toacă fin. Toate aceste operațiuni le găsiți în detaliu aici.

-Cât timp se răcesc urzicile, se pregătesc restul ingredientelor, respectiv: se spală usturoiul verde, mărarul și se taie mărunt, se rade brânza telemea, se taie măslinele și roșiile uscate, se topește untul la microunde.

Brioșe cu urzici și brânză-Se cerne făina într-un castron, se adaugă urzicile tocate fin, brânza telemea rasă, roșiile și măslinele tăiate, grăunții de usturoi zdrobiți, verdeața (usturoiul verde și mărarul), parmezanul, ouăle și se amestecă toate.

Briose cu urzici2-Peste amestecul obținut, se adaugă apoi smântâna, untul topit, se omogenizează, iar la sfârșit se adaugă laptele în care s-a dizolvat praful de copt și bicarbonatul după care se amestecă iar ușor, până când compoziția se omogenizează.

Briose cu urzici3-Se aprinde cuptorul la 200 °C și se lasă să se încingă bine.

-Se toarnă compoziția obținută în formele de brioșe cu ajutorul unei linguri. Pentru decor, înainte de a le băga în cuptor, brioșele se pot presăra pe deasupra cu parmezan.

Briose cu urzici3b-Se bagă tava în cuptorul încins și se coc cca 20 minute (depinde însă de cuptor), sau până când se rumenesc ușor, iar la ”testul cu scobitoarea” aceasta iese curată.

Briose cu urzici4e-Când sunt coapte, brioșele se scot din tavă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Brioșe cu urzici și brânză-Se pot servi atât calde, sau la temperatura camerei. Merg de minune la micul dejun alături de un pahar de lapte/iaurt/lapte bătut, se pot lua la pachețel, ca aperitiv la petreceri, la un ceai, sau se pot servi la cină cu salata preferată alături.

Brioșe cu urzici și brânzăBrioșe cu urzici și brânzăBrioșe cu urzici și brânzăBrioșe cu urzici și brânzăBriose cu urzici10Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Brioșele de urzici se pot congela și consuma după un timp. Rezistă cca. 2 luni în congelator (cel puțin eu atât le-am ținut) fiind intacte ca gust după decongelarea normală (fără forțarea decongelării).

-Aceste brioșe se pot face la fel de bine cu spanac, leurdă, sau mix de verdețuri de primăvară, sunt la fel de delicioase.

2 gânduri despre „Brioșe cu urzici și brânză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s