Pește (somn) la cuptor pe pat de legume

Pește (somn) la cuptor pe pat de legumeAstăzi este Buna Vestire și se mănâncă pește. Se spune că ”acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă”.

Aceasta este o rețetă simplă, se poate face cu orice fel de pește, iar rezultatul este minunat: un pește ușor picant, suculent, aromat, pregătit în aburii legumelor cărora le va extrage toată savoarea.

La mine acasă se consumă destul de des și mult peștele, dar noi preferăm în general peștele mare, cumpărăm cel mai des fileuri  de crap românesc de Dunăre, somn, somon. Eu personal prefer peștele cu carne albă gen șalău, știucă, cod, dar îmi place foarte mult și păstrăvul sălbatic, de munte. Așa că cel mai adesea mă supun majorității și pregătesc atunci carnea de crap și somn pe care soțul meu o iubește pur și simplu…Și nu numai el…Așa că, m-am gândit cum pot prepara aceste fileuri minunate de aproape un kg de somn, o frumusețe de carne, de nici nu zici că este pește.

Într-adevăr, carnea de somn nu s-a dezmințit nici cu această rețetă. Peștele acesta este delicios…Nici nu se putea altfel, deoarece toate aromele de la legume, condimente și vin, și-au ”dat mâna”  și, la unison au pătruns în carnea de pește, intensificându-i gustul și făcându-l seducător de bun.

Sunt atâtea feluri și rețete de pregătit peștele, așa că eu nu vă povestesc în continuare decât cum am pregătit eu acest minunat pește la cuptor… 🙂

Ingrediente (4 – 6 porții)

  • 800 gr. pește (eu am avut 4 bucăți mari file somn – pește mare)
  • 4 roșii
  • 3 cepe
  • 2 ardei iuți (unul roșu și unul verde)
  • 1 ardei capia roșu
  • câteva fire de pătrunjel
  • câteva fire de cimbru proaspăt
  • 1 pahar de vin alb
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1-2 lingurițe cimbru uscat
  • sare, piper (după gust)
  • opțional: 3-4 grăunți de usturoi

Peste (Somn) la cuptor pe pat de legume1Mod de preparare

-Se curăță peștele (de solzi și de resturile de măruntaie, dacă mai este cazul) se spală bine și se porționează după preferință. (Eu am avut fileuri de pește gata curățate, ceea ce este de preferat, așa că, nu a fost cazul să îl mai curăț prea mult).

-După ce peștele este spălat se tamponează bine cu șervețele de hârtie de bucătărie și se lasă câteva minute pe aceste șervețele, pentru ca apa să fie bine absorbită.

-Se condimentează peștele cu sare, piper, cimbru uscat, se unge cu 1 lingură de ulei, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece 10-15 minute, sau până când terminăm de pregătit legumele.

-Se curăță, se spală legumele (cepele, ardeii iuți, ardeiul capia, roșiile) și se taie rondele, iar verdețurile (pătrunjelul și cimbrul) se toacă mărunt. Atenție! Dacă ardeii sunt prea iuți se folosește câte ½ din fiecare.

-Se așează în tava/ vasul de gătit stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară puțin cimbru uscat și se condimentează (cu sare și piper).

-Peste ceapă se adaugă rondelele de ardei capia și se condimentează cu sare, piper, cimbru.

-Peste ardei se așează bucățile de pește condimentate, peste care se toarnă restul de ulei și tot vinul și apoi se pun rondelele de ardei iute.

Peste (Somn) la cuptor pe pat de legume A-Peștele se acoperă (”învelește”) cu rondele de roșii, se presară verdeața și opțional usturoiul tăiat mărunt.

-Tava cu pește se introduce în cuptorul încins la 195°-200° și se lasă cca. 40 minute (depinde de cuptor), sau până când peștele este bine făcut, iar roșiile de deasupra s-au rumenit puțin.

Peste (Somn) la cuptor pe pat de legume4-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se presară verdeață proaspătă.

Pește (somn) la cuptor pe pat de legume-Peștele se servește cald, se montează în farfurie împreună cu legumele și se decorează farfuria cu verdeață și lămâie. Se poate servi ca atare, sau alături de o salată verde, sau cu mămăliguță, sau… după preferința voastră. Noi l-am servit simplu și l-am asezonat doar la un pahar de vin alb rece.

Pește (somn) la cuptor pe pat de legumePește (somn) la cuptor pe pat de legumePește (somn) la cuptor pe pat de legumePește (somn) la cuptor pe pat de legumePește (somn) la cuptor pe pat de legumePoftă bună!

Sfaturi utile:

-Durata de gătire la cuptor depinde de mărimea peștelui; la mine fiind bucăți ”groase” de carne, a durat puțin mai mult. De aceea, vă recomand să verificați după cca 20 de minute stadiul peștelui din cuptor.

-Deoarece somnul este un pește gras, nu a fost nevoie să ung tava, iar uleiul folosit l-am pus în cantitate mică.

3 gânduri despre „Pește (somn) la cuptor pe pat de legume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s